Dažnai tyrimuose dalyvauja jaunos, santykiuose didelės patirties neturinčios poros.

Ką apie meilę mano ekspertai? Ne mokslininkai, o tie, kurie išgyveno susituokę 10 ir daugiau metų? Žurnale „Social Psychological and Personality Science“ paskelbtas tyrimas parodė, kad yra nemažai porų, išgyvenusių kartu 10 metų ir daugiau ir vis dar mylinčių vienas kitą. Tyrime buvo bandoma išsiaiškinti priežastis, kodėl vieniems pasiseka išsaugoti gerus santykius, o kitiems – ne.

Vietoj to, kad gyventų įprastą, nuobodų, vidutinišką gyvenimą, pagyvenusios poros sugebėjo savo tarpusavio santykius išlaikyti tokius pat entuziastingus, aistringus, kokie jie buvo jaunystėje. 40 procentų 10 ir daugiau metų susituokusių porų teigė, kad jie vis dar „labai įsimylėję“.

Dar 15 procentų tvirtino, kad jau ne taip intensyviai, bet dar labai myli vienas kitą. Stebėtina tai, kad išgyvenę 30 metų ir daugiau savo jausmus įvardijo kaip labai stiprius (40 % procentų moterų 35 % procentai vyrų). Taigi, laikui bėgant ne visada jausmai išblėsta.

Tačiau sutuoktiniai ne visada vienodai vertino jausmų intensyvumą vienas kito atžvilgiu. Tarpusavio santykius ir meilę apibrėžiančios psichologinės teorijos labiausiai kreipia dėmesį į aistrą, artumą, emocinius poreikius, gebėjimą pilnavertiškai bendrauti. Tai labai svarbūs dalykai tarpusavio santykių kokybei nustatyti. Tačiau norint prognozuoti, kokių žmonių santykiai klostysis teigiama linkme, svarbūs ir pragmatiški, ir romantiški veiksniai.

Psichologas ir santykių ekspertas Arthur‘as Aron‘as, prisidėjęs prie šio tyrimo, teigia, kad ilgiausiai ir stipriausiai įsimylėję jaučiasi tie, kurie iš pat pradžių antrajai pusei jaučia stiprią romantišką trauką, kurie džiaugiasi įvairia veikla kartu.

Stiprus įsimylėjimas veikia žmones ir tiesiogiai – išsiskiria daugiau hormono dopamino, kuris smegenims suteikia pasitenkinimo jausmą. Tyrimo metu dopamino kiekis matuojamas nebuvo, pasitenkinimo jausmo lygis buvo nustatomas iš dalyvių atsakymų į klausimus, ką jie jaučia vieni kitiems.

Tyrimo objektyvumą kiek menkina tai, kad tyrimas buvo atliekamas tik su poromis, ilgai gyvenančiomis kartu. Savaime aišku, anksčiau išsiskyrusios poros tyrime nedalyvavo. Taip pat poros sutiko dalyvauti tyrime savanoriškai, taigi, galimas daiktas, kad ne visiškai laimingos poros nenorėjo būti tiriamos.

Tačiau tyrėjai manė, kad tyrimas vis dėlto turėjo būti daugiau ar mažiau objektyvus. Klausimai buvo konkretūs ir interpretacijų nedaug. Buvo tiriamos tik heteroseksualios poros, tai taip pat neatspindi visos santykių įvairovės.

Taigi, partnerių buvo paprašyta įvertinti santykius pagal šiuos 12 aspektų.

Pozityvus mąstymas apie sutuoktinį. Tai reiškia, kad jūs dėmesį kreipiate į gerus, o ne į blogus partnerio būdo bruožus. Tokiu būdu jūs linkę prisiminti teigiamus dalykus ir pamiršti tai, kas buvo bloga.

Mąstymas apie partnerį, kai nesate kartu. Ar dažnai prisimenate savo vyrą (žmoną), kai esate toli nuo vienas kito? Jei dažnai pagalvojate apie sutuoktinį, - tai ženklas, kad jūs vis dar mylite vienas kitą. Aišku, jūs neturite nuolat dūsauti, bet prisiminti retkarčiais būtina.

Sunkumas susikaupti ties kitais dalykais, kai jūs mąstote apie mylimąjį. Jei jūs lengvai nustumiate mintis apie artimą žmogų į šoną, reiškia, jūsų jausmai paviršutiniški. Šis bruožas itin svarbus vyrams.

Mėgaujatės bendra veikla. Panašus traukia panašų – ypač tai tinka kalbant apie bendrus pomėgius. Todėl kartu praleistas laikas yra labai svarbus. Tai labai aktualu vyrams. Jei nenorite pradėti šokinėti su guma, sugalvokite kokių nors kitų įdomių užsiėmimų.

Laiko leidimas kartu. Jei ką nors mylite, jūs norite leisti laiką su tuo mylimu žmogumi. Netgi dirbant kartu namų ruošos darbus įmanoma sustiprinti jausmus. Maisto ruošimas, darbas sode, apsipirkimas ar tvarkymasis namuose stiprina tarpusavio emocinius ryšius. Vėlgi tai labai svarbu vyrams.

Jausmų rodymas. Mylėti partnerį svarbu, bet ne mažiau svarbu ir parodyti tą meilę. Nebūtina tą daryti vulgariai ir įkyriai, užtenka meiliai apkabinti ar pabučiuoti į skruostą.

Jaučiate vienas kitam aistrą. Jūsų kūnas turi nelikti abejingas, kai partneris jus liečia. Seksualinis susijaudinimas, aistringi žvilgsniai padeda išlaikyti jausmus.

Reguliarūs seksualiniai santykiai. Tai irgi svarbi meilės išraiška. Įsimylėję žmonės reguliariai užsiima seksu. Tie, kurie santuokoje jaučiasi laimingi, nevengia ir fizinės meilės.

Sugebėjimas jaustis visapusiškai laimingiems. Žmonės, kurie jaučiasi laimingi gyvenime, pasižymi ir geresniais tarpusavio santykiais šeimoje. Neaišku, kas nuo ko priklauso, tačiau jei jūs jaučiatės nelaimingas, jūsų santykiai taip pat nebus tobuli.

Noras žinoti, kur visą laiką yra jūsų mylimas žmogus. Tai panašu į persekiojimą, bet jei jūs iš tiesų karštai mylite, jums visada rūpi, kur yra ir ką veikia jūsų mylimasis.

Nuolatinis mąstymas apie sutuoktinį. Tai labai svarbus požymis, ypač moterims. Tyrimas parodė, kad moterims nėra taip svarbu žinoti, kur jų partneris konkrečiu momentu, jos linkusios šiaip apie jį mąstyti.

Aistra gyvenimui. Žmonės, kurie viskuo domisi ir myli gyvenimą, pasižymi ir stipriais jausmais mylimajam. Jei trokštate, kad aistra neišblėstų, stenkitės nuolat gyvenime kuo nors domėtis, nesvarbu, ar tai hobi, ar politika, ar šiaip mėgstama veikla.

Taigi sunku rasti tikslią formulę, kurią pritaikius santykiai taptų tobuli. Tačiau jei šie išvardinti santykių aspektai būdingi ir jūsų tarpusavio santykiams, jūsų jausmai neišblės.

Pozityvūs santykiai naudingi jūsų sveikatai, teigiamai veikia emocinę ir psichinę būsenas. Pasistenkite, pakeiskite, jei reikia, mąstymą ir jūsų santykiai ilgai išliks tvirti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)