„Huffpost.com“ korespondentai paprašė seksologų paaiškinti, kodėl kai kuriems žmonėms sunkiau pajusti orgazmą, ir ką daryti, jei taip yra.

Kodėl beveik niekada nepatiriate orgazmo

Bostone gyvenančios ir dirbančios psichologės, seksologės Aline Zoldbrod teigimu, žmonės nepatiria orgazmo dėl daugelio priežasčių. „Esminė priežastis, kuria žmonės nenori tikėti – seksas nėra toks paprastas dalykas“, – teigė A. Zoldbrod.

Sertifikuota seksologė, psichologė Holly Richmond pabrėžia – pirmiausia pasikonsultuokite su gydytoju, dėl kokių priežasčių sunku patirti orgazmą. Taip gali nutikti dėl psichologinių, dėl emocinių priežasčių, dėl praeities traumos, dėl seksualumo, auklėjimo ir kt.

„Su ne biseksualiais klientais mes paieškome netoli jų dirbančio seksologo, kuris galėtų jiems padėti. Dauguma vyrų ir translyčių asmenų nepatirdami orgazmo išgyvena didžiulę gėdą dėl kultūrinių standartų ir lūkesčių. Noriu patikinti – gydytojai dirba su jais tokiu būdu, kad sumažėtų gėdos pojūtis, atlėgtų įtampa ir būtų pasiekta pažanga“, – aiškino H. Richmond.

Kita priežastis – galbūt jūs dar nesuvokiate, kas patinka jūsų kūnui, taigi reikia laiko save patyrinėti. „Kartais vardan malonumo reikia imti iniciatyvą į savo rankas, užuot galvojus, kad kažkas kitas gali sukurti mums malonumą“, – sakė H. Richmond.

Abi ekspertės pabrėžė, kaip svarbu, kad žmonės suvoktų, kas jiems teikia malonumą, o paskui išmoktų pasidalinti šiais atradimais su savo partneriais.

Tyrimai rodo – nerimas nepatirti orgazmo realus, jis būdingas tiek vyrams, tiek moterims. Bendro pobūdžio žmogaus jaučiamas nerimas neretai gali sutrukdyti pajusti orgazmą. Pasak A. Zolbrod, išgyvenantiems stiprų stresą, jaudulį žmonėms vertėtų pasidomėti, kokios terapijos padėtų nusiraminti ir „pajėgti susitelkti į kūno pojūčius, kad galiausiai pasiektų orgazmą“.

A. Zolbrod pirmiausia pataria praktikuoti sąmoningą dėmesingumą (angl. mindfulness), „tikėtina, kad šis metodas padės nusiraminti ir pajusti orgazmą“. Pasak seksologės, daugybė moterų pasąmonėje bijo atsipalaiduoti, ypač tos, kurios mėgsta viską kontroliuoti.

Nesvarbu, kokia jūsų lytis, jei kasdienį gyvenimą veikia nerimas, jei trukdo išgyventi orgazmą, medikai gali skirti jums medikamentų ar pasiūlyti terapiją, kuri padėtų įveikti sunkumus.

Dar viena orgazmą pasiekti trukdanti kliūtis – vaikystėje įskiepytos nuostatos. „Trūkstama seksualinio auklėjimo grandis – malonumas, – šviečiamojoje videopamokoje apie moterų seksualinį švietimą aiškina H. Richmond. – Daugeliui iš mūsų dėl religinių priežasčių ar šeimoje vyravusių nuostatų (malonumas) sietas su gėda.“

Daugybė moterų mokomos, kad seksas – tik biologinė funkcija, skirta susilaukti vaikų. Jos negauna jokių žinių apie malonumą, nesuvokia, kad turi teisę patirti seksualinį malonumą.

„Nors dabar pasitelkus seksą (turimos omenyje reklamos) parduodami automobiliai, makiažo priemonės, maistas ir drabužiai, tebėra daug visuomenės segmentų, daug šeimų, kur tikima – moteris turi būti aseksuali, kad išsaugotų (tariamą) tyrumą, – teigė A. Zolbrod. – Kad pajustumėte orgazmą, turite pasiryžti leisti sau susitelkti į genitalijas, pajusti gyvulišką malonumą genitalijose, atsipalaiduoti. Turite duoti sau tokį leidimą, nes dažniausiai nesulauksite leidimo iš savo bažnyčios ar iš artimųjų.“

Galiausiai reikia žinoti, kad kai kurie sveikatos sutrikimai (pvz., vitaminų trūkumas, žemas testosterono lygis) gali mažinti libido. Seksualinį geismą veikia ir antidepresantai, kraujospūdį reguliuojantys ir kt. vaistai. Aptarkite šalutinį vaistų poveikį su bendrosios praktikos gydytoju ar su ginekologe, primena H. Richmond. „Būtent su šiais specialistais reikia kalbėti apie vaistus, apie jų vartojimo trūkumus, privalumus, tartis, ar juos vartoti ar visgi atsisakyti“, – sakė specialistė.

Tad kokiais būdais padidinti šansų pajusti orgazmą?

Kaip minėjo A. Zolbrod, sąmoningo stebėjimo metodas gali padėti numalšinti nerimą ir susitelkti į kūno pojūčius. Egzistuoja daugybė sąmoningo stebėjimo būdų – pradėkite stebėti savo kvėpavimą, stenkitės pajusti visą kūną – nuo galvos iki pėdų. Tokie metodai padeda susitelkti į buvimą čia ir dabar.

Tiek A. Zolbrod, tiek H. Richmond akcentuoja, kaip svarbu pažinti savo kūną. „Jau vien norint patirti ryškesnius orgazmus, patikimiausias metodas – savęs tyrinėjimas, tiek psichologiškai, tiek fiziologiškai, – teigė H. Richmond. – Skatinu klientus galvoti apie geismą, susijaudinimą, trokšti to, kas juos jaudina, apgalvoti psichologinius malonumo, susijaudinimo aspektus, koncentruotis į tai, kaip esame susijaudinę, į fizinius malonumo aspektus.“

Galbūt iš popkultūros ar kur kitur turite suformuotų įsitikinimų, kas turėtų jaudinti, bet H. Richmond pabrėžia – prakalbus apie seksą, malonumą, „nerasite dviejų identiškų žmonių, taigi seksas su partneriu, taip pat ir su savimi, būna labai įvairus, tai absoliučiai individuali patirtis“.

A. Zolbrod įsitikinusi – labai svarbu būti patiems sau pakantiems, supratingiems. Kai išmoksite patirti orgazmą vieni, būtinai pradėkite komunikuokite su savo partneriu. „Patikimiausia strategija į seksualiai sveiką, džiuginantį gyvenimą – pažinti save, mokėti pasakyti, ko norite“, – teigė H. Richmond.

Jei jums vis dar sunku pajusti orgazmą, žinokite – tai normalu, ypač jei esate patyrę seksualinę traumą. Tokiu atveju gali prireikti daugiau laiko. Sunkiais atvejais A. Zolbrod siūlo kreiptis į profesionalų seksologą, psichologą, kurie padės pasveikti nuo traumos padarinių.

Ar nėra blogai nepatirti orgazmo?

Orgazmai naudingi sveikatai – gerėja miego kokybė, nuotaika, mažėja streso, nerimo, stiprėja imuninė sistema, aiškino H. Richmond. Tačiau įsidėmėkite – ne visi intymūs santykiai baigiasi orgazmu.

„Labai svarbu, kad tiek asmeniškai, tiek visuotinai nepatologizuotume, negėdintume ir nekaltintume žmonių, kurie negali ar nėra patyrė orgazmo. Nėra laiko, nuo kurio baigiasi šansai geram seksui“, – sakė A. Zolbrod.

Pasak jos, daugybė žmonių, dažniau moterys patiria didžiulį seksualinį malonumą ir be orgazmo. Pagrindinė taisyklė – jei tai patinka jums, turi tikti ir partneriui. Visada labai svarbu komunikuoti, kalbėjimas apie seksą su partneriu padės atsipalaiduoti ir galiausiai pasiekti orgazmą. Pradėkite nuo kantrybės, supratingumo savo atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt