„Seksualinio stimuliavimo ir orgazmo metu smegenyse gaminami neuromediatoriai ir neuropeptidai. Šios medžiagos stiprina fizinę ir emocinę sveikatą. Jos malšina stresą, gerina miegą, stiprina imuninę sistemą ir gerina nuotaiką“, – aiškina neuromokslininkė, seksologė, knygos „Kodėl svarbu, kad seksas būtų geras“ autorė Nan Wise.

Smagesnė nuotaika, gilesnis miegas ir tvirtesnė imuninė sveikata – ir tai toli gražu ne viskas. Portale Glamour.com N. Wise pateikia net 13 orgazmo teikiamos naudos aspektų.

1. Orgazmai gražina odą, ją mažiau beria.

Kadangi orgazmo metu organizme gaminasi oksitocinas (dar vadinamas meilės, laimės hormonu), mažėja streso hormono kortizolio, tad reguliariai patiriant orgazmus gražėja oda, rečiau atsiranda spuogų ir gyja esami.

Paminėta ir akimirksniu po orgazmo pajuntama nauda – į veidą priplūsta daugiau kraujo, deguonies, todėl žmonės atrodo gaiviau, oda įgauna sveiko spindesio.

2. Orgazmai skatina labiau mėgti ir mylėti savo kūną.

Patiriami orgazmai keičia požiūrį į savo kūną, padeda jį priimti be išlygų. „Kai susikoncentruojame į tai, kiek malonumo gali suteikti kūnas, galime išmokti būti savame kūne su dideliu malonumu“, – teigia N. Wise. – Moterys, kurioms pakako drąsos dalyvauti mano orgazmo tyrime, vėliau teigė, kad ėmė geriau jaustis savame kūne, o tai buvo svarbu ir vėliau padėjo visavertiškiau, giliau džiaugtis seksualiniu gyvenimu.“

Kuo dažniau mylėjosi N. Wise tyrime dalyvavusios moterys, pastebėjo, kad stiprėja pasitikėjimas savo kūnu ir norisi dar daugiau sekso.

Asociatyvi nuotr.

3. Orgazmai gerina miego kokybę.

Patyrus intymų malonumą, miegas neabejotinai būna gilesnis, kokybiškesnis. Iš tiesų geresnis miegas yra vienas didžiausių sekso privalumų. Kodėl taip yra? Todėl, kad po seksualinių santykių organizme gaminasi hormono prolaktino, kuris skatina greičiau užmigti. Po orgazmo gaminasi ir oksitocino, vazopresino, kurie gerina miegą.

4. Orgazmas stimuliuoja visas smegenų sritis.

„Atlikau tyrimą apie tai, kaip smegenys reaguoja į seksualinį stimuliavimą ir orgazmus, – teigė seksologė, neuromokslininkė. – Paaiškėjo, kad orgazmo metu priplūsta daugiau kraujo į praktiškai visas smegenų sritis – smegenys užsižiebia tarsi lemputėmis papuošta kalėdinė eglutė. Kadangi kraujotaka suaktyvėja, smegenims tai tampa vertinga, puikia treniruote.“

5. Orgazmai gražina ir plaukus.

Orgazmo metu sparčiau cirkuliuoja kraujas, taigi jo daugiau priteka ir į galvos odą. Intymūs džiaugsmai – storesnių, tankesnių, ilgesnių, žvilgančių plaukų garantas.

6. Orgazmai skatina estrogeno, kolageno gamybą organizme, todėl atrodysite jauniau.

Orgazmai palaiko žemą kraujospūdį, lėtina senėjimo procesus. Taip pat skatinama estrogeno, kolageno gamybą organizme, dėl to oda stangrėja, jaunatviškiau atrodo. Galiausiai dėl minėtos geresnės miego kokybės mažėja raukšlelių veide.

7. Orgazmai stiprina imunitetą.

Orgazmai skatina DHEA hormono gamybą, kuris subalansuoja imuninę sistemą, stiprina kaulus, skatina audinių atsinaujinimą.

8. Orgazmas stiprina laimės pojūtį.

Orgazmo metu pliūptelėjus oksitocinui, žmonės tiesiogine šio žodžio prasme pasijunta laimingesni. Juk ne šiaip oksitocinas vadinamas laimės, geros jausenos hormonu.

9. Orgazmai stiprina ryšį tarp partnerių.

„Orgazmai stiprina žmonių tarpusavio ryšį, aiškina N. Wise. – Reguliarus, teikiantis džiaugsmo seksualinis gyvenimas – vienas puikiausių būdų pastiprinti tarpusavio santykius. O geri santykiai yra laimingo, sėkmingo gyvenimo pagrindas.“

10. Orgazmai malšina skausmus ir spazmus.

„Seksualinio stimuliavimo ir orgazmo metu žmogaus organizme gaminasi natūralūs nuskausminamieji“, – teigė ekspertė. Oksitocinas ne tik teikia džiaugsmo, laimės pojūtį, bet ir malšina galvos skausmą, iš tiesų – įvairus pobūdžio skausmus, net artritą, taip pat ir spazmus.

11. Orgazmo metu krūtys kiek padidėja.

Kas galėjo pagalvoti, kad seksualinio stimuliavimo ir orgazmo metu krūtys tampa pilnesnės.

12. Po orgazmo lūpos atrodo pilnesnės.

Pasak N. Wise, papilnėja ne tik krūtys – lūpos dėl orgazmo metu gausiau į veidą pritekėjusio kraujo irgi atrodo putlesnės, ryškesnės.

13. Orgazmai stiprina dubens dugno raumenis.

Kėgelio pratimų metu dirbantys raumenys funkcionuoja ir orgazmo metu. Žurnale „Journal of Women’s Health, Issues and Care“ aprašytame tyrime teigiama, kad pastoviai patiriant orgazmus, tvirtėja dubens dugno raumenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)