Kas ta „draugų zona“?

„Draugų zona“ – tai situacija, kai vienas draugų pajunta stiprius jausmus ir nori tapti „daugiau nei draugais“, o kitas nė nenutuokia apie tokius troškimus ir yra visiškai laimingas būdamas „tik draugu“. Įsimylėjusio žmogaus nebetenkina dabartiniai santykiai, bet jis nežino, kaip tai pakeisti ir įstringa „draugų zonoje“.

„Draugų zonoje“ įstrigęs ir kitokių santykių norintis žmogus jaučia frustraciją. Kartais ši frustracija yra seksualinio pobūdžio (kai jis nori fizinių santykių), kartais seksualiniai santykiai ir taip egzistuoja (draugai su „privalumais“), bet žmogus nori įsipareigoti, o kartais jis trokšta ir to, ir ano. Kaip bebūtų, norėti daugiau nei gauni – nepavydėtina situacija. Būti „draugų zonoje“ yra nelengva.

Kaip atsiduriama „draugų zonoje“?

J. Nicholson sako, kad prieš bandydami ištrūkti iš „draugų zonos“, pirmiausiai turime suprasti, kaip ten atsiduriama. Pasak jo, visi santykiai yra socialiniai mainai. Tai reiškia, kad žmonės susitaria „duoti ir imti“. Mes norime iš kito žmogaus gauti tai, ko mums reikia, ir duoti jam tai, ką galime duoti.

Kai žmogus įstringa „draugų zonoje“, šie mainai tampa nelygiaverčiai. Kita pusė gauna viską, ko nori, o „draugų zonoje“ įstrigęs vyras ar moteris – ne. Jis davė draugui viską, ko šiam reikėjo, bet nepasirūpino, kad mainais į tai gautų viską, ko reikia jam pačiam.

Štai keli pavyzdžiai.

Bobas ir Dženi yra draugai. Bobas labai rūpinasi savo drauge. Jis ją vedasi į koncertus ir kavines, perka jai daiktus, išklauso, padeda išspręsti problemas. Tačiau Bobas nori būti jos vaikinu. Tuo tarpu Dženi to visai nereikia, nes Bobas ir taip patenkina visus jos poreikius. Ji laisva ir neįsipareigojusi, o Bobas visada šalia, kai jai to reikia. Štai kodėl Bobas yra „draugų zonoje“.

Seli ir Patrikas yra draugai su „privalumais“. Jie draugauja, mylisi, bet nėra įsipareigoję. Tačiau Seli nori rimtų santykių, o Patrikui gerai taip, kaip yra - jis gauna sekso ir jam nereikia įsipareigoti. Šie santykiai Seli nebetenkina, bet ji nežino, ką daryti. Štai kodėl ji įstrigusi „draugų zonoje“.

Kaip ištrūkti iš „draugų zonos“

Jei norite ištrūkti iš „draugų zonos“, turite suprasti, kad santykiai – tai derybos, o jūs bandote išsiderėti geresnes sąlygas. Esmė – jūs norite iš kito žmogaus gauti „daugiau“. Labiausiai tikėtina, kad jūs duodate per daug ir norite, kad santykiai būtų lygiaverčiai.

Štai J. Nicholson patarimai, kaip išsikovoti daugiau.

1) Rodykite mažesnį susidomėjimą. Jūsų santykiai nėra lygiaverčiai, nes jums jie reiškia daugiau nei jūsų draugui. Ženkite žingsnelį atgal. Nebūkite prielipa. Desperatiški žmonės turi tai, ką jiems duoda, o ne tai, ko nori. Tad rodykite mažesnį susidomėjimą ir atsitraukite, jei iš santykių negaunate to, ko trokštate. Tie, kas nebijo išeiti, turi daugiau galios.

2) Rečiau susitikinėkite. Daugiau užsiimkite savo reikalais ir mažiau - draugo. Jei jis jus tikrai brangina, jis greitai jūsų pasiilgs. Nepamirškite, kad žmonės labiau vertina tai, ko netenka ir tai, ką gauna ne kasdien. Jei nebebūsite šalia taip dažnai, kaip anksčiau, jis tikriausiai pajus trūkumą ir norės jus dažniau matyti bei patenkinti jūsų poreikius. O jei ne, vadinasi, jūs jam nesate toks svarbus ir brangus. Tokiu atveju susiraskite kitą draugą.

3) Sukelkite pavydą. Susiraskite naujų jus traukiančios lyties draugų, praplėskite savo socialinį tinklą. Nepamirškite apie šiuos draugus pasakoti draugui, kurio trokštate. Truputis konkurencijos ir pavydo išeis tik į naudą. Vėlgi – žmonės labiau vertina tai, ką mano galintys prarasti. Jei imsite bendrauti su kitais žmonėmis, pastebėsite, kad jūsų draugas pradėjo reikalauti daugiau jūsų laiko ir dėmesio. Jei nepastebėsite nė lašelio pavydo, vadinasi, jis ar ji nenori būti „daugiau nei draugais“. Tokiu atveju susiraskite kitą meilės objektą!

4) Leiskite draugui į jus „investuoti“. Paprašykite draugo jums padėti. Priešingai nei dažnai manoma, žmonės jus labiau mėgsta ne tuomet, kai jūs jiems padedate, bet kai jie padeda jums; tai Beno Franklino efektas. Kuo daugiau jie investuoja į santykius, tuo daugiau jūs jiems reiškiate. Tad nustokite darę paslaugas... ir pradėkite jų prašyti! Paprašykite jus pavežti, paaiškinti uždavinį, ką nors pataisyti ar bent jau paduoti iš šaldytuvo buteliuką vandens!

5) Apdovanokite. Nepamirškite būti dėkingas ir apdovanokite draugą, kai jis elgiasi taip, kaip trokštate. Jei jis jums buvo geras, jūs irgi būkite geras. Žinokite, kad žmonės linkę kartoti elgesį, už kurį buvo apdovanoti. Ir priešingai – nelinkę kartoti to, už ką nesulaukė jokio atpildo.

Ką daryti toliau?

Visi aukščiau išvardinti patarimai padės sukurti lygiaverčius santykius. Jie leis jūsų draugui suprasti, kad jis jus vertina, trokšta ir brangina. Be to, šie būdai padės jums pakilti draugo akyse. Netgi galite pastebėti, kad pasikeitė draugo kūno kalba.

Na, o paskui ateis laikas pakeisti ir pačius santykius. Kaip? Tiesiai šviesiai arba „per aplinkui“ leiskite jam suprasti, ko norite... Tikėtina, kad jis sutiks, nes galbūt jau ir pats apie tai galvoja...

Išvada? Ištrūkti iš „draugų zonos“ nėra taip sunku, kaip atrodo. Gaukite, ko trokštate, ir nenusileiskite. Svarbiausia – didinti savo vertę, nesielgti desperatiškai ir, jei reikės, nebijoti išeiti.

Leiskite kitam žmogui jūsų truputį pasiilgti. Susiraskite naujų draugų, nes šiek tiek konkurencijos yra sveika. Leiskite draugui į jus „investuoti“ ir jį už tai apdovanokite. Jei esate jam tikrai brangus, jis bus linkęs pakylėti santykius į kitą lygmenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją