Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Neištikimybės problema yra gana didelė ir vargiai galima tikėtis, jog jos sprendimas bus lengvas bei greitas. Jūsų pasimetimas gyvenant su negalinčiu apsispręsti sutuoktiniu yra labai suprantama ir natūrali reakcija į vykstančius dalykus. Tačiau nestebina ir jūsų vyro negebėjimas priimti galutinio pasirinkimo - likti su jumis ir nutraukti laikinus santykius. Ir taip yra todėl, kad trečio asmens atsiradimas dažniausiai yra ne šeimos sunkumų priežastis, o pasekmė.

Taigi galvojant apie tai, kaip toliau gyventi, pradėti reikėtų nuo svarstymų, ką jums pačiai reiškia toks vyro elgesys: jo išėjimas pas kitą moterį, grįžimas, negalėjimas galutinai nutraukti naujai užsimezgusių santykių. Greičiausiai tai sužadina mintis apie savo vertę, nuoskaudas, nesaugumą, nepasitikėjimą, pyktį ir panašiai.

Visų šių jausmų apsuptyje būtų svarbu atsakyti sau, ar galite šiam žmogui atleisti už jo silpnumą ir tęsti santykius. Jei taip, tai kokių sąlygų jums vis dėl to reikėtų iš sutuoktinio, kad galėtumėte toliau būti kartu. Čia galima pagalvoti ir apie tai, kiek galite jam leisti bendrauti su kita moterimi ir toliau kurti judviejų santykius.

Kai pati turėsite aiškų požiūrį į situaciją ir grynesnį suvokimą, ko šiuo metu norite iš šeimyninio ryšio, turėtumėte kalbėtis su sutuoktiniu. Pokalbis būtų vertingesnis, jei pabandytumėte ne reikalauti tam tikrų pasižadėjimų ir pasikeitimų, o įvardinti, kas vyko jūsų šeimoje iki vyrui išeinant pas kitą moterį, kokius sunkumus santuokoje išgyvenote kiekvienas iš jūsų.

Svarbu ne tik išsakyti savo poziciją, bet ir išgirsti sutuoktinį. Būtų puiku, jei kurioje nors vietoje nuo vienas kito kaltinimų, kurių greičiausiai neišvengsite, pereitumėte prie santykių nagrinėjimo ir ieškojimo, kas jus nutolino vienas nuo kito ir padarė erdvę trečio asmens atsiradimui.

Atradus, kas jus skiria (asmenybių ypatumai, bendravimo stygius, įsiraukimas į kitas veiklas ir panašiai), verta aptarti, kaip norėtumėte, kad šeimoje būtų, ir ką kiekvienas galite dėl to padaryti. Žinoma, svarbu aiškiai pasakyti, ar abu norite išlaikyti šeimos santykius. Jei taip, tuomet vyras sąmoningai turėtų atsisakyti bendravimo su kita moterimi, nes kitu atveju vargiai galima kalbėti apie santuokos tęsimą, kai nėra bazinių jos elementų: pasitikėjimo, saugumo, atsidavimo, nuoširdumo, atvirumo vienas kitam.

Tokių pokalbių prireiks ne vieno ir ne dviejų. Kol išgyvensite nusivylimą ir išdavystės skriaudą bei kol sutuoktinis sugebės apsispręsti gyventi santuokoje, greičiausiai patirsite nemažai konfliktų. Dėl to būtų nuostabu, jei pasibaigus ginčams ar emociniams susirėmimams, įvardintumėte, ar regite kokius nors jūsų ryšio pokyčius, ko dar trūksta, kad jaustumėte, jog neištikimybės faktas ir su juo susijusios mintys bei jausmai būtų jau išgyventi ir minimaliai įtakotų jūsų kasdienį bendravimą.

Taigi pagrindinis jūsų įvardintos problemos sprendimas yra asmeninis savo norų išsiaiškinimas ir intensyvus bendravimas su vyru, siekiant padaryti santykius kuo atviresnius, nuoširdesnius, gyvesnius ir artimesnius, kad natūraliai dingtų poreikis žvalgytis į asmenis už šeimos ribų.

Tai nėra lengvas procesas, reikalaujantis nemažai išminties, ramybės, supratimo ir nuolatinio įvardinimo kas vyksta, gebėjimo racionaliai vertinti situaciją, atsiriboti nuo noro kaltinti kitą asmenį ir problemos priežastis priskirti tik jam. Jei jausite, kad patiems sunkiai sekasi, labai skatinčiau išbandyti šeimos konsultanto, psichologo ar psichoterapeuto paslaugas.

Sėkmės ir išminties jums.
Vaida

Turite problemą, kurios negalite išspręsti? Rašykite psichologui@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)