Senovės Egiptas

Vyro lyties organo garbinimas Senovės Egipte buvo ganėtinai paplitęs. Egiptiečiai švęsdavo ypatingą šventę tokio įvykio garbei: deivė Izidė sulipdė (tiesiogine prasme) Osirį, kurį į gabalėlius sukapojo jo brolis Setas bei nelaimingajam padovanojo naują penį. Šios šventės metu moterys išdidžiai vaikštinėdavo gatvėmis rankose laikydamos lėles su priklijuotomis aiškiai išsiskiriančiomis genitalijomis.

Egzistavo ir kito dievuko su dideliu peniu – Beso – kultas. Jo garbei specialiose „Beso palapinėse“ žmonės užsiimdavo seksu. Būdavo ir kultinių apsinuoginimo apeigų: egiptietės susirinkdavo vaisingumo dievo – jaučio Apio – šventykloje ir apsinuogindavo prieš jo statulą. Be to, egiptietėms buvo įprasta deivės Bastėjos garbei skirtų apeigų metu apnuoginti savo genitalijas.

Populiarūs buvo ir kraujomaišos ryšiai – paprastai tarp aristokratų ir faraonų. Ir visa tai vykdavo dėl religinių sumetimų ir dėl „kastų“ sistemos. Mergelės defloracija šioje šalyje buvo ritualinė, nes tai buvo dievams teikiama auka.

Ir apskritai Senovės Egipte buvo gana daug nuodėmių – sodomija, zoofilija. Visa tai nebuvo vertinama kaip gėda ir buvo pavaizduota mitologijoje. Nebuvo peikiamas ir homoseksualumas. Kaip ir paplitęs analinis seksas, homoseksualumas turėjo ypatingą reikšmę – valdžią ir paklusimą, rašo delfi.ua.

Senovės Indija

Čia buvo paplitęs Šyvos penio garbinimas (savo laiku šis dievas savanoriškai nusirėžė penį, bet neleido jam prapulti). Prie falo atvaizdo buvo nešamos gėlės ir vaisiai.

Kalbant apie seksą Senovės Indijoje, egzistuoja ir dar vienas sudėtingas niuansas: seksas, kaip ir visas gyvenimas šioje šalyje, yra „kastinis“. Pavyzdžiui, vienoje kastoje vieša neištikimybė žmonai buvo vos ne tradicija, o kitose buvo sėkmingai praktikuojama kraujomaiša ir mazochizmas. Ne veltui ir Senovės Indijos mitologijoje gausu siužetų, susijusių su homoseksualia meile ir hermafroditizmu.

„Kamasutra“ taip pat turėjo savotiškos kastinės reikšmės – juk tik elitinių kastų atstovai mokėjo skaityti ir suprasti tokį intelektualų veikalą.

Seksualinė palaima buvo vertinama kaip vertybė ir džiaugsmas. Menas įvairiais būdais sukelti moteriai orgazmą buvo vertinamas kaip vienas svarbiausių gyvenimo elementų.

Būtent Indijoje atsirado tantrizmas – su visu jogos pozicijų sudėtingumu ir didžiule dvasine reikšme. Ši Indijos kultūros kryptis kultivavo erotikos meną ir muziką, kurie sužadina seksualinę energiją ir jausmus. Dieviškos vaginos atvaizdai, dieviškos poros seksualiniame kontakte...

Įdomūs ir seksualiniai Senovės Indijos išradimai – įnagiai iš aukso, vario, dramblio kaulo, tvirtinami prie penio ir skirti moteriai suteikti kuo daugiau malonumo.

Senovės Kinija

Orgazmo sukėlimas moteriai lytinio akto metu Kinijoje buvo garbės reikalas. Moteris toje visuomenėje buvo labai vertinama. Tik štai konfucianizmas sugadino reikalus – priešingai nei daoizmas, ši konfesija moterį nuleido laipteliu žemiau už vyrą.

Įdomu tai, kad Senovės Kinijoje vyrų ir moterų homoseksualumas buvo vertinami visiškai priešingai. Pirmasis buvo vadinamas didžiule nuodėme ir buvo skaudžiai baudžiamas, nes nevalia švaistyti vyriškos energijos Jan.

O štai moteriškoji energija In buvo vadinama begaline, todėl ir jos švaistymas buvo vertinamas kitaip. Tas pats pasakytina ir apie masturbaciją. Vyriška masturbacija buvo vertinama neigiamai, o moteriška buvo netgi sveikintina.

Įdomus Senovės Kinijos seksualinis išradimas – prezervatyvai (tuomet jie buvo gaminami iš smulkiųjų galvijų penio odos).

Senovės Graikija

Falo kultui šioje kultūroje buvo skiriama labai daug dėmesio. Dzeuso penis buvo vadinamas kitų dievų gyvybės pradžia. Damos aktyviai garbindavo falus Afroditės šventyklose. Kiekvienais metais Dionyzo gerbėjai išdroždavo patį didžiausią falą, kokį tik gali sukurti padorus graikas.

Apie Graikiją pasakoti sudėtinga, nes skirtinguose civilizacijos egzistavimo etapuose seksualinė kultūra smarkiai keitėsi. Iki spartietiško periodo viskas buvo ganėtinai grakštu ir gražu. Netgi atėmęs žmonos nekaltybę pirmąją santuokos naktį, vyras turėdavo išeiti miegoti į kitą kambarį, kad nesupykdytų dievų, saugančių tą pačią nekaltybę. Buvo garbinamas nuogas kūnas, prieš sueitį paprastai ištepamas kvepalais ir alyvų aliejumi.

Be to, ikispartietiškame periode Graikijoje buvo draudžiama prievarta, pedofilija, prostitucija, nesantuokiniai ryšiai. Tačiau Spartos laikais homoseksualumas buvo skatinamas (vėliau Graikijoje jis tapo masiniu reiškiniu), o žmonos „skolinimas“ tapo įprastu reiškiniu. Štai tokia vyriška brolybė...

Įdomus Senovės Graikijos seksualinis išradimas – intymiųjų zonų depiliacija.

Senovės Roma

Senovės Romoje moters poza seksualinės sueities metu galėjo priklausyti nuo jos socialinės padėties.

Gana dažnai nepavydėtina buvo ištekėjusių Romos moterų lemtis. Jos buvo prilygintinos vergėms, net ir seksualine prasme... Pirmąją santuokos naktį vyras galėjo tiesiog imti ir pakeisti žmoną prostitute.

Be to, daugelis jaunavedžių tingėjo santuokos naktį atiminėti jaunosios nekaltybę (atseit, „ne poniškas reikalas“). Štai dėlto jie pirmosios santuokos nakties teisę neretai išmainydavo į ką nors kitą. Populiariausias ir pigiausias būdas (kalbant apie prostitutes) buvo oralinis seksas. Tiesa, damos, teikiančios šią paslaugą, buvo vadinamos nešvariomis.

Ypatingas sekso kultas buvo įsigalėjęs Pompėjoje – šio miesto vilos buvo prabangios, išpuoštos seksualinio pobūdžio freskomis, mozaikomis bei skulptūromis su milžiniškais falais. Viena iš tokių skulptūrų išliko ir iki šių laikų sukelia prislopintus turisčių aikčiojimus ir dūsavimus.

Senovės Romos „nuodėmės ir ištvirkavimo“ apogėjus buvo vėlesniame periode. Orgijos, viešas sadizmas, cirko pasirodymai su į gyvūnus nukreipta prievarta ir pasitenkinimu... Beje, tuomet prasidėjo ir imperijos saulėlydis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)