Po metų palikau vaikelį savo šeimai, išvažiavau į užsienį dirbti, tikėjausi pamiršti jį, grįžau vėl čia, vėl išvažiavau, lyg ir pradėjau stotis ant kojų, planuose įsigyti būstą, gyventi laimingai su vaiku. Tačiau grįžtu į Lietuvą, vėl pradedu galvoti apie jį.

Išvažiuoju į užsienį, širdis plyšta, kad dukrą palikau, nenoriu nei į darbą eiti, nei su kuo bendrauti... Taip ir gyvenu blaškoma, noriu likti čia su vaiku, o bijau sutikti jį. Taip ir gyvenu, kamuojama praeities slogių atsiminimų, ilgesys jo, tačiau tuo pačiu noriu susikurti tvirtą šeima, kad mano vaikas tėvą turėtu, tačiau įsivaizduoju vyrą tik jį... nors jis manęs ir nevertas.

Tačiau kaip kvailai širdžiai įsakyti nustoti apie jį galvoti ir pabandyti pamilti "atsarginį variantą" (kuris yra, kuris mane myli ir nori mane vesti, prisiimti atsakomybę už mane ir mano vaiką, jis geras žmogus)... tačiau neįsivaizduoju, kaip leisiuosi jo liečiama, jei mano kūną lietė tik buvęs... gal čia ir bėda, kad turėjau santykių "rimtų" tik su buvusiu, todėl naujojo vyro ir bijau, gal prisiversti save su juo permiegoti...? tada gal pamilčiau... patarkit.

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Praėjo treji metai po išsiskyrimo su žmogumi, kuris jūsų negerbė, kuris jus apgaudinėjo ir paliko besilaukiančią, ir jūs vis dar mintimis bei jausmais esate su juo. Sudėtinga turėtų būti blaškytis tarp Lietuvos ir svečių šalių, palikti savo dukrą ir jos ilgai nematyti, kabintis į gyvenimą, svarstyti apie buvimą ar nebuvimą su kitu žmogumi, ir dar visame tame šmėžuojantis buvusiojo šešėlis bei meilė jam...

Net jei išoriškai situacija atrodo sudėtinga ir varginanti, ji yra jūsų pasirinkimas. Apsisprendimas gyventi praeitimi, aukojant tai, ką jums duoda šiandiena. Jūs turite dukrelę, su kuria negalite būti, nes renkatės savęs gailėjimąsi ir tuščias viltis. Treji metai yra pakankamas laiko tarpas atsisveikinti su žmogumi ir jį paleisti, jei tai darote. Tačiau panašu, kad mintimis ir troškimais palaikote savo jausmus, kurie užkerta bet kokį įsivaizdavimą apie kitus santykius.

Buvęs sutuoktinis nebuvo labai rūpestingas žmogus, kuris, panašu, nuolatos skaudindavo. Ir kitų akyse buvote ta, kuri kenčia ir ištveria. Taip jau atsitinka, kad kai kurioms moterims toks vaidmuo yra jų vertingumo šaltinis. Laikymasis minties, jog esate palikta, nereikalinga, jums kažkuo yra svarbi, nes nenorite jos paleisti ir vardan jos aukojate net savo santykį su mergaite.

Išties norisi jus pabudinti iš miego ir parodyti, kad nebesate viena. Amžiams esate tapusi mama. Žmogumi, kuris yra stebimas, kopijuojamas, prie kurio trokštama prisirišti, kuris yra gyvybiškai reikalingas ir vargu ar yra kokia nors išorinė priežastis, galinti mažam žmogeliukui paaiškinti, kodėl jis nebuvo jūsų prioritetų viršuje.

Labai normalu, kad jūs gyvenate santykių pasaulyje ir jums skauda dėl vieno vyro išdavystės, abejojate dėl jausmų kitam, tačiau išties gaila, kad atskiriate save nuo vaiko... Net jei tikslas yra patogesnė gerovė, įsitvirtinimas. Na, bent jau svarbu nepamiršti, kad jūs renkatės, kam skirti save. Ir kai kurių jausmų palaikymas ir auginimas taip pat yra pasirinkimas.

Išeiti iš baimių, savigailos, skausmo galima žvelgiant į kitą ir dovanojant kitam save. Net darant tai ne pačiu lengviausiu ir patogiausiu būdu. Šalia jūsų yra žmogus, kuriam jūsų reikia ir kuriam turite progą save dovanoti. Pabandykite pažvelgti į pasaulį jos akimis, galbūt tai pakeis jūsų mintis, o ilgainiui ir jausmus, kad galėtumėte pajudėti atleidimo ir išsilaisvinimo link.

Vaida

Rekomenduojama literatūra:

1. Medard Laz. Gyvenimas po skyrybų. Praktiški patarimai, kaip pradėti gyvenimą iš naujo. 2004 m.
2. Jean Monbourquette. Menas atleisti. 2001 m.
3. Verena Kast. Atsisveikinimas su aukos vaidmeniu. Gyventi savo gyvenimą. 2001m.
4. Dennis Linn, Sheila Fabricant Linn, Matthew Linn. Neskubėk atleisti. Ištiesk abi gydančias rankas. 2008 m.
5. Giuseppe Colombero. Vidinio išgijimo kelias. 2001 m.

*****************************
Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)