Moterys elgiasi priešingai. Apibūdindamos save, jos nurodo esančios lieknos, simpatiškos, malonios išvaizdos, tamsiaplaukės ar šviesiaplaukės ir pan. Pageidavimų dėl vyro išvaizdos jos paprastai neturi. Nebent pažymi, su kokio ūgio vyriškiu norėtų susipažinti.
Galima paklausti: “Ar moterims menkai terūpi būsimo draugo išvaizda? Ar vyrams būsimos draugės išvaizda itin svarbi?”

Gauti atsakymą į šiuos klausimus galima pasiūlius skirtingus pasirinkimus, t. y. pasiūlyti pažintį su itin gražiomis bei gražiais ir su mažiau išoriškai patraukliais. Miuncheno universiteto psichologai tai ir padarė. Jie pateikė vyrams dešimties manekenių, kurias įvardino kaip pažinčių tarnybos klientes, nuotraukas ir pasiteiravo, ar vyrai sutiktų su jomis susipažinti.

Devyniasdešimt du iš šimto tiriamųjų su džiaugsmu sutiko tai padaryti. Aštuoni suabejojo, ar sugebės patikti gražuoliai, tačiau po to, kai tyrėjas patvirtino, jog menamai kandidatei į drauges vyras tikrai tinka, tai ir šie ryžosi pažinčiai.

Moterų atsakymai pastebimai skyrėsi nuo vyrų. Pristačius joms gražuolių nuotraukas, pažinčiai ryžosi vos daugiau nei pusė. Tyrėjui įkalbinėjant likusias, aiškinant, kad vyras nori pamatyti kaip tik ją, dar ketvirtadalis sutiko nueiti į pasimatymą, o likusios paskelbė – tokios pažinties nereikia, nes vyras pernelyg gražus. Įdomu, kad jaunesnės (gal dėl to, jog mažiau patyrusios?) palankiau žvelgė į gražuolius, negu tos, kurioms buvo virš trisdešimt penkerių metų.

Patikimumas – svarbiausia?

Jeigu jaunos merginos ir moterys mieliau susipažįsta su gražuoliais, o vyresnės pažintį su jais vertina skeptiškai, tam turi būti kokia nors priežastis. Psichologas S. Gangestad siūlo tokį šio reiškinio paaiškinimą: vyrai gali siekti reprodukcinės sėkmės, t. y., savųjų genų paplitimo, dviem būdais. Pirmasis - tapti geru tėvu, palaikyti tvirtus santykius su savo vaikų motina ir rūpintis bendrais vaikais. Antrasis - tapti šauniu meilužiu, vengti atsakomybės už vaikus ir ieškoti vis naujų, trumpalaikių santykių su moterimis.

Daugelis vyrų veikiausiai rinktųsi antrąjį kelią, tačiau jų elgesį riboja moterų norai. Tuo tarpu gražuoliai turi daugiau progų užmegzti trumpalaikius santykius ir dažniausiai šių progų neatsisako. Todėl moteris, galvodama apie šeimą ir vaikus (o trisdešimtmetės pažinčių tarnybos klientės apie tai paprastai jau mąsto), nebenori nei meilės nuotykių, nei greitai praeinančių aistrų ir renkasi mažiau išvaizdų vyriški, nes jam sunkiau susirasti naują draugę. Taigi, norom nenorom, jis labiau rūpinsis vaikais ir šeima, negu gražuolis.

Mažiau išvaizdūs vyrai turi ir dar vieną privalumą. Seksologo Z. Werner tyrimas parodė, kad jie labiau rūpinasi intymaus ryšio su partnere kokybe, labiau stengiasi suteikti jai malonumą, nei gražuoliai.

Lengviausias būdas rasti patikimą vyrą

Niukaslio (Anglija) universiteto sociologas T. Pollet analizavo kelis tūkstančius biografijų. Jis nustatė, kad tuo metu, kai vyrų bendruomenėje lieka mažiau, pavyzdžiui, po karo, moterys tampa menkiau išrankios ir teka už neturtingų, žemesnę padėtį visuomenėje užimančių vyrų. Be to, tuo metu žiniasklaida ima šlovinti moters pasiaukojimą šeimai.

Kai vyrų bendruomenėje daugiau, moterys tampa išrankesnės, pageidauja, kad vyras būtų išvaizdus, pasiturintis ir užimtų svarbią vietą bendruomenėje. O žurnalai šlovina moters karjerą profesinėje veikloje. Be to, skyrybų priežasčių analizė rodo, kad tuomet, kai vyrų daugiau nei moterų, jie rečiau būna neištikimi savo žmonoms ir mieliau rūpinasi vaikų ugdymu.

Taigi, moteriai, svajojančiai apie darnią šeimą, patikimą ir ištikimą vyrą sutikti labai lengva – tereikia atsidurti ten, kur vyrų yra daugiau negu moterų.

Sumani Lietuvos pilietė turėtų prisiminti, kad, Lietuvos statistikos departamento duomenis, 25 metų merginų yra 19906, o vaikinų 21053. Amžiuje, kai dažniausiai tuokiamasi, t. y., nuo 24 iki 29 metų, vienai moteriai tenka vos daugiau nei vienas vyro.

Nuo 30 iki 34 metų vyrų ir moterų skaičius beveik susilygina, tačiau vyrą jau reikėtų pradėti saugoti, nes vėliau rasti draugą gali būti keblu: vyrų mažėja. Antai, 70 metų moteris susidurs su didele konkurencija, nes šiame amžiuje 19200 moterų belieka tik 11344 vyrai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!