Santykiai ir bendravimas

Moterims reikia valandos, kad apsispręstų, ar verta su vyru eiti į antrą pasimatymą. Vyrams pakanka 15 min., be to, vyrai greičiau įsimyli!

Moteris per dieną vidutiniškai ištaria apie 20 000 žodžių, vyrai – tik 7 000. Be to, dailiosios lyties atstovės geriau supranta kūno kalbą ir pačios pašnekovui dažniau siunčia neverbalinius signalus. Taip yra dėl to, kad moterų smegenų sritis, atsakinga už komunikaciją, yra geriau išsivysčiusi nei vyrų.

Stanfordo universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad moterys lėčiau reaguoja į pokštus, nes gilinasi į jų turinį. Taip pat nustatyta, kad vyrai dažniau juokauja, o jų humoras yra šiurkštesnis ir pašaipesnis. Dėl to „kaltinamas“ vyriškasis hormonas testosteronas.

Moterys lengviau palieka namus ir ryžtasi savarankiškai gyventi. Apklausus 25–34 metų jaunimą paaiškėjo, kad su tėvais vis dar gyvena 8 % moterų ir 14 % vyrų.

Vyrai labiau linkę į individualizmą. Spręsdami problemas dažniausiai jie kliaujasi savo galva. Moterys, negalėdamos pasidalyti rūpesčiais ir negaudamos aplinkinių patarimų, jaučia didelį stresą.

Vyrai dažniau pradeda pokalbį, bet moterys yra tos, kurios paprastai jį baigia.

Vyrai dėl nelaimingos meilės žudosi dažniau nei moterys. Psichologai tai aiškina tuo, jog vyrai skausmą linkę išgyventi vienatvėje, jie rečiau atsiveria.

Grožis ir higiena

Pasak Kolorado universiteto tyrėjų, moterys prausiasi dažniau nei vyrai: išėjusios iš tualeto rankas nusiprausia apie 90 % moterų, tarp vyrų tokių yra tik 75 %. Nepaisant to, ant vyrų rankų aptinkama dvigubai mažiau bakterijų.

Moterys daugiau laiko skiria savo grožiui. Paskaičiuota, kad per gyvenimą prie veidrodžio jos praleidžia apie 2 metus, o vyrai – 6 mėnesius.

Vidutiniškai vyras vonioje turi 6 daiktus, moteris – nuo kelių dešimčių iki šimtų. Dauguma vyrų nė nesugebėtų įvardyti, kam kai kurie tų daiktų naudojami.

Rengdamosi moterys dažniausiai pirma apsivelka viršutinę, tuomet apatinę aprangos dalį. Vyrai – atvirkščiai.

Fiziologiniai skirtumai ir sveikata

Moterys – sudėtingesnis gamtos kūrinys, nes jos turi dvi aktyvias chromosomas XX, o vyrai turi vieną X, kitą Y chromosomą. Pastaroji yra genetiškai neaktyvi.

Vyrai neatsparesni ligoms. Jie dažniau serga kai kuriomis vėžio formomis, sunkiau sveiksta po gripo, plaučių uždegimo, įvairių infekcijų, juos dažniau kankina virškinimo problemos, sunkiau pakelia stresą, nuovargį ir pan. Taip yra todėl, kad jie turi vieną X-chromosomą, kurioje esantys genai saugo nuo įvairių infekcijų.

Moters fizinė jėga 30–35 % mažesnė nei vyro. Nepaisant to, moterys geriau ištveria ilgą fizinį krūvį. Be to, bėgant metams jos ilgiau išlieka stiprios. Per 10 metų moteris netenka apie 2 % savo fizinės ištvermės, o vyras – apie 10 %.

Moterų poodinis riebalų sluoksnis apie 70 % didesnis už vyrų, todėl jos greičiau tunka ir joms sunkiau atsikratyti nereikalingų kilogramų bei išryškinti raumenis. Pastarųjų masė yra apie 40 % mažesnė nei vyrų. Be to, vyrų organizmas greičiau degina kalorijas.
Moterų klausa geresnė nei vyrų. Be to, jos geriau skiria aukšto dažnio garsus. Nepaisant to, vyrai geresni įvairių garsų mėgdžiotojai.

Vyrų odoje yra apie 1,3 karto daugiau prakaito liaukų nei moterų, dėl to jie dažniau ne itin gaiviai kvepia.

Moterys atskiria daugiau atspalvių. Štai kodėl neverta pykti ant vyrų, kurie užuot nupirkę šampano spalvos užuolaidas parneša kremines. Be to, moterys rečiau kenčia dėl įvairių spalvų vertinimo ar matymo sutrikimų. Juos turi tik 0,5 % moterų ir 8 % vyrų.

