Nepaisant formuluotės absurdiškumo, toks seksas iš tikrųjų įmanomas – skirtingos lyties atstovų draugystėje neretai esama ir seksualinio potraukio. Kai psichologai respondentų paklausė, ar kada nors jie yra jautę priešingos lyties bičiuliui seksualinį potraukį, beveik 60 proc. atsakė teigiamai. Žinoma, lieka dar 40 proc., atmetančių bet kokią mintį apie intymius santykius su savo draugu, o ir tie 60 proc. neskuba pulti su su draugu į patalus.

Tačiau gyvenime būna visko. Šiandien galite tvirtinti, kad šimtą metų pažįstamas klasiokas niekaip neatitinka idealaus mylimojo paveikslo ir jūsų netraukia, bet jau rytoj viskas gali pasikeisti. Ypač jei iki to laiko nusivilsite ištreniruotais bicepsais, šeimyniniu gyvenimu ar, atvirkščiai, pavargsite nuo vienatvės. Tuomet nori nenori kils noras pažvelgti į klasioką atidžiau.

Paprastai tai trenkia tarsi žaibas iš giedro dangaus arba žemės drebėjimas lygumų zonoje. Jūs skambinate savo bičiuliui, norėdama išsiverkti ant jo peties ar pasidalyti džiaugsmu. Jis atvyksta pas jus į namus, kupinas draugiškų ketinimų, tačiau viskas baigiasi draugišku seksu. Dažniausiai tai įvyksta…

…išgėrus. Pasėdėjote, išgėrėte, o ryte netikėtai savo draugą išvydote savo lovoje. Žinoma, galima apsimesti, kad nieko neįvyko ir kad jūs po vakarykščio nieko neprisimenate. Tačiau vargu ar tai išgelbės situaciją – juk ne skersvėjis jį atpūtė į jūsų miegamąjį. Šioje vietoje būna du variantai: arba viską paversti pokštu ir daugiau niekada neprisiminti šio įvykio, arba ieškoti naujo bičiulio, kuris nieko stipriau už limonadą negertų ir jums neduotų.

…užliejus seniems jausmams. Kai kurioms poroms po išsiskyrimo pavyksta išsaugoti šiltus, draugiškus santykius. Buvę partneriai dalijasi šviežiausiomis naujienomis, laido juokelius, svarsto, kaip geriau auklėti vaikus. Tačiau kipšas gali įsisukti ir tarp jų.

Sąžinės graužaties po tokio draugiško sekso būna mažiau: galų gale, juk kažkada jau mylėjotės. O sena meilė nerūdija. Tačiau pažvelgti į akis dabartiniams savo partneriams bus gėda. Be to, jei su buvusiu mylimuoju jus tiek daug sieja, kodėl išsiskyrėte?

…kai spaudžia argumentai. Kitaip nei ankstesni spontaniško sekso scenarijai, šis poelgis būna grįstas sąmoningu sprendimu pasimylėti. Pavyzdžiui, du draugai, nepatenkinti savo seksualiniais partneriais ar intymaus gyvenimo pertrauka, nusprendžia, jog kartais pasimylės… vienas su kitu. Juk vis tiek horizonte nieko tinkamo daugiau nėra.

Skamba ciniškai, bet tarp šiuolaikinių jaunuolių toks sąmoningas seksas yra paplitęs. Netgi kai kurie suaugę asmenys, įnirtingai kopiantys karjeros laiptais ir nenorintys švaistyti nei laiko, nei pinigų pažintims, dėmesiui ir dovanoms, ryžtasi pasimylėti su savo draugu.

Tokių santykių šalininkai nurodo bent kelis argumentus. Pirma, draugui galima papasakoti bet ką, įskaitant ir intymias paslaptis. Tai reiškia, kad lovoje nebus jokių tabu ir nutylėjimų, todėl artumas turėtų būti pasakiškas.

Antra, draugas, kitaip negu partneris, priima tave tokią, kokia esi, todėl būnant su juo nereikia varžytis ir gėdytis. Trečia, seksas su draugu nekelia jokių įsipareigojimų. Susitikai, pasimylėjai, padėkojai už puikų laiką ir pasukai savo keliu. Iki kito karto.

Tačiau po to, kai „tai“ įvyko, tolimesnė eiga gali klostytis pagal skirtingus scenarijus: arba jus kankins sąžinės graužatis, arba jums taip patiks toks seksas, kad užsimanysite jį pakartoti, arba taip nepatiks, kad negalėsite net pažvelgti savo draugo pusėn.

