Dėl propaguojamo pozityvaus požiūrio į seksą ir skatinimo atvirai kalbėtis apie būdus patirti malonumą, moterų seksualumas jau nestigmatizuojamas ir moterys, kurios prisipažįsta mėgstančios mylėtis, jau nebelaikomos doroviškai pakrikusiomis. Visgi yra tema, kuria kalbėti ir dabar tabu: vis dar neaišku, kaip traktuoti moteris, kurios nemėgsta sekso ir intymumui ryžtasi nebent iš pareigos, todėl, kad neva reikia.

Portale netdoctor.co.uk skelbiamos publikacijos autoriai kreipėsi į kelis specialistus su prašymu paaiškinti, kas yra seksualinė disfunkcija, seksualinis potraukis (arba jo nebuvimas) ir kt. Specialistai taip pat sutiko patarti, ką daryti, jei lovos reikalai vien tik atgraso ir tai jau virsta rimta problema.

Ar normalu nemėgti sekso?

Moterys, kurioms lytiniai santykiai sukelia skausmą, nerimą, nusivylimą, ir tos, kurių tie santykiai suvis nedomina, lig šiolei vertinamos kaip „kažkokios nenormalios“. Deja, tokių, kurių nė kiek netraukia seksas, tikrai yra, be to, ne tiek mažai, kiek galbūt manote.

„Nemėgti sekso – tik kurį laiką arba visada – įmanoma dėl įvairiausių priežasčių, – nurodo psichologė Becky Spelman, vadovaujanti Londone veikiančiai „Private Therapy“ klinikai. – Kadangi nenorą mylėtis kai kurie žmonės arba jų partneriai gali vertinti kaip problemą, svarbu suvokti, kodėl taip yra, taip pat žinoti, ką daryti mėginant spręsti tą problemą, jei ji išsprendžiama.“

Seksualinė disfunkcija

Ar seksualinė disfunkcija griauna iliuzijas patirti malonumą?

„Seksualinė disfunkcija, kaip terminas, gali būti vartojamas, kai reikia įvardyti problemas, iškylančias bet kuriame seksualinių reakcijų ciklo etape, pradedant sujaudinimu ir baigiant orgazmu. Kitaip sakant, reiškiantis seksualinei disfunkcijai žmogus nesugeba patirti malonumo iš seksualinių veiksmų, kuriuos bando atlikti“, – aiškina Londono klinikoje „Cranley Clinic“ dirbanti intymios sveikatos specialistė Shirin Lakhani.

Vadinasi, įtarti seksualinę disfunkciją galima tada, jei tiesiog nesinori mylėtis arba jei seksas nesuteikia malonumo. Sh. Lakhani taip pat nurodo, kad seksualinio pobūdžio problemos moteris ir vyrus, nesvarbu, kokia jų lytinė orientacija, gali ištikti ir dėl amžiaus, kadangi su metais lytinės disfunkcijos apraiškų tikimybė tolydžio auga.

„Neturėti nuotaikos mylėtis yra visai normalu, jei taip nutinka kartais, tačiau jeigu simptomai tampa reguliarūs, be to, iš esmės pakeičia seksualinį žmogaus gyvenimą, juos galima priskirti seksualinės disfunkcijos požymiams“, – sako specialistė.

Jei seksualinės disfunkcijos simptomai nepraeina, patartina kreiptis į specialistą, siūlo Sh. Lakhani. Su gydytoju pavyks aptarti galimas seksualinės disfunkcijos priežastis, tokias kaip vartojami vaistai, paveldėtos ligos ir psichologinė būklė.

„Gydymo metodų – visa galybė, bet kurį pasirinkti, lemia konkreti priežastis“, – pabrėžia Sh. Lakhani.

Moters netenkina jos ir vyro intymus gyvenimas.

Kodėl kai kurios moterys nesižavi seksu?

Dar visai neseniai moters seksualinis pasitenkinimas lytinės sueities metu nebuvo laikomas dėmesio ir plačių aptarimų vertu objektu, todėl seksas buvo suprantamas tiktai kaip toks heteroseksualių asmenų vykdomas aktas, kurio metu penis įterpiamas į vaginą.

Vis dėlto moterims penio įterpimas ir frikcijos retai sukelia orgazmą. Kaip rodo moterų malonumui skirto portalo „OMGyes“ leidėjų atlikta apklausa, tik 18 proc. moterų gali patirti orgazmą tada, kai penis įterpiamas į vaginą.

