Su draugu kartu esame beveik metus. Kai tik pradėjome susitikinėti, jis man skirdavo labai daug dėmesio, kiekvieną laisvą minutę lėkdavo pas mane. Paskui mėnesiui išvykau į stažuotę, grįžusi sužinojau, kad jis jau trejus metus yra su kita. Pažadėjo išsiskirti, nepriklausomai nuo to, paliksiu jį ar ne.

Daviau šansą, po kurio laiko paskelbiau ultimatumą: arba ji, arba aš. Atsakymui apgalvoti daviau dvi savaites. Jis paliko mane. Maždaug po dviejų savaičių jis vėl pradėjo man rašyti, atsiprašinėti. Aš pasakiau: nerašyk ir neskambink, kol esi su ja.

Vėliau jis pasiūlė susitikti. Mano pyktis atslūgo ir aš sutikau.
Vėl pradėjome susitikinėti, vėl viskas prasidėjo iš naujo. Viskas buvo gerai iki Kalėdų, Naujųjų Metų. Įtariau, kad jis neišsiskyrė, ilgai nežaidžiau katės ir pelės - paklausiau tiesiai šviesiai.

Jis prisipažino, pasakydamas: nejau man jai sms žinutę parašyt? Aš dar pareiškiau, kad tegu apsisprendžia, kiek rimti mūsų santykiai ir kas aš jam.

Šventes praleidome atskirai. Jis man padovanojo žiedą. Vėliau vėl viską pamiršome ir susitikinėjome toliau. Dabar vėl esame susipykę. Kivirčas kilo iš nieko. Užtrukau darbe ir jis manęs laukė valandą. Jis apsimetė, kad pyksta, mažai kalbėjo.

Iš pradžių tik pasijuokėm iš to, tačiau maždaug po valandos man įgriso tas žaidimas ir jau rimtai įsižeidžiau. Kurį laiką abu patylėjom, tada jis pradėjo mane liesti, lyg bandydamas prakalbinti, tačiau buvau per daug įsižeidusi, tad tiesiog pareiškiau, kad jei jis nori elgtis kaip mažas vaikas, tai elgsimės taip abu.
Jis supyko, nuvežė mane iki parduotuves, nes prašiau, paliko ir išvažiavo lyg akis išdegęs.

Liepiau jam neberašyti man, jis išmetė SIM kortelę (kaip ir tada, kai paliko mane anksčiau).

Pastebėjau, kad palikau jo automobilyje savo daiktų, bandžiau atgauti juos per bendrą pažįstamą, tačiau neatgavau. Nežinau, ar man dar laukti jo grįžtant, ar viską pamiršti, perduoti visus jo daiktus ir žiedą...

Esu visiškai suglumusi. Kelias paras negalėjau nei valgyti, nei miegoti. Prašau, patarkite man ką nors, o galbūt Jums pavyktų paaiškinti tokį jo elgesį?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Vargu ar realu paaiškinti asmens elgesį ir jo motyvus, girdint kito, o ne jo pasidalinimą. Kita vertus, ir pats to tikslas yra mažiau svarbus, nei klausimas, o kas šioje situacijoje vyksta su jumis?

Iš laiško regėti, jog esate susižavėjusi vyru, kuris kol kas renkasi būti su dviem moterimis. Labai tikėtina, kad tai skatina saugumo ir gyvybės, naujumo troškimas viename. Tačiau tai, ką renkasi jis, yra tarsi jo atsakomybė ir kur kas svarbiau, kaip visa tai priimate jūs, ką jumyse sužadina tokie santykiai ir kas skatina juose būti.

Taip, kaip pasidalinote savo istorija su draugu, regėti, jog jumyse išties pinasi dvi jėgos. Viena, kuri skatina jus nutraukti tuos santykius ir padėti tašką. Kita, kuri vis ieško tam tikros progos vėl susitikti, pamiršti apie tai, kokioje realybėje yra judviejų ryšys.

Čia ir galima pabandyti praskleisti jas abi. Kokias mintis, nuostatas, galbūt vertybes, jausmus talpina ta, kuri vis bando išeiti iš bendrystės, kurioje esate? Labai tikėtina, jog pirmiausia yra sunku būti vienai iš dviejų moterų ir prarasti progą būti vienintele, svarbiausia, net ir su žiedu ant rankos.

Tikėtina ir tai, jog buvimas santykiuose, kurie neleidžia kurti, galvoti apie ateitį, išgyventi saugumą nėra jūsų gyvenimo svajonė. Svarbu pažvelgti ir į tai, kokia jūs tampate šioje bendrystėje, kaip tai atsiliepia jūsų savęs vaizdui, orumui ir savigarbai. Taigi šie ir dar daugelis kitų aspektų, kuriuos greičiausiai nebus labai sunku atrasti, yra jus iš to santykio traukiantys veiksniai.

Kur kas sudėtingiau yra pamatyti, o kas laiko prie šio žmogaus, kuris niekaip negali pasirinkti. Sakysite meilė, simpatija, susižavėjimas, pojūtis, jog būti dviese yra gera. Visgi tai yra labiau išoriniai dalykai, po kuriais neretai slepiasi sudėtingesni ir labiau rišantys prie kito asmens veiksniai.

Čia, matyt, ir yra pagrindinė mįslė, kas laiko jus santykiuose, kurie kol kas niekur negali vesti, kurie neleidžia jausti savęs kaip vertingos ir svarbiausios, bet jūsų yra trokštami. Tie, kurie kuria norą suprasti partnerį, kad būtų galima lengviau juose išbūti.

Šioje vietoje spėlioti nenorėčiau. Pakviesčiau jus pačiai leisti sau paatvirauti su savimi ir paieškoti, kokia buvusi patirtis, kokios mintys riša ir laiko tame tinkle, į kurį įsiraizgėte? Iš ko jis nunertas? Baimių? Vilties? Vaizdo, kurį trokštate sukurti savo gyvenime ir kuriam reikia dar vieno veikėjo? Susižavėjimo? Kūno prisirišimo?

Pabandykite pajusti kas vyksta su jumis, kai jo nėra šalia? Ko trokšta jūsų kūnas, jūsų mintys, vidus? Apie ką sukasi buvimas, kai esate atskirai?

Taigi palieku jus su daugybe klausimų ir kvietimu pabūti su savimi ir pirmiausia pabandyti išgirsti savo pasirinkimo motyvus. Gali būti, kad po jų galvoti, o kodėl kitas elgiasi vienaip ar kitaip, taps antraeiliu, o gal ir visai mažai svarbiu dalyku.

Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)