Moterų oda maždaug 10 kartų jautresnė nei vyrų. Ji yra apie 25 % plonesnė ir mažiau elastingesnė, todėl greičiau raukšlėjasi.

Vyrų liežuvyje yra daugiau receptorių, atpažįstančių kartumą ir sūrumą, o moterų – saldumą. Dėl to moterys labiau mėgsta saldumynus, o vyrai – įvairius sūrius užkandžius.

Mąstymas ir elgsena

Mergaitės bręsta greičiau nei berniukai. Dauguma 17-mečių merginų jau elgiasi kaip suaugusios, o tokio paties amžiaus vaikinai vis dar nerūpestingai spardo kamuolį su kiemo draugais. Štai kodėl dauguma mokyklinių meilės romanų baigiasi nesėkmingai.

Ohajo valstijos universitete (JAV) ištirta, kad jauni vyrai apie seksą per dieną vidutiniškai pagalvoja apie 19 kartų, moterys – 10. Vyrams seksas svarbesnis, nes jie turi didesnę smegenų sritį, atsakingą už intymius poreikius. Taip pat jie dažniau galvoja apie kitus fiziologinius poreikius – maistą, miegą, tuštinimąsi ir pan.
Vyrai yra agresyvesni. Tai lemia ne tik aplinka ir auklėjimas, bet ir didesnis testosterono kiekis.

Vyrų smegenys apie 10 % didesnės už moterų, bet pastarųjų veikia greičiau ir geriau. Viena priežasčių – vyrų smegenyse yra daugiau pilkosios, o moterų – baltosios medžiagos, atsakingos už skirtingų smegenų sričių sėkmingą komunikaciją. Be to, dailiosios lyties atstovių smegenų žievėje yra 12 % daugiau neuronų.

Vyrų ir moterų smegenys funkcionuoja skirtingai. Vyrams vienu metu dirba tik vienas smegenų pusrutulis, o moterims – abu. Todėl stipriosios lyties atstovai sparčiau įsisavina naują informaciją ir greičiau į ją reaguoja, o dailioji lytis vienu metu geba sutelkti dėmesį į kelis skirtingus darbus.

Vyrai geriau orientuojasi aplinkoje nei moterys.

Karjera ir pinigai

Mokytojavimą moterys renkasi dažniau nei vyrai. JAV dirba apie 3 mln. mokytojų. Iš jų 75 % sudaro moterys.

ES vyrai uždirba apie 17 % daugiau nei moterys. Tiesa, jaunystėje merginos gali uždirbti netgi daugiau, bet vėliau jų situacija prastėja ir didžiausias skirtumas pastebimas sulaukus maždaug 40 metų. Taip yra dėl to, kad moterys augindamos vaikus praranda net kelerius metus profesinės patirties.

Įdomybės apie vyrus

Vidutinis amerikiečio vyro ūgis yra 175 cm, svoris – 86 kg. Vieni aukščiausių vyrų yra olandai. Jų vidutinis ūgis siekia 184,2 cm. Lietuviai taip pat yra aukštaūgių tauta. Čia vidutinis stipriosios lyties atstovo ūgis – 181,5 cm.
Vidutinė lietuvių vyro gyvenimo trukmė yra 66,3 m.
Apie trečdalis pasaulio vyrų apipjaustyti.
Berniukai tris kartus dažniau nei mergaitės serga autizmu.
Vyrai tris kartus labiau linkę į alkoholizmą negu moterys.
Populiariausia vyrų pokalbių tema – sportas.
Vedę vyrai gyvena ilgiau už viengungius.
Vyrai pagalbos ir patarimų dažniau kreipiasi į moteris, o ne į kitus vyrus.
Apie trečdalis vyrų yra buvę neištikimi savo žmonai.

Įdomybės apie moteris

Vidutinis moterų ūgis Lietuvoje yra 168,2 cm. Ne daug atsiliekame nuo aukščiausių pasaulio moterų olandžių. Jų vidutinis ūgis – 168,7 cm.
Vidutinė lietuvių moterų gyvenimo trukmė – 77,57 m.
Populiariausia moterų pokalbių tema – vyrai ir santykiai.
Apie 70 % moterų rinktųsi šokoladą, o ne seksą.
Kas 90 sek. pasaulyje miršta viena gimdanti moteris.
Moterys sudaro daugiau kaip pusę viso pasaulio populiacijos, tačiau tarp valdžios atstovų jų yra tik apie 20 %.
Kairioji moters krūtis dažniausiai būna didesnė.
Kai moteris seksualiai susijaudina, jos krūtys padidėja.