Akušerė ginekologė Mary Jane Minkin iš Jeilio New Haven ligoninės skuba patikslinti, kad šiuo atveju „pilvo skausmas“ iš tikrųjų yra „apatinio dubens skausmas“. Taip yra dėl to, kad seksas labiau susijęs su vagina nei pilvu, tačiau mums atrodo, kad skausmingi pojūčiai yra pilvo ertmės srityje. Taigi, kitas klausimas – kodėl taip nutinka?

1. Netinkama sekso poza

Kai pacientės M. J. Minkin pradeda skųstis skausmu po sekso, pirmiausia ji klausia apie dažniausią jo pozą. Jeigu skausmą jaučiate po „misionieriaus“ ar „šuniukų“ pozos, tai gali būti dėl gilaus įsiskverbimo.

Ką daryti: Pirmiausia išbandykite nereceptinius vaistus nuo skausmo. „Kai kurioms moterims labai padeda likus valandai iki sekso išgerta viena ar dvi tabletės nuo skausmo“, – sako akušerė ginekologė. Ji taip pat rekomenduoja išbandyti pozą, kai esate viršuje, ir pažiūrėti, kaip jausitės po to.

Svarbiausia šiuo atveju pasirinkti pozą, kai jūs „labiau kontroliuojate įsiskverbimo gylį ir dažnį“, aiškina Pilvo skausmo klinikos direktorė Ja Hyun Shin. Ji rekomenduoja išbandyti šonines pozas, kurių metu įsiskverbiama ne taip giliai.

2. Jūs turite endometriozę

Endometriozė yra tokia būklė, kai gimdos gleivinė auga už gimdos ribų. Pasak J. H. Shin, pilvo skausmas sekso metu ir po jo yra vienas dažniausių šios ligos simptomų.

Jeigu dubens endometriozės forma sunki, dubens audiniai gali liestis su dubens srityje esančiais organais. „Gilus įsiskverbimas [sekso metu] gali sukelti didelį skausmą, nes visi jūsų organai tarsi sukibę,“ – aiškina ji. Tačiau skausmas įmanomas ir be to, kadangi endometriozės metu skausmą sukelia pats uždegimas.

Ką daryti: Apsilankykite pas savo ginekologą. Nors jums skauda pilvą, jūsų gydytojas greičiausiai apskritai klausinės apie vaginos skausmą.

Ar skausmingos mėnesinės? Ar stipriai kraujuojate? Jums gali būti pasiūlytas ultragarso tyrimas arba laparoskopija, nedidelis chirurginis įsikišimas, siekiant ištirti dubenį. Pasak J. H. Shin, tai vienintelis būdas tiksliai diagnozuoti endometriozę. Ji gydoma kontraceptinėmis tabletėmis arba naujais endometriozės medikamentais.

3. Turite kiaušidžių ar dubens cistą

Daug moterų kartkartėmis turi kiaušidžių cistas – tai skysčio pripildyti maišeliai ar kišenės kiaušidėse ar ant jų paviršiaus. Daugeliu atvejų jos yra nekenksmingos ir po kelių mėnesių be jokio gydymo išnyksta, tačiau kartais cistos toliau auga ir sukelia skausmą.

Su dubens cistomis yra šiek tiek kitaip. J. H. Shin aiškina, kad dubens cistos gali atsirasti po operacijų atsiradusių sąaugų kišenėse ar dėl infekcijos toje vietoje, kur dubens srityje kaupiasi skysčiai. „Dubens ir makšties sritis yra kaip vienas vienetas“, – aiškina J. H. Shin. Taigi, seksas gali sukelti skausmą ir kitose dubens vietose.

Ką daryti: Jūsų gydytojas gali atlikti ultragarso tyrimą ir diagnozuoti problemą, paskui gali prireikti laparoskopijos cistoms pašalinti.

4. Turite infekciją arba použdegiminę ligą

Bakterijų, kurios yra jūsų makštyje, ar lytiniu keliu plintančių ligų, tokių kaip chlamidijos ar gonorėja, sukelta infekcija gali iš makšties išplisti į gimdą, kiaušintakius ar kiaušides (kitaip tai vadinama dubens uždegimine liga). Tarsi pačios šios infekcijos būtų ne gana, ji dar sukelia skausmą makštyje ir dubenyje. Pasak J. H. Shin, šis skausmas gana pastovus, tačiau „seksas gali jį paaštrinti“, nes dirginama ir taip jau sudirgusi vieta.

Taip pat turite žinoti, kad nereikia einamuoju metu turėti makšties infekciją, kad kamuotų toks skausmas. Pasak M. J. Minkin, anksčiau buvusi dubens uždegiminė liga, jeigu likę randai, po sekso gali sukelti skausmą dubens srityje.

Ką daryti: Jeigu tai infekcija, jums reikalingas receptinių antibiotikų kursas. Tačiau jeigu tai yra anksčiau įveikta dubens uždegiminė liga, jūsų akušeris-ginekologas gali išrašyti medikamentus nuo skausmo arba pašalinti sąaugas (pavyzdžiui, laparoskopijos metu).

5. Vaginos sausumas

M. J. Minkin teigia, kad vaginos sausumą gali sukelti kontraceptinės tabletės, todėl jums padėtų didesnė estrogeno dozė. Tą pačią problemą patiria ir menopauzės link artėjančios moterys.

Ką daryti: Naudokite lubrikantus. Jeigu jie nepadeda, paklauskite gydytojo apie receptinius medikamentus. M. J. Minkin tvirtina, kad dažnai padeda makšties estrogenas arba makšties DHEA (dehidroepiandrosterono hormonas).

6. Netaisyklinga gimdos padėtis

Neišsigąskite. „Mažiausiai 30 procentų moterų turi gimdą, kuri pakrypusi atgal, – aiškina M. J. Minkin. – Tačiau jeigu čia yra randas, kuris palaiko tokią gimdos pozą, tai bus skausminga.“

Vis dėlto, jeigu tai nėra už normos ribų, kodėl tuomet pakrypusi gimda kelia skausmą? M. J. Minkin teigia, kad gydytojai to iš tikrųjų nežino, tačiau jie mano, kad randai jungia vienus organus su kitais – tais, kurie neturėtų būti prisijungę – o tai sekso metu kelia skausmą. Jeigu prie makšties vidaus prikibusios jūsų žarnos, tikrai skaudės. O jeigu jūsų žarnos rando audiniais sukibusios su gimda, sekso metu jos tampomos ir tai kelia gana stiprų skausmą.

Ką daryti: Jūsų gydytojas pasakys, jūsų gimda natūraliai pasvirusi ar tai gali būti surandėjimo rezultatas. Jeigu surandėjimo nėra, išbandykite sekso pozą su ne tokiu giliu įsiskverbimu. Jeigu tai surandėjimas, labai tikėtina, kad priežastis slypi endometriozėje. Jūsų gydytojas žinos, kaip tai gydyti.

7. Turite miomų

Nors miomos yra gėrybiniai (ne vėžiniai) augliai gimdoje, „priklausomai nuo jų dydžio ir vietos, jos gali kelti skausmą sueities metu“, sako J. H. Shin. Taip pat jos gali sukelti raumenų spazmus, kas gali paaiškinti tai, kodėl po sekso jaučiate pilvo skausmą.

Ką daryti: Paprašykite, kad gydytojas skirtų ultragarso tyrimą arba dubens magnetinį rezonansą, o kai bus rezultatai, aptarsite tolimesnį gydymą. Jums gali padėti įvairūs metodai, nuo gimdos spiralės iki histerektomijos.

Bet kokiu atveju, jeigu kyla kokių nors abejonių, būtinai pasikonsultuokite su medikais. Jeigu jaučiate skausmą dubens srityje, abi specialistės, ir M. J. Minkin, ir J. H. Shin, rekomenduoja pasikalbėti apie tai su savo ginekologu. „Svarbu šįkart nueiti ir išsitirti, nes yra daugybė rimtų ligų, kurių nediagnozavus, ateityje gali išsivystyti stipresnis skausmas“, – įspėja J. H. Shin.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt