Ji turi šeimą, kelis vaikus, yra mane smarkiai įsimylėjusi ir net pasiryžusi išsiskirti ir pradėti kurti savo gyvenimą su manimi. Intymus bendravimas su ja man teikia nepaprastai daug džiaugsmo, yra labai įtraukiantis. Su ja būdamas jaučiuosi daug laimingesnis. Nesu visiškai įsimylėjęs, bet jaučiu, kaip ji man patinka, jaučiu, kad jos pasiilgstu. Man taip pat įdomu su ja bendrauti, kalbėtis - kur kas įdomiau negu su savo dabartine drauge.

Jaučiuosi labai kaltas, kad iki šiol nesugebėjau išsiskirti su savo dabartine drauge. Jaučiu, kaip ją apvaginėju. Vis dėlto nedrįstu nutraukti mūsų draugystės - emocionaliai esu labai prie jos prisirišęs, jaučiu jai didelį švelnumą (deja, labai menką norą mylėtis). Taip pat jaučiu jai didelį gailestį, nenorą ją kaip nors įskaudinti, nors suvokiu, kad toks mano „buvimas alia” ją irgi skaudina. Niekaip nepasiryžtu ir kitam žingsniui - pradėti naują gyvenimą su buvusia drauge. Bijau prisiimti atsakomybę dėl jos suirsiančios šeimos. Dažnai net abejoju, ar ji pajėgs išsiskirti su savo vyru.

Patarkite, kaip išeiti iš šios situacijos, kuri paskutinius kelis mėnesius mane tiesiog varo iš proto? Kaip išsiskirti su savo drauge, išsilaisvinti iš savo baimių ir pradėti naują gyvenimą?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Apsisprendimas būti su emociškai svarbiu žmogumi taip pat yra ir pasirinkimas nebeieškoti geresnių, protingesnių, gražesnių, labiau tinkančių į poras, seksualesnių partnerių, nes jų visuomet atsiras. Bet koks leidimas sau į dviejų žmonių santykius įtraukti trečiąjį anksčiau ar vėliau nuves prie taško, kuomet teks vieno iš jų atsisakyti. Ir tai ne pats blogiausias variantas. Greičiausiai jūsų negebėjimas nuspręsti, su kuria iš moterų norite būti, labiau susijęs ne tiek su konkrečiais jausmais joms, kiek su baime likti vienam.

Jūsų nerimas yra pakankamai žmogiškas. Tik nedidelė dalis žmonių drąsiai priimtų sprendimą pasilikti su širdžiai artimu žmogumi žinodami, kad yra galimybė, jog jis vis dėl to nebus kartu. Kita vertus, panašu, jog abi tos moterys jums yra svarbios ir rišančios skirtingais saitais (seksualinis gyvenimas, gailestis, švelnumas).

Greičiausiai nesuklysiu spėdama, jog buvimas su jomis abiem kuriam laikui jums būtų gana priimtinas ir išlaisvinantis dalykas. Būtent šioje vietoje, kuomet pliusų ir minusų dėliojimas vienos ar kitos partnerės pusėn neduoda jokių rezultatų, o buvimas su abiem neleidžia nurimti, verta pasitelkti racionalumą, valią ir vertybes.

Pabandykite pats sau atsakyti, ko iš esmės jums reikia bendraujant su moterimi, siekiant sukurti su ja prasmingus santykius. Kaip esate linkęs spręsti sunkumus, iškylančius reikšmingame ryšyje? Ką jums pačiam reiškia melas ir apgavystė?

Jūsų žinojimas, kad toks elgesys greičiausiai skaudina artimą žmogų, yra svarbus, tačiau kur kas svarbiau sugebėti kontroliuoti savo veiksmus ir ne tik turėti tam tikrą požiūrį, bet ir juo gyventi. Bet kuris pasirinkimas jums gali atnešti sudėtingų išgyvenimų, galbūt negalėjimo turėti tai, ko trokštate. Visgi vertėtų sau įvardinti, ar jums priimtinas absoliutaus pasitenkinimo siekimas kitų žmonių sąskaita, juo labiau, kad daugelis dalykų yra gana laikini (šiuo atveju seksualinis pasitenkinimas, gailestis ir panašiai).

Taigi įvertinus tai, tampa aišku, jog situacija, tokia, kokia yra šiuo metu, netruks amžinai. Jausmai abiem moterims greičiausiai keisis ne vieną kartą, svarbu pažvelgti į savo vidų ir paklausti, kas jums, kaip suaugusiam asmeniui, yra svarbiausia, kokios yra jūsų vertybės bei siekiai gyvenime ir kaip visa tai atspindi dabartiniai jūsų veiksmai.

Nukreipęs dėmesį nuo savo poreikių, pažvelgęs į situaciją kiek plačiau ir priėmęs, jog bet kuris pasirinkimas jums atneš ir džiaugsmo, ir netekties, ir nepasitenkinimo jausmų bei periodų, pabandykite pasirinkti ne kurią nors iš moterų, o tai, kaip iš tiesų norite gyventi. Neretai gebėjimas išlikti ištikimam savo vertybėms atneša daugiau ramybės, nei galimybė patirti malonumą ar užsitikrinti sau saugumą bet kokia kaina.

Drąsos jums sugebant žvelgti ne tik į save, bet ir į kitus asmenis.
Vaida

Turite problemą, kurios negalite išspręsti? Rašykite psichologui@delfi.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)