Tai vadinama pasyviu seksu: kai esi toks pavargęs, kad krenti į lovą, ištiesi į šonus galūnes ir tarsi leidi seksui tiesiog nutikti. Dalyvauji jame ir mėgaujiesi, partneris taip pat įsitraukęs. Tačiau taip tingisi, kad pats nerodai jokių pastangų ir išsitiesęs virsti minkštu bestuburiu, tarsi jūros žvaigžde. Anglų kalboje tokia sekso forma ir vadinama žodžiu starfishing (angl. starfish – jūros žvaigždė).

Tobulame pasaulyje judu aistringai kedentumėte paklodes kelias valandas. Tačiau kai energijos nulis, tačiau nesinori užmigti be jokio seksualinio kontakto, ar pasyvus seksas – taip jau blogai? Gal tai ženklas, bylojantis apie gilesnes problemas? Į šiuos klausimus atsako psichologai ir sekso terapeutai. Pasirodo, toks seksas vertinamas labai prieštaringai.

Atsitiktinio pasyvaus sekso geroji pusė

Jeigu kurią nors naktį pasirinkti tenka tarp pasyvaus sekso ir jokio sekso, kai kurie ekspertai pirmenybę teikia pirmajam. Nuoga oda ir žaismingi prisilietimai skatina seksualumo pojūtį, tad pasyvus seksas labai greitai gali virsti netgi labai aktyviu.

„Kai jau pradedate mylėtis, išsiskiria hormonai ir syvai, o tai gali paskatinti seksualinį geismą“, – aiškina dr. Terri Orbuch, parašiusi knygą „5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great“ (angl. Penki žingsniai, kaip gerą santuoką paversti puikia). Jeigu startuosite pasyviu seksu, jūsų libido atsibus ir pakils, o tai suteiks jums energijos kur kas labiau patenkinančiam seksui.

Pasyvus seksas taip pat signalizuoja jūsų antrajai pusei, kad suprantate intymumo svarbą ir nenorite prarasti galimybės patvirtinti vienas kitam savo aistrą, net jeigu jos šią akimirką ir nejaučiate, teigia sekso terapeutė Kimberly Resnick Anderson iš Los Andželo. Pasak jos, pasyvus seksas tam tikrose situacijose, kai energijos ir gyvybingumo lygis žemas, veikia kaip alternatyva.

Tai gali maskuoti gilesnes problemas

Kita vertus, kai kurie ekspertai mano, kad tokia sekso forma visada yra siaubinga mintis. Tokiu atveju jūsų partneris gali jaustis negeidžiamas ir netgi atstumiamas, jis gali netgi suabejoti jūsų santykiais. Sunku mėgautis seksu, kai su tavimi elgiamasi maždaug „paskubėk ir užbaik, kad galėčiau miegoti“, sako psichoterapeutė Brandy Engler iš Los Andželo, parašiusi knygą „The Men on My Couch“ (angl. Vyrai ant mano sofos).

Pasak jos, pasyviu seksu nesuteikiate jokios naudos nei savo partneriui, nei jūsų santykiams. „Kai moteris miegamajame nerodo energijos ir entuziazmo, greitai tai gali virsti iš retenybės baziniu variantu“, – įspėja K. R. Anderson. Pasak ekspertės, entuziazmas yra labai seksualu, o jeigu jo nerodote, seksas jūsų partneriui nedaug ką suteiks.

B. Engler atkreipia dėmesį į tai, kad pasyvus seksas gali byloti, jog vienas partneris prarado susidomėjimą kitu, tačiau vis tiek nori su juo būti. „Tai sukelia dilemą – tavo kūnas jo nenori. Taip, tu gali priversti savo kūną veikti, nes orgazmas galų gale yra refleksas. Tačiau galbūt norėsis atidžiau pažvelgti į savo nusivylimą juo ir tiesiogiai su tuo padirbėti“, – samprotauja ji.

Sertifikuota sekso terapeutė Deborah Fox iš Vašingtono teigia, kad pasyvus seksas atima jaudulį ir pasitenkinimą, kurį patiriame jaudindami savo partnerį, o tai yra svarbi sekso dalis. Ji mano, kad pasyvus seksas yra pleistras didesnei problemai paslėpti, pavyzdžiui, tai gali būti nuolatinį nuovargį sukelianti medicininė problema, konfliktas santykiuose ar seksualinė rutina, kurią galima išspręsti didesniu kūrybingumu. Ekspertė ragina pasyvų seksą besirenkančius žmones pasiaiškinti, kodėl seksas nėra jų prioritetas.

Kai išeiti iš pasyvaus sekso rutinos

Jeigu pasyvus seksas nėra jūsų mėginimas pridengti didesnes santykių problemas ir jūs esate sąžiningi su savimi, tuomet laikykitės toliau išvardintų profesionalų patarimų ir atsikratysite šio įpročio bei pradėsite mėgautis visaverčiu seksu.

Niujorke dirbanti sekso terapeutė Sari Cooper, įkūrusi ir vadovaujanti „Meilės ir sekso centrui“, pirmiausia rekomenduoja susitikti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar jūsų nuolatinis nuovargis neturi fizinių priežasčių, tokių kaip skydliaukės disfunkcija ar depresija. Jeigu gydytojas jokių problemų nenustatys, tuomet stenkitės daugiau miegoti – tai atkurs jūsų seksualinį potraukį.

Nors seksas pagal grafiką skamba neseksualiai, tačiau, turint omenyje tai, kaip sunku rasti laiko spontaniškam seksui, kai kone kiekviena dienos akimirka priklauso darbui ir šeimai, S. Cooper jį pateisina. Kai susitarsite dėl sekso laiko ir vietos, tai sukurs laukimą. Taip pat turėsite laiko paruošti kūną ir protą, pavyzdžiui, atsiduoti seksualinėms fantazijoms ar prigulti pamiegoti, kad atgautumėte jėgas.

Jeigu iš tiesų jaučiatės prislėgti ar įsitempę, kad pasimėgautumėte seksu, labai svarbu, kad tai žinotų jūsų partneris. B. Engler sako: „Jeigu pavargęs partneris sakytų, „Esu labai pavargęs, tačiau noriu artumo, ar mes negalėtume atsigulti ir pasimėgauti vienas kitu?“, tai būtų susitarimas dėl tingaus sekso, o antrasis partneris nesijaustų taip, lyg santykiai būtų praradę aistrą“.

Galų gale, jeigu manote, kad su jūsų santykiais kažkas darosi ir pasyvus seksas yra tik laikinas būdas spręsti problemas, pasikalbėkite su savo partneriu ir pasvarstykite, ar sprendžiant situaciją nevertėtų kreiptis pagalbos.

„Pernelyg daug žmonių jaučiasi negalintys komunikuoti taip, kad neįžeistų savo partnerio, todėl jie tyli ir laukia, kada situacija savaime pagerės“, – sako sekso terapeutas Lawrence’as Siegelis. Jis pataria dirbti su sekso terapeutu, kuris padės išspręsti problemas ir atkurti kur kas seksualesnį ryšį su partneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)