Susimąstyti verčia tai, kad net 43 proc. tyrime dalyvavusių moterų metų metus galvojo, kad su jomis kažkas ne taip, kadangi nepajunta malonumo kai varpa juda makštyje, nors, kaip rodo statistika, nelaikyti įsiterpimo didžiausią malonumą sukeliančiu veiksmu yra visai normalu.

Pavyko išsiaiškinti ir tai, kad 73 proc. moterų orgazmą sukelia klitorio stimuliavimas pirštais arba vibratoriumi. Taigi, jei varpai atsidūrus makštyje ir slankiojant pirmyn atgal nesąlate iš malonumo, reikėtų partneriui pasufleruoti, kad besimylint skirtų dėmesio ir klitoriui.

Seksualinio potraukio stoka

Ne visi žmonės jaučia seksualinį potraukį. Kai kurie yra aseksualūs ir seksas jų natūraliai nedomina. Vertėtų įsisąmoninti, kad aseksualumas – tai pripažinta ir normali seksualinė orientacija, tik, deja, galinti sukomplikuoti santykius, jei bus traktuojama klaidingai ar partneriai vengs atvirų pašnekesių.

„Jei manote, kad esate aseksuali, todėl seksas jūsų natūraliai nedomina, jokios problemos dar nėra, – aiškina B. Spelman. – Problemų rasis tik tada, jeigu nutarsite susisaistyti su žmogumi, kuris jaučiasi kitaip, arba kai seksas taps privalomas norint pastoti.“

„Užsimezgus romantiškiems santykiams, privalote žaisti atviromis kortomis. Tikrai gali būti, kad bėgant laikui jūsų požiūris į seksą pasikeis, tačiau jis gali ir nepasikeisti. Svarbiausia jūsų užduotis – būti sąžiningai su partneriu ir apsaugoti jį nuo nepagrįstų lūkesčių dėl to, kaip atrodys intymus jūsų poros gyvenimas.“

Seksualinė trauma

Nuoširdžiai mėgautis seksu gali būti sudėtinga ir praeityje seksualinių traumų, pavyzdžiui, seksualinę prievartą arba priekabiavimą vaikystėje, patyrusiems asmenims.

„Traumą patyrę žmonės su jos padariniais kartais dorojasi bandydami atsiriboti nuo to, kas atsitiko. Jei patirta trauma – seksualinė, mėginimas nuo jos atsiriboti gali privesti prie sumažėjusio domėjimosi seksu ir jo, kaip malonumą teikiančios veiklos, ignoravimo“, – aiškina B. Spelman.

Jei sudėtinga patirtis arba traumos slopina interesą sekso atžvilgiu, turėtumėte žinoti, kad dėmesio seksui stoka gali būti didesnės problemos simptomas, o ne tiktai problema savaime. Norint susidoroti su sudėtingomis emocijomis, patartina kreiptis į psichologą profesionalą.

Su seksu siejama gėda

Komfortiška savijauta ir atsipalaidavimas – būtinos sąlygos, norint, kad seksas teiktų džiaugsmą ir malonumą. Deja, dėl ilgą laiką diegtų nuostatų ir sekso, kaip normalios veiklos, neigimo, atsikratyti su seksu siejamos gėdos pavyksta ne visiems.

„Tokie jausmai kaip baimė, kaltė, gėda, drovumas arba nejaukumas gali trukdyti atsipalaiduoti intymių santykių metu, – nurodo „London Gynaecology“ klinikoje dirbantis ginekologas Saurabhas Phadnis. – Kai nepavyksta atsipalaiduoti, patirti malonumą ypač sudėtinga, be to, tokiu atveju lytiniai santykiai gali sukelti skausmą.“

Norint įveikti gėdą, apimančią pagalvojus apie seksą, derėtų kreiptis į atitinkamą specialistą.

Menka savivertė ir baimė apsinuoginti

Perdėtas dėmesys savo išvaizdai ir nerimas dėl to, kad neatrodote tobulai, tikrai gali tapti kliuviniu, mažinančiu seksualinių potyrių kokybę.

„Menka savivertė ir išgyvenimas dėl kūno netobulumų gali sumažinti gebėjimą mėgautis seksu“, – teigia B. Spelman.

„Pernelyg dėl išvaizdos susisieloję žmonės, pavyzdžiui, tie, kurie laiko save negražiais, perkarusiais arba aptukusiais, gali nesugebėti atsipalaiduoti ir atsiduoti sekso teikiamam malonumui.“

Šią problemą taip pat gali pavykti išspręsti lankantis psichologo konsultacijose.

Seksualinės aistros stoka

Ilgainiui gali pakisti seksualinės aistros pobūdis: seksualinė aistra, arba libido, gali sumažėti. Kas prie to priveda?

• Liga

Tokios ligos kaip artritas, diabetas, skydliaukės funkcijos sutikimai ir vėžys gali ne tik slopinti seksualinę aistrą, bet netgi tapti lytinių santykių metu juntamo skausmo priežastimi.

„Kai kurios moterys po chirurginių operacijų, ypač pilvo srityje, savo kūną pradeda suvokti kaip nepatrauklų, todėl nebesugeba pajusti stiprios seksualinės aistros ir lytiniai santykiai joms tampa skausmingi“, – aiškina S. Phadnis.

• Vaistai

Daugelis vaistų, įskaitant kontraceptines tabletes ir antidepresantus, priklausančius selektyviųjų atgalinio serotonino sugrąžinimo inhibitorių (SSRI) grupei, gali nulemti seksualinės aistros sumažėjimą, taigi, tapti skausmo, juntamo užsiimant seksu, priežastimi.

• Stresas

Jei teko patirti, kas yra stresas, tikrai suprantate, kad seksas tada ne galvoj.

„Chroniškas stresas gali net labai sumažinti domėjimąsi seksu ir taip nutinka net tokiems žmonėms, kuriems praeityje intymūs santykiai teikdavo malonumą“, – tikina B. Spelman.

Kadangi tam tikrais gyvenimo etapais, tarkim, per menopauzę, ryškėjant senėjimo požymiams, kai tenka rūpintis mažais vaikais arba ligotais tėvais, streso natūraliai padaugėja, čia paminėtos ir kitokios situacijos gali turėti įtakos žmogaus požiūriui į seksą – neigiamai veikti libido. Reikalas tas, kad išgyvenamas stresas pasiglemžia visą emocinę energiją, galinčia pakurstyti mintis apie seksą.

Sumenkęs domėjimasis seksu patiriant stresą, pasak B. Spelman, – visiškai normalus ir net labai paplitęs reiškinys.

„Nereikia versti savęs mylėtis, bet užsisklęsti taip pat nevalia: bendravimas su partneriu turėtų vykti. Taip pat turėtumėte stengtis kitais būdais palaikyti fizinį artumą. Kai stresas praeis, libido veikiausiai taps koks buvęs“, – sako B. Spelman.

Skausmas intymios sueities metu

Kaip teigia S. Phadnis, skausmingi lytiniai santykiai – gana įprasta problema, su kuria yra tekę susidurti trims iš keturių moterų. Vis dėlto vien todėl, kad problema tokia paplitusi, dar anaiptol nereiškia, kad turite kęsti skausmą, juntamą intymios sueities metu.
Užeinančio skausmo priežasčių – ne viena. Toliau – keletas dažniausiai pasitaikančių.

• Vulvodinija

Vulvodinija – tai skausmo lydimas sutrikimas, paveikiantis vulvą.
„Jei skausmas plinta tik prieangio (srities aplinkui vaginos pradžią) zonoje, tenka kalbėti apie vulvarinio vestibulito sindromą (VVS), – nurodo S. Phadnis. – Vulvodinija gydoma labai įvairiai. Egzistuoja ir savarankiškai prieinamų būdų. Kai kuriais atvejais gali prireikti vaistų arba operacijos.“

• Lytiniu būdu pernešamos infekcijos

Tokios lytiniu būdu pernešamos ligos kaip chlamidiozė, gonorėja arba pūslelinė paverčia lytinius santykius skausmingais.

„Šiomis ligomis užsikrėtusios moterys paprastai kenčiau nuo ypač gausių išskyrų, taip pat perštėjimo, deginančio jausmo vaginos srityje. Tiksli diagnozė ir tinkamas gydymas gali išspręsti šią laikiną problemą“, – sako S. Phadnis.

• Hormoniniai pokyčiai

Premenopauzės ir menopauzės laikotarpiais nukritęs hormono estrogeno lygis gali nulemti vaginos sausumą, o šitai, savo ruožtu, gali ne tik sumažinti intymios sueities teikiamą malonumą, bet tapti dar ir skausmo priežastimi.

„Vienas iš gydymo būdų – hormonų terapija, – pamini S. Phadnis. – Padėti gali ir lubrikantas arba drėkinamasis makšties kremas.“

• Ginekologinės ligos

Dėl skausmo tenka kaltinti ir ganėtinai dažnas ginekologines ligas, tokias kaip dubens uždegiminė liga, endometriozė. Su skausmu sietinos ir tokios būklės kaip dirgliosios žarnos sindromas, vidurių užkietėjimas bei adhezija. Jų atveju reikalingas konkretus gydymas arba operacija.

• Vaginizmas

Vaginizmas – tai lytinis sutrikimas, kuriam būdingi skausmingi nevalingi makšties ir tarpvietės spazmai. Remiantis Sh. Lakhani aiškinimu, įsitempus raumenims ir įvykus spazmui lytinė sueitis ir apskritai bet kokie seksualiniai veiksmai ypač komplikuojasi ar netgi tampa neįmanomi, be to, kelia skausmą. Vaginizmo simptomų stiprumas ir pobūdis skirtingų moterų atveju gali skirtis, tačiau dažniausios nusiskundimų priežastys – aštrus deginantis pojūtis, atsirandantis, kai įsiterpiama arba bandoma įsiterpti į makštį.

Kartais vaginizmo priežastimi tampa praeityje patirtas seksualinis smurtas arba trauma. Tai gali būti ir emocijų nulemtas sutrikimas. Vis dėlto kartais jokios priežasties nustatyti nepavyksta.

„Svarbu atminti, kad vaginizmas – gydomas sutrikimas. Jo gydymo metodikoms priskiriamas švietimas, konsultacijos, fiziniai pratimai, kurių metu kartais naudojamas makšties skėtiklis“, – sako Sh. Lakhani.

Nuo vaginizmo kenčiančios moterys gali išgyventi seksualinę aistrą ir trokšti patirti malonumą bei orgazmą.

„Nėra jokios priežasties gėdytis šios būklės. Daugeliui ją pavyksta išsigydyti ir užsitikrinti pilnavertį seksualinį gyvenimą“, – priduria Sh. Lakhani.

Ką daryti, jei lytinės sueities metu užeina skausmas

Pirmiausia, turite atminti, kad jeigu lytinė sueitis neteikia malonumo, nors spėjate, kad turėtų, nereikia versti savęs mėgautis seksu. Tikrai ne visos sugeba juo mėgautis ir šitai gali būti normalu. Tačiau jei tenka pripažinti, kad negebėjimas patirti malonumo ir net sekso vengimas neigiamai veikia jūsų gyvenimą ir psichologinį nusiteikimą, turėtumėte kreiptis į bendrosios praktikos gydytoją, seksologą arba psichologą.

S. Phadnis siūlo išmėginti keletą konkrečių būdų.

• Naudokite lubrikantą. Jei priežastis – vaginos sudirgimas arba jautrumas, gali padėti vandenyje tirpus lubrikantas. Silikono pagrindo lubrikantai ilgiau išlaiko poveikį ir labiau gerina slydimą. Jei naudojatės prezervatyvais, nenaudokite vazelino, aliejaus kūdikiams arba mineralinio aliejaus. Šios medžiagos gali tirpdyti lateksą, todėl prezervatyvas gali suplyšti.
• Skirkite laiko seksui ir užsiimkite juo tada, kada nė vienas nesijausite pavargęs arbas sudirgęs.
• Pasikalbėkite su partneriu. Prisipažinkite, kada pajuntate skausmą, ir paaiškinkite, kaip jis plinta. Nepamirškite paminėti ir malonumą keliančių veiksmų.
• Praktikuokite tuos seksualinius veiksmus, kurie nesukelia skausmo. Tai gali būti oralinis seksas arba su seksu nesusijusi, bet jusles žadinanti veikla, kaip antai masažas.
• Prieš intymią sueitį pasistenkite atlikti tai, kas galėtų sumažinti skausmą: nusišlapinkite, išsimaudykite šiltoje vonioje arba pavartokite nereceptinių skausmą malšinančių vaistų. Po lytinio akto juntamą deginantį pokūtį pamėginkite nuraminti priglausdama prie vulvos į rankšluostį įsukto ledo.

Tačiau jei skausmas, atsirandantis užsiimant seksu, nepraeina, reikėtų kreiptis į mediką, kad šis ištirtų, ar neprasidėjo kuri nors iš įprastų ginekologinių ligų ir ar nereikia skirti specialaus gydymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)