Iki šiol buvo manoma, kad priekinėje vaginos sienelėje esanti pupelės formos zona, kurią pirmą kartą 1950 metais Vakarų medicinoje aprašė daktaras Grafenbergas, sukelia moteriai orgazmą, kai tik būna pastimuliuojama.

Kamasutroje ir įvairiuose kituose indų tekstuose kalbama apie vieną jautrią vaginos sritį, kuri gali sukelti malonumo bangą. Tačiau vienas tyrimas, paskelbtas žurnale „The Journal of Sexual Medicine“, sukėlė abejonių, kad tokia legendinė erogeninė zona iš viso egzistuoja.

Mokslininkai, vadovaujami daktaro Amichajaus Kilchevskio iš Jeilio – Niu Heiveno ligoninės Konektikute, išstudijavo beveik 100 straipsnių ir tyrimų, kurie šia tema buvo paskelbti per pastaruosius šešis dešimtmečius.

Jie nustatė, kad niekam nepavyko visiškai įrodyti, jog mistiškasis G taškas egzistuoja, o stipriausi įrodymai iš tiesų neturi rimto pagrindo.

Viename 2008 metų tyrime, kurio metu ultragarso aparatu buvo tiriama vaginos sienelė, rašoma, esą orgazmą patiriančių moterų audiniai G taško zonoje yra plonesni negu tų, kurios orgazmo nepatiria. Tačiau A. Kilchevskio komanda nustatė, kad kiti tyrimai ultragarsu tokių rezultatų nepatvirtino.

Jie taip pat nurodė, kad audinių biopsijų rezultatai yra nepatikimi, nes vieni tyrimai nustatė daugiau nervų galūnėlių „G taško zonoje“, o kiti – mažiau.

Tuo tarpu viena 2010 metų studija parodė, kad klitoris – žinoma erogeninė zona – sekso metu nusileidžia žemyn ir priartėja prie vaginos sienelės.

Viena daktarės Odiles Bouisson vadovaujama komanda daro prielaidą, kad spaudimas į vaginos sienelę netiesiogiai stimuliuoja klitorį ir taip padidina malonumo jausmą.

„Objektyvios tyrimo priemonės nepateikė tvirtų ir nuoseklių įrodymų, kad egzistuoja anatominė sritis, galinti būti susijusi su legendiniu G tašku“, - nusprendė tyrimo autoriai.

Minėtos medžiagos analizė parodė, kad nors dauguma moterų tiki egzistuojant tašką G, daugelis jų negali jo aptikti.

Tyrėjai teigia, kad daug žmonių šiais laikais gali tikėti šios erogeninės zonos mitu, nes G taško terminas buvo nukaltas 9-ajame dešimtmetyje, kai Vakarų visuomenėje prasidėjo seksualinis išsilaisvinimas.

Daktaras Kilchevskis sakė tikįs, kad jo komandos atliktas tyrimas pašalins spaudimą moterims, kurioms sunku patirti orgazmą. Tačiau jis pabrėžė, kad poros neturėtų prarasti vilčių.

„Patikimiems pranešimams ir pagrindo neturintiems įrodymams apie didelio jautrumo zonos egzistavimą ... reikia tolimesnių diskusijų“, - rašė mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją