William H. Masters ir Virginia E. Johnson yra amerikiečių mokslininkų pora, kurie bene pirmieji atliko laboratorinius vyro ir moers lytinės sueities tyrimus dar 1957 metais. Jų atradimai ir įžvalgos buvo paskelbti dviejuose knygose – „Human Sexual Response“ (1966) ir „Human Sexual Inadequacy“ (1970), kurios tapo bestseleriais ir šios srities klasika.

Daugeliui vyrų ir moterų pasaulyje daktaro Saul’o Rosenthal’io knyga „Sex Over Forty“ tapo nepakeičiamu lytinio gyvenimo vadovyu ir didelio džiaugsmo bei laimės šaltiniu.

Kažkur ties 40–50–aisiais gyvenimo metais vyrų testosterono lygis pradeda mažėti, todėl erekcijos pasidaro mažiau spontaniškos, retesnės, ne tokios stabilios, kartais gali dingti nepasiekus orgazmo, kas aišku, nuliūdina ir verčia jaustis nepatogiai, kyla noras vengti mylėjimosi, dėl atsiradusio nepasitikėjimo savimi. Į galvą gali ateiti siaubinga mintis, kad seksas galbūt jau yra ne man.

Bet tokias mintis geriau vyti šalin. Mylėtis galima ir tikrai verta ne tik keturiasdešimties, penkiasdešimties, šešiasdešimties, bet ir daug vyresniems vyrams ir moterims, teigia knygos autorius. Šiame intymaus poros gyvenimo vadove yra penki skyriai, čia apžvelgsime vieną, konkrečiai skirtą vyrams.

Išmokę prisitaikyti prie amžiaus pokyčių vyrai išties gali tapti net žymiai geresniais melužiais nei bet kada jaunystėje.

Brandi pora

Ką svarbu žinoti?

1. Daugiau stimuliacijos. Pirmas dalykas, kurį svarbu suprasti yra tas, kad vyrų erekcija jau nebebus tokia greita ir spontaniška kaip seniau, tačiau ji bus, tiesiog tam prireiks šiokios ar tokios stimuliacijos. Tą gali daryti vyrai patys arba paprašyti partnerės.

2. Erekcijos nebus tokios tvirtos. Tai antras pokytis, kuris neišvengiamai su laiku atsiranda, dings „plieninis“ kietumas, bet ir to, kas yra – visiškai užteks pilnaverčiam, abipusiai maloniam meilės aktui. Partnerės malonumas labiau priklauso nuo vyro išmanymo kur, kaip ir kokius mygtukus spausti nei nuo kažko kito.

3. Orgazmo poreikis sumažėja. Po keturiasdešimties, dalis vyrų pradeda nerimauti, kad ejakuliacija neateina taip greitai, kaip seniau, o kartais išvis nepavyksta jos pasiekti ir pradeda klaidingai manyti, kad tai ankstyvi impotencijos požymiai. Kai kurie tyrėjai pastebi, kad daugumai vyrų po 60-ties užtenka 1–2 ejakuliacijų per savaitę. Tačiau nebūtinai intymus aktas visada turi pasibaigti orgazmu. Paprasčiausiai perspėkite partnerę iš anksto, kad kartais pas jus nebūna ejakuliacijos, kad jai nekiltų kaltės jausmo.

4. Procesas trunka ilgiau, o džiaugsmo daugiau. Dabar, kai viskas nebėra nukreipta į kuo greitesnę kulminaciją, atsiveria galimybė mėgautis gerokai ilgesniu lytinės sueities aktu! Tai išties bus malonu jūsų partnerei, nes moterims, dažniausiai, reikalinga kiek ilgesnė stimuliacija, tinkamam susijaudinimui ir orgazmui pasiekti. Naujai atsiradusi ištvermė atsipirks su kaupu, suteikdama daugiau malonumo abiems.

5. Nesivykite išsyk kitos erekcijos. Po orgazmo visada seka refrakterinis periodas, kurio metu nauja erekcija nėra galima. Tuo metu vyro lyties organai ilsisi [moteris gali patirti net kelis orgazmus išsyk], tad čia nepadės net ir labai stipri stimuliacija, ji gali net pakenkti. Kai vyrui yra 20, periodai tarp erekcijų gali būti vos kelios minutės, bet nuo trisdešimties, pertrauka ima užtrukti geras 20 min., o nuo keturiasdešimties ir iki 2 val. Šešiasdešimtmečiui gali tekti palaukti dieną ar net dvi. Čia daug kas priklauso ir nuo susijaudinimo, aistros, kuo susijaudinimas didesnis, tuo poilsio periodai trumpesni. Tiesiog verta įsiklausyti į savo kūną ir leisti jam atsistatyti savo ritmu. Kita vertus, akivaizdu, jei pavyksta susilaikyti nuo ejakuliacijos, naujos erekcijos laikas gerokai sutrumpės.

6. Kiti pokyčiai. Su metais galima pastebėti, kad sėkla išsiveržia ne taip greitai, kaip jaunystėje, mat už šį procesą atsakingi raumenys jau ne tokie stiprūs. Tačiau tai niekaip nepaveikia orgazmo metu patiriamo malonumo. Taip pat, po ejakuliacijos, erekcija prapuola žymiai greičiau, bet tai irgi niekaip neatsiliepia pačiam mylėjimosi procesui.

Kodėl vyksta šios permainos?

Erekcija yra gana sudėtingas procesas, reikalaujantis skirtingų vyro kūno dalių gero bendradarbiavimo. Smegenys reaguoja į erotinius vaizdinius, mintis, fantazijas, tai paveikia erektilinį refleksą, kuris perduoda impulsus į nervų sistemą. Nervų sistema aktyvuoja procesą kraujagyslėse, kraujas plūsteli į vyro penį.

Seksualinė stimuliacija gali vykti per erotinius vaizdinius arba mechaniškai stimuliuojant lyties organą. Jos metu į kraują plūsteli azoto oksidas (nitric oxide), taip aktyvuojamas Ciklinis GMP (Cyclic GMP), kuris atpalaiduoja varpos raumenis. Dėl to padidėja kraujo srautas į, penį, o tai padeda seksualiai susijaudinus išlaikyti varpos standumą. Ir visą šį procesą reguliuoja testosteronas, lytinis vyrų hormonas, todėl tinkamas jo kiekis kraujyje yra labai svarbus.

Kas gali būti negerai?

Brandi pora

Pastebima, jog vyresniame amžiuje mažėja Ciklinio GMP gamyba, tai lemia, kad penio raumenys pilnai neatsipalaiduoja ir ten nepatenka pakankamai kraujo erekcijai atsirasti. Būtent todėl prireikia ilgesnės penio stimuliacijos, o erekcija nėra tokia tvirta kaip seniau.

Kita dažna problema yra dėl viso to atsiradęs nerimas, kuris sukelia įtampą ir neleidžia penio raumenims atsipalaiduoti bei atsirasti erekcijai.

Su kiekvienu dešimtmečiu testosterono kiekis kraujyje mažėja. Vienok, nors visa ši sistema su metais darosi vis trapesnė, ji gali ir toliau sėkmingai veikti net jei vyrui šešiasdešimt, septyniasdešimt ar daugiau.

Sumažinti nerimą gali padėti nuoširdus pokalbis su partnere, be to, čia padeda ir farmakologija. Bene pirmas ir išties efektyvus produktas, skirtas erkecijos disfunkcijai šalinti, buvo 1999 metais pasirodžiusi „Viagra“ arba dar kitaip vadinamas Sildenafilis. Nedidelės dozės prieš sueitį padės apsidrausti nuo galimo erekcijos dingimo, nuramins ir jau savaime pašalins nereikalingą įtampą, padės pasitikėti savimi. Egzistuoja visa eilė papildų, vitaminų ir vaistų. Tiesiog reikia pasitarti su urologu.

Kaip mylėti moterį?

Bene svarbiausia viso šio reikalo dalis, kad moterys gana greitai ir lengvai patiria orgazmą stimuliuojant jų klitorių, tad čia nei penio tvirtumas, nei dydis yra išvis nesvarbūs, mat pakanka rankų ar/ir oralinės stimuliacijos – kunilingas. Taip pat gali praversti žinios apie Graffenbergo arba G tašką, kurio stimuliacija galima pirštais arba mylintis pozomis, kai moteris viršuje, vyras iš nugaros ir t.t. Prasčiausia, beje, turbūt yra misionieriaus poza, kuri tikrai gali būti maloni abiems partneriams ir patikti, bet jos metu tinkamai nėra stimuliuojamas nei klitorius, nei G taškas.

Pagal Saul’o Rosenthal’io knygą „Sex Over Forty“