Dešimtys nuotraukų, kuriose laimingi Jis ir Ji bučiuojasi, susikibę už rankų žygiuoja parko takais arba prie stalelio burkuoja kavinėje. Šūksniai: „Maniau, kad taip būna tik kine!“, „Dar niekada nebuvau toks laimingas!!“, „Tegul ši pasaka niekada nesibaigia!!!“ – ir jūra „patinka“, širdučių, šypsenėlių ir susižavėjimo kupinų komentarų.

Tokių internetinių draugų turi kone kiekvienas. Ne vienam reikia apsiginkluoti kantrybe, kad nepultum šalinti tokių „balandėlių“ iš draugų sąrašo, nes tokia „informacija“, būkime sąžiningi, erzina – ir kiekybe, ir turiniu. Na, mylite vienas kitą, tai ir puiku, tačiau kam visa tai trimituoti visam internetui?

Tikrai, kam? Tai pabandė išsiaiškinti Olbraito koledžo (JAV) mokslininkai, vadovaujami psichologės Gwendolyn Seidman. Jie tyrė savanorius, kurių romantiški santykiai tęsiasi nuo vieno mėnesio iki dviejų su puse metų.

Tyrimo dalyviai buvo klausiami apie pasitenkinimo savo santykiais lygį, taip pat apie su partneriu susijusius interneto įpročius: bendrų nuotraukų publikavimą, lankymosi vienas kito socialinių tinklų paskyrose reguliarumą, polinkį spausti „patinka“ ir komentuoti šiuose puslapiuose. Tuo pat metu eksperimento dalyviai turėjo įvertinti savo bruožus, žinomus psichologijoje kaip „didysis penketas“: ekstraversija/intraversija, geranoriškumas, sąžiningumas, neurotiškumas ir atvirumas patirčiai.

Pirmoji tyrimo išvada buvo labai nuspėjama. Internete savo meilę demonstruoti labiau linkę žemos savivertės žmonės. Tiksliau tie, kurių savivertė labai priklauso nuo aplinkinių nuomonės. Tokiems žmonėms ypač svarbus socialinis patvirtinimas. Demonstruodami socialiniuose tinkluose tai, kad su jų santykiais viskas gerai, jie tuo pačiu stengiasi parodyti, kad ir su jais pačiais viskas gerai.

O štai antroji išvada nebuvo tokia akivaizdi. Kaip paaiškėjo, intravertai savo romantiškus jausmus internete linkę labiau demonstruoti nei ekstravertai. Tai prieštarauja kelių ankstesnių tyrimų išvadoms, pasak kurių, ekstravertai ir internete yra aktyvesni ir komunikabilesni.

Tačiau G. Seidman spėja, kad ekstravertai turi daugiau galimybių (ir daugiau įgūdžių) kalbėti apie savo meilės jausmus realiame pasaulyje. Intravertai, kurių bendravimo ratas gerokai siauresnis, mieliau kalba apie tokį intymų dalyką kaip jausmai, ir internete.

Pagaliau, paskutinė išvada suminkštins skeptikų širdis ir privers į meilias nuotraukas žiūrėti atlaidžiau. Tyrimas parodė, kad savo meilės ryšius socialiniuose tinkluose demonstruoti linkę asmenys realiame gyvenime jais labiau patenkinti.

Kitaip tariant, „saldžios“ fotografijos, jausmingi abipusiai prisipažinimai ir nesibaigiantys „patinka“ vienas kitam nebūtinai reiškia, kad jų autoriai stengiasi pakelti savivertę arba gėdijasi išreikšti savo jausmus realybėje. Gali būti, kad jie tiesiog jaučiasi labai laimingi drauge.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)