Moteriškos bėdos

Nežinantiems, kas yra tas baisusis PMS, reikėtų paaiškinti, kad tai – moteriškas negalavimas. Jis pasireiškia fiziniais ir psichologiniais simptomais likus maždaug dviem savaitėms iki menstruacijų. Dažniausiai tuo metu dailiosios lyties atstoves kankina pilvo pūtimas, nemiga, nerimas, atsiranda spuogų, tampa jautrios krūtys ir kt.

Kaltas testosteronas?

„Vyrų PMS“ – šnekamosios kalbos terminas, apibūdinantis tam tikrą vyrų sveikatos būklę, dažniausiai vadinamą vyrų dirglumo sindromu. Jis pasireiškia daugiausia emociniais simptomais, tokiais kaip pyktis, nerimas arba nusivylimas.

Kaip ir moteriškasis PMS, vyrų dirglumo sindromas susijęs su hormonų svyravimais. Teigiama, kad vyrams panašią į PMS būklę sukelia testosterono lygio svyravimai. Testosteronas – tai vyriškasis hormonas, gaminamas daugiausiai sėklidėse. Tačiau kitaip nei moterims, vyrams toks sindromas pasireiškia nebūtinai kartą per mėnesį.

Teigiama, kad taip yra dėl to, kad bėgant laikui testosterono lygis nuolat „šokinėja“, t. y. kyla ir krenta. Taigi vyrai nemalonius pojūčius gali patirti bet kada, nebūtinai tą pačią kiekvieno mėnesio dieną.

Net keli ciklai

Per dieną vyro organizme testosterono lygis kinta. Nustatyta, kad jis gali pakisti net 4–5 kartus per valandą! Be to, yra ir taip vadinamasis paros testosterono ciklas, mat daugiausiai šio hormono būna ryte, o per dieną jo kiekis mažėja.

Yra ir mėnesinis vyriškų hormonų ciklas, tačiau jis trunka skirtingai kiekvienam vyrui. Dar daugiau – testosterono lygis pakyla balandžio ir lapkričio mėnesiais, taigi tai tarsi sezoninis hormonų ciklas.

Pagrindiniai simptomai

Vyrams dėl hormonų kiekio svyravimų gali pasireikšti:

Dirglumas
Padidėjęs jautrumas
Nerimas
Nugaros skausmas
Galvos skausmas
Karščio bangos
Skrandžio spazmai
Lytiniai sutrikimai
Depresija
Išsiblaškymas

Nemalonių pojūčių sukėlėjai

Vyrai kasdien patiria natūralius testosterono lygio svyravimus, tačiau dėl tam tikrų priežasčių hormonų kiekio pokyčiai gali būti dar didesni. Tai gali lemti specifinių vaistų vartojimas arba dieta. Be to, testosterono kiekis kinta ir dėl streso, miego trūkumo, alkoholio, ligų arba operacijų.

Kreiptis į gydytoją

Įtarus, kad nemalonius pojūčius sukelia hormonų svyravimai, reikėtų kreiptis į gydytoją. Kai kurie jau minėti „vyriškojo PMS“ simptomai gali būti susiję su kitomis sveikatos problemomis. Tik gydytojai gali nustatyti, ar padidėjusį jautrumą, skrandžio spazmus ir kitus simptomus sukelia hormonai, ar kokios nors kitos priežastys.

Jeigu panašius simptomus sukelia natūralus testosterono lygio kitimas, tuomet gydytojas patars, kaip jų išvengti: galbūt paskirs kokių nors vaistų arba magnio ir kalcio turinčių papildų ir pan.

Pagalba sau

Norintiesiems išvengti nemalonių pojūčių, panašių į moteriškojo PMS sukeliamus negalavimus, visų pirma reikėtų peržvelgti savo valgiaraštį. Jį turėtų sudaryti apie 25 % riebalų, 35 % mažo glikeminio indekso angliavandenių ir 40 % baltymų turinčių maisto produktų.

Reikėtų valgyti daugiau daržovių, ypač pupelių, taip pat vaisių, riešutų ir nepiktnaudžiauti mėsa. Be to, specialistai pataria bent 30 min. per dieną sportuoti. Taip pat būtina gerai išsimiegoti. Miegui reikėtų skirti bent 7–8 val. per parą.

Rimčiau reaguoti

Deja, vyrų dirglumo sindromo simptomų aplinkiniai dažnai rimtai nevertina. Tačiau kartais vyrus kankinantys nemalonūs pojūčiai daro įtaką šeimyniniam gyvenimui. Be to, patiriamas nerimas ir padidėjęs jautrumas neigiamai veikia santykius su kolegomis ir draugais. Todėl įtarus, kad artimasis kenčia dėl vyrų dirglumo sindromo, derėtų jį paskatinti kreiptis į gydytoją.

Įdomūs faktai

Teigiama, kad vyrų dirglumo sindromas pirmą kartą buvo pastebėtas tyrinėjant avis. Škotų ggydytojas Džeraldas Linkolnas pastebėjo, kad dėl avinų organizmuose kintančio testosterono lygio keičiasi jų elgesys.

Teigiama, kad kartais šeimoje kylančius konfliktus ir netgi skyrybas gali lemti būtent vyrų dirglumo sindromas. Tačiau šią problemos priežastį itin sunku nustatyti. Dažniausiai šį negalavimą sukelia stresas.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vyrų dirglumo sindromas būdingas tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus vyrams. Jauniems žmonėms staigų testosterono kiekio sumažėjimą gali sukelti pervargimas ir stresas, o vyresniame amžiuje šio hormono kiekis smarkiau svyruoja dėl senėjimo proceso ir atsirandančių erekcijos sutrikimų. Tačiau dažniausiai dėl vyrų dirglumo sindromo sukeliamų problemų į mane kreipiasi 45–60 metų asmenys.

Su tokiais vyrais gyvenančios moterys pasakoja, kad po darbų namo grįžta tarsi ne jų vyrai. Sutuoktiniai, ypač vyresniame amžiuje, staiga tampa pikti ar netgi žiaurūs. Taigi atlikęs tyrimą išsiaiškinau, kad vyrų dirglumo sindromas pasireiškia keturiais pagrindiniais simptomais: padidėjusiu jautrumu, nerimu, nusivylimu ir didžiuliu pykčiu.

Įdomu tai, kad dažniausiai vyrai nepripažįsta, kad jiems pasireiškia tokie simptomai ir dėl visų nesėkmių kaltina aplinkinių nesupratingumą. Svarbu suprasti, kad nors šis sindromas labiausiai veikia vyrų nuotaiką ir fizinę savijautą, tačiau taip pat jis kelia grėsmę ir jų žmonoms, šeimoms, draugams ar netgi kolegoms. Todėl moterys, manančios, kad jų artimui vyrui būdingas šis negalavimas, turėtų paskatinti jį apsilankyti pas gydytoją.