Z. Froido ir K. G. Jungo „naujienos“

Pirmasis lytinį potraukį, kitaip libido, išanalizavo Z. Froidas. Jis buvo įsitikinęs, kad libido – asmenybės pagrindas, varomoji troškimų ir elgesio jėga. Kad ir ką darytume ar kokių problemų turėtume, už visų jų slypi nepatenkinti lytiniai troškimai.

Z. Froido mokinys Karlas Gustavas Jungas libido apibūdino, kaip nuolatinę žmogaus psichinę energiją. Tačiau, anot jo, ne visos problemos kyla lovoje, nes žmogus nėra vien tik instinktų vergas.

Abu psichiatrai tvirtai pareiškė, kad lytinis potraukis – itin svarbi žmogaus dalis, apie kurią reikia ir būtina kalbėti. XIX a. pab.–XX a. pr. žmonėms ši žinia buvo naujiena, tačiau šiuolaikinio pasaulio gyventojams – akivaizdus dalykas. Svarbesni kiti klausimai: „Ką daryti, kad lytinis potraukis visada būtų stiprus?“ ir „Kodėl vienų žmonių libido didesnis nei kitų?“

Testosterono atakos

Silpnesnio ar stipresnio libido „kaltininkas“ – testosteronas. Jis atsakingas už moterų ir vyrų geismą, atmintį, bendrą energiją bei ryžtą. Šis hormonas gaminamas antinksčiuose, dailiosios lyties atstovių kiaušidėse ir stipriosios lyties atstovų sėklidėse. Vyrų organizme testosterono yra gerokai daugiau nei moterų. Taigi didesnis stipriosios lyties atstovų lytinis potraukis nulemtas gamtos.

Tiesa, testosterono lygis vyrų ir moterų organizme nėra pastovus. Stipriosios lyties atstovų organizme jis kinta priklausomai nuo paros meto. Pavyzdžiui, daugiausia šio hormono išsiskiria apie 7 valandą ryto, mažiausia – apie 20 val.

Anot gydytojų, šio hormono svyravimus galima pastebėti porą kartų per valandą. Taigi visiškai nestebina amerikiečių atlikto tyrimo duomenys, skelbiantys, kad vyrai apie seksą vidutiniškai pagalvoja apie 18,6 karto per dieną, t. y. beveik vieną kartą per valandą.

Moteriškas mėnulio ciklas

Atliktas tyrimas atskleidė, kad amerikietės moterys apie kūnišką meilę galvoja vidutiniškai 9,9 karto per dieną. Kiekviena dailiosios lyties atstovė individuali, turinti tik jai būdingą moteriškų ir vyriškų hormonų lygį.

Moterų libido priklauso ir nuo menstruacijų ciklo. Apie 24-ą ciklo dieną testosterono lygis pradeda kilti. Apie 13-ą kito ciklo dieną, t. y. kelios dienos prieš ovuliaciją, jis pakyla labiausiai. Šiuo metu itin sustiprėja noras mylėtis. Ovuliacijai pasibaigus, geismas mažėja, tampa sunkiau pasiekti orgazmą.

Kai kurios dailiosios lyties atstovės prisipažįsta jaučiančios geismą ir per menstruacijas. Lytiniai organai dėl išsiskiriančių gimdos ir jos kaklelio gleivių bei kraujo tampa minkštesni ir drėgnesni. Todėl moterims, kurias vargina sausumo pojūtis, tai gali būti puiki proga pasimėgauti seksu.

Jautrusis libido

Nors lytinis potraukis įgimtas, tačiau jis nuolat kinta ir yra labai „jautrus“ dalykas. Didelę įtaką turi sveikata, gyvenimo būdas, stresas ir pan. Be to, bėgant metams libido stiprumas kinta. Moterų lytiniam potraukiui įtakos turi ne tik menstruacijų ciklas, bet ir nėštumas, gimdymas, santykiai su partneriu.

Stipriosios ir dailiosios lyties atstovams įtaką daro seksualinis auklėjimas bei patirtis. Testosterono lygis vyrų organizme gali padidėti nuo įvairiausių dalykų. Pavyzdžiui, hormono lygis didėja prieš artėjančias sporto rungtynes arba meno kūrinių aukcioną.

Testosterono lygis pakyla ir tuomet, kai vyrams pasiseka finansiškai. Tačiau moterų organizme šio hormono padaugėja, kai jos įsimyli...

Seksualinė energija – iš inkstų?

Įprastai lytinį potraukį siūloma didinti valgant austres, figas, bananus arba migdolus. Tačiau kinų medicina žvilgsnį nukreipia į inkstus stiprinančias žoleles. Rytiečiai įsitikinę, kad libido būna stiprus tuomet, kai organizme subalansuota moteriškoji ir vyriškoji energijos.

Taigi jei intymūs santykiai jau kurį laiką pašliję, juos atgaivinti gali padėti natūralios žolelės. Anot kinų medicinos, per didelis seksualinis aktyvumas pažeidžia inkstų energiją.

Žolelės, stiprinančios inkstus ir gyvybinę energiją

· Remanija – jaunina ir atgaivina organizmą, valo kepenis ir inkstus. Puikus afrodiziakas.

· Amerikinis ženšenis – gerina lytinių liaukų veiklą, antinksčių aktyvumą, stiprina imunitetą.

· Citrinvytis – didina potenciją, lengvina gimdymą ir jo sukeliamus skausmus.

· Dioskorėja – gydo moterų reprodukcinę ir hormoninę sistemą, jaunina. Puikus afrodiziakas.

· Kulkšnė – gerina antinksčių veiklą, teigiamai veikia hormoninę sistemą.

· Saldymedis – palaiko teigiamas emocijas, padeda pajusti gyvenimo džiaugsmą.

Urologo Antano Balvočiaus komentaras

Kada libido laikomas sutrikusiu?

Norėti intymių santykių – suaugusio žmogaus prigimtis. Žinoma, kultūra, protas ir auklėjimas padeda valdyti instinktus. Tačiau jei libido visiškai išnyksta arba sumažėja, tai laikoma sveikatos – fizinės ar psichologinės – sutrikimu.

Testosteronas svarbus ne tik vyrų ir moterų lytiniam potraukiui, bet ir padeda pajausti gyvenimo džiaugsmą. Vis dėlto hormonai labai susiję su žmogaus psichika. Pavyzdžiui, kai žmona laukiasi ir tam tikrą laiko tarpą nebūna lytinių santykių, sveikų vyrų testosterono lygis krinta. Tuomet jie nori mažiau mylėtis. Tai natūrali reakcija.

Tačiau daugumai libido ir erekcijos problemos yra psichologinės. Bankrotas, nesutarimai šeimoje, lytinio partnerio pakeitimas, konfliktai darbe – visa tai gali sutrikdyti moterų ir vyrų neurohormoninę sistemą, silpninti stipriosios lyties atstovų potenciją ir didinti dailiosios lyties atstovių nenorą lytiškai santykiauti.

Kartais man skambina pacientai ir prašo vaistų. Deja, jie ne visada padeda. Visų pirma reikia išsiaiškinti priežastis ir tik tuomet galima pasakyti, ar medikamentai būtini. Žinoma, kartais nustatoma ir rimtų fizinių ligų, kurias reikia gydyti.

Kaip dažnai mylėtis yra normalu ir būtina?

Tai priklauso nuo poros santykių, žmonių temperamento ir pan. Manau, kad normalu yra nuo vieno karto per dieną iki karto per savaitę. Jeigu pora nesimyli ištisas savaites, tai kenkia jų fizinei, psichinei sveikatai ir santykiams.

Kita vertus, per dažnai santykiauti taip pat nėra gerai. Tai turi įtakos nuotaikai, netgi depresijai. Vyrams gali kilti erekcijos problemų. Esu girdėjęs, kad neva vyrai per gyvenimą gali pasimylėti 10 tūkst. kartų. Tai netiesa. Jei žmogus sveikas, jis gali mylėtis, kiek nori ir gali. Žinoma, su amžiumi aktyvumas mažėja, bet nedingsta.

Ar vyrams kenkia ilgas lytinių santykių susilaikymas prieš vedybas?

Tikrai nėra blogai, jei sveikas jaunuolis pradeda lytiškai santykiauti šiek tiek vėliau ar kuriuo nors gyvenimo periodu susilaiko.

Taip sumažėja pavojus susirgti lytiškai plintančiomis ligomis, kurios vėliau gali turėti įtakos vaisingumui. Problemų gali kilti stipriosios lyties atstovams, iš prigimties turintiems lėtesnę hormonų apykaitą, ar vyresniems vyrams, sergantiems prostatos uždegimu.

Vis dėlto nemanau, kad žmonėms privaloma laikytis kokių nors dogmų. Jeigu asmuo tapo našlys, jis turi suprasti, kad gyvenimas tęsiasi. Nederėtų užsisklęsti metams ar visam gyvenimui, jei šalia atsiranda puikus partneris.

Kodėl jie turi sau drausti mėgautis tuo, kas fiziškai sveika ir malonu? Be to, vyresnio amžiaus stipriosios lyties atstovams dėl ilgos lytinių santykių pertraukos dažnai kyla erekcijos problemų, kurias vėliau tenka gydyti.

Ką manote apie testosterono injekcijas?

Jos gali padėti, bet gali ir pakenkti. Organizmas turi savybę patingėti, kai gali. Taigi jei jis gauna testosterono injekcijų, mažėja šio hormono gamyba sėklidėse. Hipofizė nuolat gauna ženklą, kad testosterono pakanka ir kad nereikia jo gaminti. Taip slopinama natūrali šio hormono gamyba.

Ilgainiui injekcijos gali sukelti nevaisingumą ir impotenciją. Papildomai testosteroną galima vartoti tik esant tam tikriems sutrikimams ir būtinai prižiūrint gydytojui. Tai ypač vertėtų žinoti kultūrizmu užsiimantiems stipriosios lyties atstovams.

Ar lytinį potraukį stiprinantys papildai iš tiesų veiksmingi?

Kai žmogus tiki, kad koks nors papildas arba vaistas jam padės, tai ir padeda. Iš tiesų kai kurie papildai turi sudedamųjų dalių, teigiamai veikiančių potenciją, tonizuojančių ir stiprinančių organizmą. Pavyzdžiui, ženšenio ar afrodiziakų, kurie skatina lytinį potraukį, aktyvumą ir potenciją. Tačiau rimtų problemų papildai neišspręs.