Psichologai teigia, kad dažniausiai pasitaiko pirmas ir paskutinis variantai. Seksas su draugu gresia nusivylimais ir kaltės jausmu. Ypač jei tokiems intymiems santykiams ryžtatės ne iš jausmų, bet susitarę.

Maža to, kad toks seksas reiškia draugystės paniekinimą, vienas iš partnerių, dažniausiai mergina, jaučiasi taip, tarsi ja būtų pasinaudoję. Anksčiau ar vėliau moteriai prireiks komplimentų, gėlių ir panašios romantikos. Jeigu draugas tvirtins, kad romantika yra paistalai, ji gali pasijusti mergina pagal iškvietimą. Draugystei taip pat ateis galas.

Taigi pagrindinis sekso su draugu šalutinis poveikis – bet kokių santykių pabaiga. Tokią išvadą padarė amerikiečių psichologai, apklausę daugiau kaip 14 tūkst. studentų, turėjusių lytinių santykių su savo bičiuliu.

Esmė susijusi ne su moralės principais, bet su tuo, kad draugai – meilužiai nežino, kuria linkme jiems tęsti santykius. Viena vertus, jie yra draugai (tarpusavio pagarba ir jokio sekso), kita vertus – meilužiai (seksas, seksas ir dar kartą seksas). Šis neapibrėžtumas trukdo kurti pilnavertiškus santykius, ir jie, nesuspėję net prasidėti, baigiasi, sužlugdydami ir pačią draugystę.

O jeigu tai meilė?

Grupė psichologų iš Ajovos universiteto, stebėję neišskiriamus draugus, nusprendusius paįvairinti savo draugystę lytiniais santykiais, padarė išvadą, kad jų jausmai gali virsti ir viso gyvenimo meile. Tam yra visos priežastys: potraukis, abipusė pagarba ir pasitikėjimas.

Riba tarp draugiškų santykių, seksualinio potraukio ir meilės tokia siaura, kad žmogus kartais nesugeba atsirinkti, kas tai yra – slapta aistra ar meilė. Slapti jausmai gali „sprogti“. Tačiau būtina, kad toks sprogimas įvyktų abiejose pusėse ir, pageidautina, vienodu stiprumu.

Jeigu įsimyli tik vienas iš dviejų, o antrasis toliau jaučia tik draugiškus jausmus, tikimybė, kad jie gyvens ilgai ir laimingai, yra menka. Įsimylėjęs pradės pavyduliauti, kelti isterijas ir aiškintis santykius. Tokiu atveju arba susižavėjimo objektas nuspręs padėti tašką jų santykiams, arba tai padarys jo draugas – meilė be abipusių jausmų yra sudėtinga.

Taigi pasimylėjimas su savo draugu prilygsta vaikščiojimui prie alkanų krokodilų narvo. Ir viena, ir kita kainuoja daug nervų ir gali baigtis neprognozuojamai. Žinoma, draugas yra humaniškesnis už krokodilus ir jūsų nesudraskys, tačiau tikimybė, kad jums pavyks suderinti nesuderinamus dalykus – seksą ir draugystę – labai maža.

Mini testas: ar man tai gresia?

1. Ar atkreipiate ypatingą dėmesį į savo bičiulio išvaizdą: ar domina jo figūra, lūpos, akys, kvapas?

2. Ar dažnai kyla noras paliesti savo bičiulį: apkabinti, pabučiuoti, paimti už rankos?

3. Ar jaučiate nusivylimą, jeigu draugas atstumia jūsų švelnybes?

4. Ar jums maloniau pasivaikščioti su draugu po romantišką parką, nuošalyje nuo žmonių, negu leisti laiką su juo triukšmingoje kompanijoje?

5. Ar pradėsite pavyduliauti, jeigu jūsų draugas ką nors įsimylės?

6. Jeigu jūsų draugas jau įsimylėjęs, ar bandote jį įtikinti, kad jo mylimoji jam ne pora (ji jo nesupranta, nevertina, negerbia ir pan.)?

Jei atsakėte „Taip“ į 2, 3, 5 ir 6-ą klausimus: jūs akivaizdžiai savo draugui jaučiate ne tik draugiškus jausmus.

Jei atsakėte „Taip“ į 1-ą ir 4-ą klausimus: savo bičiuliui jaučiate aiškų seksualinį potraukį, tačiau neleidžiate kilti jokioms pašalinėms mintims.

Jei į visus klausimus atsakėte „Ne“, jūsų draugystei tikrai nėra jokio pavojaus. Bent jau iš jūsų pusės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)