Vyrai, kurie savo elgesiu labiausiai atitinka stereotipinį vyrų elgesį – norą užkariauti kuo daugiau moterų ir nenorą prisirišti – tiksliau įvertina savo patrauklumą nei vyrai, kurie renkasi ramesnį pasimatymų stilių. Atitinkamai ir moterys, kurios labiausiai atitinka tradicinę moterišką asmenybę, pasižyminčią šiltumu ir patikimumu, tinkamiau įvertina savo išvaizdą nei ne tokios stereotipinės damos, teigia mokslininkai straipsnyje, publikuotame leidinyje „Psychological Science“.

Mokslininkai iškėlė prielaidą, kad tie žmonės, kurie labiau atitinka lyčių stereotipus, turi daugiau praktikos pasimatymų teritorijoje. Laisvai elgtis linkę vyrai labiau matomi nei drovieji, bendrauja su daugiau moterų ir geriau išsiaiškina, ko nori priešinga lytis. Tuo tarpu šiltos moterys susilaukia daugiau dėmesio nei aktyviosios, taip geriau suvokdamos, ką vyrai mėgsta ir ko nemėgsta.

Pasimatymų žaidimai

Savo patrauklumo suvokimas – svarbus vaikštant į pasimatymus ir renkantis partnerį, rašo tyrimą atlikusi Mitja Back iš Mainzo universiteto Vokietijoje. Nevykėlis, gyvenantis savo motinos namų rūsyje, gali švaistyti savo laiką vaikydamasis Angeliną Jolie, o šaunus vyrukas gali susirasti damą, neatitinkančią jo socialinio sluoksnio. Žvelgiant iš evoliucinės perspektyvos, geriausias būdas perduoti savo genus yra susirasti geriausią partnerį, kokį tik įmanoma, nešvaistant laiko vaikantis ne jūsų lygos žmones.

Siekdama sužinoti, kaip žmonės įvertina savo galimybes, M.Back ir jos kolegos apklausė 192 moteris ir 190 vyrų, greitųjų pasimatymų renginių dalyvius. Jie turėjo užpildyti klausimynus apie save. Taip pat kiekvienas žmogus turėjo prognozuoti, kiek susidomėjusių asmenų dėmesio jis susilauks greitųjų pasimatymų metu.

Po pasimatymų dalyviai užpildė formas, kuriose turėjo atsakyti, ar jie norėtų dar kartą susitikti su tais žmonėmis, su kuriais bendravo trijų minučių pasimatymų metu. Mokslininkai paskaičiavo žmonių patrauklumą, arba „poravimosi tinkamumą“, įvertindami, kiek žmonių norėjo su jais susitikti dar kartą. Tuomet jie sulygino atsakymus „taip“ su tų žmonių prognozėmis, kiek dėmesio jie susilauks.

Patrauklumas

Apskritai nė vienam dalyviui nepavyko tiksliai prognozuoti savo patrauklumo. Tačiau asmenybė ir lytis turėjo įtakos tam, kaip tiksliai žmonės vertino save. Vyrai, pasižymintys tuo, ką mokslininkai įvardino „nežabotu socioseksualumu“, geriau nuspėjo, kiek moterų jie patiks. Kitų žmonių nurodytas skaičius neatitiko to, kiek žmonių iš tikro norėjo su jais susitikti dar kartą.

Moterys, kurių negalima pavadinti „maloniomis bendrauti“ (savybė, apibūdinanti apskritai žmogaus šiltumą, patikimumą), ir tiek „malonūs“, tiek „nemalonūs“ vyrai klydo spėdami, kiek dėmesio jie sulauks. Tuo tarpu „malonios“ moterys buvo tikslesnės.

Kadangi asmenybės savybės yra iš dalies paveldimos, anot mokslininkų, šie rezultatai gali atverti kelius ateities tyrimams apie tai, kaip asmenybės savybės yra perduodamos ateities kartoms. Kitas žingsnis, kaip sako M. Back, yra išsiaiškinti, kaip žmonės vertina vienas kito išrankumą ir ar jie žino, kuo iš tikro yra patrauklūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją