Tačiau kai kuriems vyrams tenka patirti didelį nusivylimą, iš mylimos moters lūpų tą vakarą išgirdus atsakymą „NE“.

Kodėl moterys kartais nenori mylėtis? Į šį klausimą savo psichologines, seksologines ir psichoanalitines įžvalgas parduotuvėje www.fantazijos.lt surengtoje konferencijoje pateikė gydytojas psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas, o fiziologinius moters organizmo niuansus, kurie verčia raukytis sekso metu, aptarė gydytojas ginekologas Rimantas Gricius.

Na, o parduotuvių tinklo konsultantė Deimantė Norvilaitė patenkino susirinkusiųjų smalsumą, kokias gi prekes lietuviai mėgsta pirkti eilinėmis dienomis, o ką perka prieš Valentino dieną.

„Yra daug priežasčių, kodėl moteris gali nenorėti mylėtis. Tai ir konkretus vyras, ir patirta prievarta arba išprievartavimo grėsmė net tuo atveju, jei merginai pavyko pasprukti. Taip pat fanatiškas tėvų religingumas, kai auklėjama labai griežtai. Bet tai dažnesni atvejai iš provincijos, kur merginos būna įbaugintos, joms liepiama tik melstis ir šiukštu vaikelio sterblėje neparnešti“,- vardija seksologas Viktoras Šapurovas.
V. Šapurovas

O jei moteriai noras mylėtis dingo staiga, anot seksologo, tuomet vyras arba buvo labai nepastabus, arba tikrai kažką „pridirbo“. Moterims būdingas dėmesys smulkmenoms, ir jos neklysta, nes smulkmenos išduoda tikrą santykį, kaip vyras ją vertina. Jei vyro santykis tampa vartotojiškas, poros keliai gali ir išsiskirti.

„Moteris šiais laikais žino, kad jai priklauso orgazmas ir susijaudinimas sekso metu. Sakoma, kad poros susiderinimui reikia bent dvidešimt lytinių aktų, kad abu galėtų pasiekti malonumą O jei tas neįvyksta, tai seksas moteriai tampa betiksliu užsiėmimu. Juk seksualinis džiaugsmas yra vienas iš svarbių gyvenimo dalių“,- teigia V. Šapurovas.

Psichoterapeuto teigimu, jo praktikoje nedažnai, bet pasitaiko tokių klienčių, kurios pastojusios ar pagimdžiusios visiškai nustoja domėtis seksu, nes biologinė funkcija kaip ir atlikta. Sudėtingesni ir dažnesni būna atvejai, kai moteris tiesiog pervargsta ir nebenori fizinio artumo.

„Jeigu poroje susiklosto tokie santykiai, kai moteris linkusi prisiimti daugiau darbų ir atsakomybės, o vyras linkęs kratytis darbų, tai moteris tampa perkrauta ir pervargsta, o vyras nori sekso ir jo negauna“,- tikina seksologas, pažymėdamas, kad darbais šeimoje reikia dalintis, tada tikėtina, kad bus patenkinti abiejų partnerių poreikiai.

Anot psichoterapeuto, mūsų visuomenei dar labai būdinga kančia. Kai nepavysta sukurti modelio, kur moteris būtų seksualiai patenkinta, pora vis tiek kartu gyvena dešimtis metų, o moteris atsiduoda kartą per kelias savaites, Vyras tokioje santuokoje taip pat nebūna laimingas, nes nesugeba patenkinti moters.

Ginekologo R. Griciaus teigimu, moters lytinis noras priklauso nuo amžiaus, menstruacinio ciklo bei įvairių patologinių būklių. „Vyrai yra toniniai, jų gyvenime viskas yra maždaug vienodai, o moterys yra ciklinės, ir gyvenimo eigoje jų lytinis potraukis labai keičiasi. Paauglėms ir jaunoms merginoms dažnai būdingas hiperseksualumas. Jos neturi pastovaus partnerio, tačiau daug jų bando, todėl dažnai serga uždegiminėmis ligomis, kurios tą potraukį šiek tiek sumažina,- atskleidžia gydytojas. - Reprodukcinio amžiaus moterys, kurios laukiasi kūdikio arba iškart po gimdymo vengia lytinių santykių, nes arba bijo persileidimo, arba bijo pastoti. Taip pat, jeigu buvo sunkus nėštumas ir gimdymas, psichologiškai vengia pakartotinai pastoti“.

Anot ginekologo, po gimdymo moterų hormoninis fonas labai primena menopauzės laikotarpį ir seksas joms rūpi mažiau. Be to, daug dėmesio reikalauja kūdikis ir natūraliai tam lieka mažiau laiko bei energijos.

Endometriozė – dar viena priežastis, dėl kurios gali sumažėti arba ir visai dingti lytinis potraukis, kadangi moterį vargina dideli skausmai. Šios problemos sprendimas yra chirurginis, medikamentinis, tačiau vėlgi vaistai gali slopinti norą.

Gydytojo teigimu, vyresnės moterys dažnai išgyvena medikams rekomenduojant dėl kokių nors priežasčių pašalinti gimdą. Atseit, tada būsiu ne moteris ir vyras manęs nenorės. Kai kurios netgi bando slėpti šį faktą nuo savo sutuoktinių. Tačiau gimdos pašalinimas neturi visiškai jokios įtakos lytiniam gyvenimui, nes gimda yra skirta vaikui išnešioti ir pagimdyti. Moterys per daug sakralizuoja gimdą. Jeigu yra makštis ir su vyru viskas tvarkoje, santykiai bus geri“,- tikina R. Gricius.

Anot ginekologo, moterys ne visada sugeba tinkamai pasirūpinti savo intymia higiena. „Yra du variantai - kai moterys nelabai žino ką daryti ir kitu atveju persistengia. Makšties ph turi būti rūgšti ir su intymiais prausikliais reiktų praustis tik išoriškai, kuo mažiau lįsti į vidų, nes paskui sukyla uždegimai, nuo muilo pasidaro šarminė terpė. Mikroflorą moterys kartais išplauna visiškai. Yra specialios žvakutės, kurios padeda išnaikinti nereikalingas bakterijas ir augina tas, kurios reikalingos makštyje. Yra kompanijos, kurios higienos priemones gamina pagal moters gyvenimo laikotarpius“,- pabrėžė gydytojas.

Intymių žaisliukų parduotuvės konsultantė D. Norvilaitė pastebėjo, kad dažniausiai į parduotuvę užsukusios moterys skundžiasi makšties sausumu ir prašo lubrikantų. „Kartais skundžiasi, kad nesmagu mylėtis, nes lėtai ateina susijaudinimas. Tada joms pasiūlome specialius kremus, afrodiziakus, kartais pasitelkiame žaisliukus. Vyresnės moterys pasidalina, kad vyrai nebenori sekso, tada siūlome žaisliukus porai, kad tiktų abiem“,- pasakojo konsultantė.

Anot seksologo V. Šapurovo, sekso žaisliukas neparuoštam vyrui gali sukelti šoką, nes mūsų visuomenėje vyrai yra sekso ekspertai. O pavydesnis gali pažiūrėti ir labai įtariai, kad jo moteris iš kažkur galbūt pasisėmė patirties. Ir nors psichoterapeutas sakė pastebintis visuomenės laisvėjimo požymius, visgi pabrėžė, kad visos šios priemonės yra tik priedas prie žmonių jausmų ir jokiu būdu negali jų pakeisti, o tik padidinti sekso teikiamą džiaugsmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)