Pagrindiniai laimingų santykių faktoriai

Ilgą laiką gyvavusi teorija, vadinama Investiciniu Modeliu (angl. Investment Model), apie tai, kas numato, kokie santykiai greitai nutrūks, o kokie išliks ilgaamžiai teigia, kad žmonės išlieka santykiuose, jei yra, pirma, laimingi ir patenkinti, antra, į santykius investavo daug laiko ir energijos ir trečia, jei tiesiog neturi kitų alternatyvų. Nemažai kitų teorijų teigia, kad seksas yra pagrindinė romantiškų santykių dalis. Remiantis tokiomis teorijomis, klestintys ir sėkmingi aseksualūs santykiai egzistuoti negali.

Ilgaamžiškumas santykiuose – be seksualinio pasitenkinimo

Tyrimas, paskelbtas žurnale „Frontiers in Psychology“, yra vienas didžiausių kada nors atliktų aseksualių asmenų santykių tyrimų ir vienintelis tiriantis, kas gi numato įsipareigojimą ir ilgaamžiškumą tokiuose santykiuose, kuriuose sekso – nėra. Tyrimo metu buvo tiriami 485 žmonės, kurie save identifikavo kaip aseksualius ir šiuo metu palaikančius romantiškus santykius.

Tiriamieji papasakojo apie savo santykius, t.y. pasitenkinimą santykiais, investicijas į santykius, alternatyvas, įsipareigojimus, prisirišimą. Tuomet buvo tiriamas šių faktorių sąryšis. Paaiškėjo, kad pasitenkinimas santykiais, investicijos į juos ir turėjimas mažiau alternatyvų buvo susiję su didesniu įsipareigojimu. Žmonės, kurie patiria mažiau nerimo santykiuose, savo pasitenkinimą ir investicijas daugiausiai siejo su įsipareigojimais santykiuose.

„Mes nustatėme, kad tie patys faktoriai numato sėkmę tiek aseksualiuose, tiek bet kokiuose kituose santykiuose, todėl aseksualūs santykiai nėra keisti ar kažkuo blogesni“, – apie tyrimą pasakoja MSU psichologijos katedros docentas ir tyrimo bendraautoris William‘as Chopik‘as.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad šis tyrimas plačiau parodys aseksualų bendruomenės įvairovę, atskleis jų patirtį ir parodys, kad buvimas aseksualiu neužkerta kelio sėkmingiems romantiškiems santykiams ar meilei“, – tyrimo išvadomis dalijasi bendraautorė Alexandra Brozowski.

Šaltinis: www.sciencedaily.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją