Kad sutuoktiniai tikrai daro įtaką vienas kito sveikatai ir net gyvenimo trukmei, įrodyta ne sykį. Dabar portalo „Bright Side“ leidėjai siūlo pasidomėti, koks vaidmuo, be nuolatinio kontroliavimo, santuokoje tenka valdingai žmonai ir kodėl tokių moterų vyrai turėtų jaustis it devintame danguje.

Zirzianti žmona – likimo dovana

Remiantis Mičigano universiteto sociologų iniciuotu tyrimu, nelaimingai susituokusiems vyrams, pasirodo, kyla mažesnė diabeto išsivystymo rizika. Net ir tuo atveju, jei suserga diabetu, jie turi daugiau pagrindo tikėtis, kad gydymas vyks sklandžiai ir sėkmingai. Už tai dėkoti tokie vyrai turėtų savo žmonoms.

Tyrimui vadovavusi mokslininkė Hui Liu daro prielaidą, kad šios tendencijos priežastis – valdingų žmonų įprotis nuolatos stebėti savo vyrų sveikatą, ypač jei ta sveikata – toli gražu ne geležinė: jei vyrai serga ligomis, kurių eigą būtina kontroliuoti, kaip antai diabetas. Nuolatinių nurodinėjimų ir priminimų, ką turi daryti, vyrai, aišku, negali pakęsti ir kaip tik jų nevadina – zyzimu, bambėjimu, kabinėjimusi ir pan.

Jungtinėse Valstijose diabetas įvardijamas kaip septinta pagal dažnumą mirties priežastis, todėl šis atradimas gali būti vertas dėmesio. Tyrime, kurio rezultatus čia aptariame, dalyvavo 1 228 susituokę asmenys – 57–85 metų žmonės. Jis truko ilgiau nei penketą metų. Apibendrinę anketose dalyvių pateiktus atsakymus, mokslininkai ryžosi suabejoti tradicine nuostata, skelbiančia, kad iš pažiūros nelaiminga santuoka neišvengiamai priveda prie sveikatos bėdų ir ankstyvos mirties.

Su moterims viskas priešingai

To paties tyrimo autoriai turi ką pasakyti ir apie moteris. Santuokinio gyvenimo kokybė, aišku, turi poveikį ir jų sveikatai, tik priešingą nei vyrams. Savo santuoka patenkintoms moterims, kaip paaiškėjo, kyla mažesnė rizika po 5 metų susirgti diabetu. Gali būti, kad moterys jautriau nei vyrai reaguoja į santykių kokybę, todėl, anot mokslininkų, kuo jaučiasi laimingesnės, tuo būna sveikesnės.

Tiktai nereikia perlenkti lazdos

Nepaisant visko, kas buvo pasakyta, svarbu atminti, kad persistengti šiukštu negalima. Dalykas tas, kad pernelyg įkyrus kontroliavimas sukelia partneriui ilgalaikį stresą. Ne vienas tyrimas parodė, kad nelaiminga santuoka gali neigiamai atsiliepti kūno, širdies ir psichikos sveikatai. Vieno konkretaus tyrimo metu net 11 metų buvo stebima apie 10 tūkst. danų šeimų. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad itin reiklaus ir valdingo partnerio buvimas šalia ankstyvos mirties riziką gali padidinti net 50–100 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)