Moters grožio standartų seniai nebėra. Daugybė svarstymų, kokie vyrų prioritetai kalbant apie moterų išvaizdą, baigėsi viena išvada – kiek vyrų, tiek ir nuomonių. Kiekvienam patinka konkretus išvaizdos – figūros ir veido bruožų – tipas. Tačiau neseniai atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad tam tikri moters veido bruožai objektyviai veikia vyrų pasirinkimą. Tyrimų rezultatai publikuojami leidinyje „British Journal of Psychology“.

Paaiškėjo, kad vyrų prioritetus jie veikia pakankamai įdomiai. Švelnūs moters veido bruožai – linijų minkštumas, apvalus ovalas ir siauri skruostikauliai – vienareikšmiškai traukia stipriosios lyties atstovus... tačiau nenuteikia jų ilgalaikiams santykiams. Dar daugiau, tokie bruožai ypač patrauklūs vyrams, kurie jau yra įsipareigoję kitoms moterims. Šį dėsningumą nustatė mokslininkų komanda iš Stirlingo, Glazgo, Makmasterio universitetų ir Psichologijos ir neurologijos mokyklos (Didžioji Britanija).

Siekdami išsiaiškinti, kokią įtaką vyrų ketinimams turi patraukli moters išvaizda, mokslininkai surengė tyrimą, kuriame dalyvavo 393 vyrai, iš kurių 207 tiriamieji turėjo antrąsias puses. Visiems buvo pateikta dešimt porų nuotraukų. Visose fotografijų porose buvo rodomas tas pats veidas, kuriam kompiuterio programa suteikė stipriau ar silpniau išreikštus moteriškus bruožus. Šis eksperimento etapas patvirtino dar vieną egzistuojančią spėlionę – dauguma vyrų pirmenybę teikė toms fotografijoms, kurios buvo „pakoreguotos“ į moteriškumo pusę.

Paskui vyrams buvo pasiūlyta peržiūrėti nuotraukas taip, lyg jie rinktųsi partneres trumpalaikiams ar ilgalaikiams santykiams. Šiame eksperimento etape daugumos tyrimo dalyvių sprendimu moteriškiausių bruožų damos – o jos egzistuoja ne tik pakeistose nuotraukose, bet ir realiame gyvenime – atsidūrė pretendenčių į trumpalaikius santykius sąraše. Be to, antrąją pusę realiame gyvenime turintys vyrai santykiams „iš šalies“ rinkosi pačius moteriškiausius veidus.

Mokslininkai daro išvadą, kad tokio elgesio priežastys slypi štai kame: vyrai, pasirengę rizikuoti turimais santykiais, rinkdamiesi laikiną partnerę kelia griežtesnius atrankos kriterijus. Todėl pastovių santykių neturintys vyrai renkasi ne taip principingai – jie gali nuleisti kandidačių moteriškumo kartelę. Vis dėlto, galvodami apie trumpalaikius santykius jie taip pat daugiausiai rinkosi moteriškų bruožų merginas.

Tokie tyrimai leidžia geriau suprasti vyrų elgesio paslaptis. Vis dėlto, labai švelnių moteriškų bruožų damos neturėtų pulti į neviltį. Juk bet kokie tarpusavio santykiai yra individualūs ir kuriami ne tik remiantis pasąmonės reakcijomis, bet ir daugybe kitų, ne mažiau svarbių, veiksnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)