Patalogijai priskiriami ir agresyvus elgesys pavydint, ir pavydas, pasireiškiantis pykčio priepuoliais. Pavyduolis gali ir nesuprasti, kad tokia jo „meilė“ – tai smegenų funkcijos pažeidimo pasekmė.

Mokslininkų nuomone, pavydas sukelia pernelyg didelį tam tikros smegenų dalies aktyvumą. Tokie priepuoliai gali žmogui stipriai pakenkti, nes galimas visiškas savikontrolės praradimas. Pavydas gali sukelti afekto būseną, jos metu žmogus gali padaryti daug neapgalvotų poelgių.

Tyrimo autorė nouropsichiatrė Donatella Moracci patikslina, kad atsiradus įkyriai būsenai, susijusiai su baime būti apgautam, pastebimas žymus serotonino, laimės hormono, mažėjimas.

Kai žmogus pradeda keršyti, organizme daugėja dopamino, hormono, atsakingo už pasitenkinimą. Dažnai pasikartojanti tokia situacija gali sukelti pripratimą, žmogus pradeda ieškoti progų kerštui, ieškoti pretekstų pavydui ir tada padėtis gali tapti kritiška.

Pavydus vyras – daugelio komedijų mėgstamas veikėjas. Tačiau jei tas pavyduolis – jūsų vyras, pasidaro visai nebejuokinga.

Psichologai pavydą įvardija kaip aukščiausią egocentrizmo pasireiškimą, kai žmogus nepajėgia suprasti, kad be jo pasaulio, kurio centras yra jis pats, egzistuoja ir kitų žmonių pasauliai, kad kiekvienas žmogus turi savo norus ir teisę į laimę.

Pavydus žmogus ne tik kankina kitus, bet ir pats kenčia. Tačiau skirtingų asmenybės tipų pavyduoliai kenčia skirtingai.

Melancholikas

Jo pavydo pagrindas – nepilnavertiškumo kompleksas. Melancholikas – uždaras, nepasitikintis savimi žmogus. Todėl jam atrodo, kad visur pilna už jį pranašesnių varžovų. Nevertina savęs, todėl visą laiką gyvena laukdamas, kol jo mylimas žmogus pabėgs pas kitą – turtingesnį, gražesnį, seksualesnį, protingesnį.

Jis kankina save mintimis, kad jo partneris (-ė) neištikimas. Savo įtarimus ir spėliones jis bando logiškai susieti, pagrįsti. Jei jis pamatė žmoną išeinančią iš lifto kartu su kaimynu, o paskui vėl prasilenkė su juo, rūkančiu laiptinėje – viskas, jie jau meilužiai.

Jis ilgai kenčia paslapčiomis, vėliau jo susikaupęs pyktis išsilieja isterišku proveržiu. Ir nors jo mylimas žmogus neduoda jokio preteksto pavydui, is vis tiek mano, kad yra apgautas vyras.

Nuolatinis skundimasis, liūdnas, priekaištaujantis žvilgsnis išveda iš pusiiausvyros ne ką prasčiau nei grubūs priekaištai.

Kaip su juo gyventi?

Tokiam vyrui reikėtų nesuteikti nė menkiausios priežasties pavydui. Bandykite pakelti jo savivertę komplimentais, nuolatiniu dėmesiu. Paaiškinkite, kad jums gera su juo, kad jūs nesiruošiate išeiti pas įsivaizduojamą varžovą. Pabrėžkite, kad jūs mylite būtent jį.

Despotas

Tai savininkiškas žmogus, laikantis save šeimininku ne tik daiktų pasaulyje, bet ir santykiuose su žmonėmis. Su mylima žmona jis elgiasi taip pat, kaip ir su mylima mašina – taip pat rūpestingai ir švelniai. Tačiau taip elgdamasis su žmona jis pamiršta, kad ji taip pat turi savo poreikius ir savo gyvenimą.

Kiekvieną kartą kyla skandalai, kai despotui atrodo, kad jo nuosavybė - žmona tampa nebekontroliuojama. Despotiškas pavyduolis savo emocijas parodo iš karto. Kaltina, grasina, gali net paleisti į darbą kumščius.

Kaip su juo gyventi?

Nebijokite parodyti savo individualumo, pateikite save kaip asmenybę, turinčią savų, nuo nieko nepriklausančių interesų. Leiskite vyrui suprasti, kad žymiai geriau turėti ne užguitą, priklausomą tylenę žmoną, o stiprią ir išdidžią, turinčią pasisekimą ir tarp kitų vyrų. Juk tokia žmona pakels ir jo „reitingą“. Tačiau nepamirškite nuolat parodyti vyrui, kaip jį mylite, kokia atsidavusi jam esate.

Savimyla

Jis tiek pasitiki savimi, mano esąs išskirtinis, kad nuolat ieško varžovų, kad eilinį kartą įsitikintų savo pranašumu. Iš prigimties isterikas, jis lengvai susidoroja su savo emocijomis, neužstringa ties viena mintimi.

Jis gali sukelti skandalą išvydęs savo žmoną su svetimu vyru, tačiau jei žmona ims jį girti ir kitaip rodys savo susižavėjimą, jis tuoj pat pamirš apie varžovą ir tai, kad pavydėjo.

Kaip su juo gyventi?

Svarbiausias patarimas – nekreipkite dėmesio į jo pavydą, tokie nežymūs jo pasireiškimai tik prablaškys jus.

Kur gyvena didžiausi Otelai?

*Vyrai dažniausiai pavydi dėl sekso, o moteris labiau jaudina jausmų tikrumas.

*Labiausiai pasaulyje pavydūs vyrai yra brazilai, po jų – ispanai, italai, australai, indai.

*Šalyse, kuriose aukštas gimstamumo lygis, pavyzdžiui, Brazilijoje, vyrai yra labiau pavydūs nei tose, kur gimstamumas mažas, pvz., Japonijoje.

*Pavyduolių gyvenimo trukmė 10-15 metų trumpesnė. Jie dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)