Vyrai, užsiregistravę pažinčių tinklalapyje, nori žinoti, ką apie juos mano moterys. Merginoms gi rūpi, ar siunčiantys joms laiškus galvoja ne tik apie seksą, bet ir apie jas.

Visiems ir visoms smalsu sužinoti, ką jaučia norintis (-i) tapti draugu (-e).

Galima suregzti gudrų planą ir jį/ją iškvosti, galima tiesiai paklausti, galima ką nors pasiūlyti ir spręsti pagal pasirinkimą, o galima... tiesiog pasižiūrėti ir gana tiksliai įvertinti, ko jis/ji nori, kaip mąsto, ką renkasi. Tik reikia žinoti į ką žiūrėti, ką turime pamatyti.

Pamatyti lengviausia kūno sudėjimą, todėl daug mokslininkų bandė rasti sąsajas tarp sudėjimo ir psichologinių savybių. Vienas iš jų - JAV psichologas William Herbert Sheldon, sukūręs populiarią kūno tipų klasifikaciją.

Jis surinko koledžo studentų nuotraukas ir jas išstudijavęs sugrupavo, atrinko labiausiai vienas į kitą panašių žmonių grupes. Vėliau ištyrė jų charakterį. Todėl šiandieną mes galime pasinaudoti jo tyrimais ir vos pažvelgę į žmogų gana tiksliai jį apibūdinti. W. H. Sheldon išskirtiems tipams davė mokslinius pavadinimus, bet juos galima pavadinti ir paprasčiau.

„Apvalutis”. Tai apvalesnių formų, didesnio pilvo, storokas, apvalios galvos žmogus. Šis žmogus vertina ir siekia patogumų, jam svarbu skaniai pavalgyti, gerai išsimiegoti. Jis atsipalaidavęs, draugiškas, rūpesčiuose ieško kitų pagalbos. Jam palengvės išsipasakojus. Jis supranta kitų jausmus ir nori atskleisti savus. Su juo malonu bendrauti, jis negaili pagyrimų kitiems ir pats nori būti giriamas. Jam nepatinka grubūs juokai.

Kartais moteris, priskirtina šiam tipui, pergyvena dėl savo figūros. Ji, suprantama, nelabai panaši į nusibadavusio modelio, bet linksmas būdas, gebėjimas džiaugtis gyvenimu, energija ne vienam vyrui atrodo itin patraukliai.

„Raumeningasis”. Tai plačių pečių ir krūtinės, raumeningų rankų bei kojų, turintis nedidelį poodinių riebalų sluoksnį žmogus. Jo judesiai energingi. Fizinės savybės atsiskleidžia ir šio tipo psichologijoje. Jis mėgsta sportą ir nuotykius.

Jam patiktų vadovauti ir įsakinėti, todėl agresyviai bando įveikti konkurentus. Apie savo jausmus jis nelinkęs pasakoti ir mažai domisi kitų išgyvenimais. Kone idealus vadybininkas, bet ar idealus vyras ir tėvas, atsakyti būtų sunkiau.

„Liesutis”. Tai pailgo veido, aukštos kaktos, ilgų rankų ir kojų, siauros krūtinės, neraumeningas žmogus. Jo judesiai tarsi suvaržyti, tačiau veido išraiška greitai kinta, o žvilgsnis nuolat „bėgioja”. Jo/jos veide jau viduriniame amžiuje atsiranda raukšlės, tačiau „sugadinti“ figūrą pavyksta gana retai.

Jis gretai reaguoja į kokias nors permainas, nors savo emocijas slopina, nes rūpesčiuose siekia būti vienas. Jis nuolat mintyse sprendžia kokias nors problemas, nuolat nerimauja, nepasitiki aplinkiniais ir sunkiau užmezga su jais draugiškus ryšius.

Šio tipo žmonės greitai pavargsta. Jiems tikrai nepatiks dirbti didelėje ir triukšmingoje patalpoje. Regis, ką toks pavargstantis, nervingas, nemėgstantis bendrauti žmogus gali pasiekti. Tačiau jis/ji sugeba gerai planuoti, negaišta laiko plepalams.

W. H. Šeldon pasiūlytas suskirstymo į tipus būdas atrodo gana paprastas. Bet nereikėtų pamiršti, jog jis nėra vienintelis. Psichologija žino ir daugiau asmenybės įvertinimo galimybių. Nereiktų pamiršti ir to, kad visos klasifikacijos, visi asmenybių grupavimai tai tam tikras apibendrinimas, o realus žmogus visada savitas, su sava gyvenimo istorija ir aplinka.

Kita vertus, norisi ne svarstyti įvairias išlygas, o pasinaudoti psichologijos atradimais praktikoje. Tai padaryti gana paprasta. Tereikia sąžiningai atsakyti į klausimą: „Gal kuris nors tipas nuolat erzina?“

Atsakius teks padaryti išvadą - vargu ar su žmogumi, atstovaujančiu šį tipą, pavyktų sukurti ilgalaikius malonius santykius, nes žmogaus sudėjimas, taip pat ir su juos susijusios psichologinės savybės, esmingai nepasikeis. Ne mažiau įdomus ir klausimas: „Gal kuris nors tipas ar jam priskirtas konkretus žmogus atrodo labiau patrauklus?“

Išvada - su jam priklausančiu(-ia) ir reikėtų siekti tvirtos draugystės, nes nesutarimus, kurie ir tarp geriausių draugų ar vienas kitą mylinčių žmonių neišvengiami, lengviausia įveikti, jei draugo (-ės) šypsena patraukli, o mintys įdomios.

Na, o jei visi tipai atrodo nevykę? Tada su visais ir reikia draugauti. Bet ne per daug artimai, nes tinkamiausio į draugus tarp pažįstamų ir menkai pažįstamų dar nėra. Atsiras vėliau.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!