Ar to priežastis – sudedamieji tų prieskonių ingredientai, ar aromatas, ar kokia nors kita savybė, nežinia – tačiau šių prieskonių poveikį kartais sunku aprašyti.

Čia pateikiame sąrašą prieskonių, kurie nuo seno buvo vartojami siekiant sužadinti romantiškas nuotaikas.

Gvazdikėliai

Jau prieš šimtus metų juos naudojo senovės Romos gyventojai ir kinai. Gvazdikėliai – kvapniausi iš visų prieskonių. Auginami jie daugiausia Vakarų Indijoje ir netoli Afrikos esančiose salose, naudojami kvėpinti vaisių patiekalams, sidrui, desertams ir troškintai mėsai.

Kalendra

Panaši į kmynus, dažnai naudojama indų virtuvėje. Turi saldoką prieskonį, todėl naudojama gaminant pyragėlius, imbierinius sausainius, padažus ir karius.

Kario milteliai

Tai ne žolelės ar prieskoniai, o daugelio prieskonių mišinys (proporcijos priklauso nuo gamintojo skonio). Pagrindiniai kario ingredientai – ciberžolė, kmynai, kalendra, raudonieji pipirai, gvazdikėliai ir kt. Kario prieskoniai panašūs į ginklą, kuriuo neįmanoma nepataikyti – nemėgti jų neįmanoma. Naudojami padažuose, ankštinių patiekaluose, kiaušiniams ir mėsai pagardinti.

Pankolis

Šis prieskonis turi ilgą istoriją. Saldaus pankolio stiebai naudojami kaip petražolė, jais gardinami itališki, ispaniški patiekalai, žuvis ir sriubos. Pagal indų liaudies mediciną, pankolių gėrimas su pakaitintu pienu suteikia ypatingo seksualinio pajėgumo.

Imbieras

Tropinis daugiametis augalas. Paplitęs Fidžyje, Jamaikoje, Havajuose, Indijoje ir Malaizijoje. Maistui naudojama šaknis, cukruota arba sumalta. Manoma, kad imbieras gerina apetitą, padeda virškinimui. Šviežias imbieras pasižymi aštriu skoniu. Imbiero šaknies gėrimas su medumi – legendinė jėgas atkurianti priemonė. Imbieras naudojamas indų, kinų ir japonų virtuvėje. Jo dedama į obuolių padažus, kepinius, pyragėlius ir duoną.

Muskato riešutas

Tropinio visžalio augalo sėklos. Jo dedama į kiaušinių likerį, pudingus, moliūgų piurė, vaisių patiekalus, pieniškus padažus. Dideliais kiekiais jis tampa stipriu haliucinogenu ir silpnina organizmą. Nerekomenduojame vartoti dideliais kiekiais – tiesiog pabarstykite šiek tiek muskato riešuto ant omleto.

Rozmarinas

Šio visžalio Viduržemio jūros medžio aromatingi lapai asocijuojasi su karšta aistra. Jis vartojamas žuvies patiekalams, sriuboms ir salotoms.

Rožių žiedlapiai

Kas gali būti romantiškiau? Rožė – visuotinai pripažintas meilės simbolis. Lapeliai valgomi su vaisiais ar kepiniais. Rožių vanduo naudojamas gėrimuose, vonioms ir apsipylimams po vonios.

Šafranas

Tai brangiausias prieskonis. Vos keli šafrano siūleliai padės suteikti puodui ryžių nepakartojamo aromato. Šafranas naudojamas kulinarijoje, kaip vaistas ir kaip dažiklis. Paprastai jis dedamas į ryžius, karius, pyragus, vištieną.

Gumbažolė

Paprastai auginama soduose ir daržuose, ši pikantiška žolė dedama į sriubas, kiaušinius, žuvį, kopūstus.

Kmynai

Vertinami dėl subtilaus aromato. Jis buvo naudojamas gydant plaučių ir virškinamojo trakto ligas dar senovės Graikijoje. Kmyno dedama į sriubas, padažus, įdarus.

Vanilė

Naudota dar actekų. Paprastai naudojama kepiniams, desertams, likeriams; indai kaitindavo vanilę piene ir gėrė kaip seksualinį toniką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją