Kartais tai išties įmanoma. Yra daugybė būdų, kaip sukurti meilę ir pritraukti žmogų. Bet prieš imdamiesi visų šių pastangų, paklauskite savęs, kodėl jums patinka tas žmogus? Kodėl jums jo taip labai reikia? Ar jūs suderinami, ar jis praturtins jūsų gyvenimą? O gal tiesiog trokštate to, ko negalite turėti?

Jei abejojate, skaitykite toliau. Nustebsite sužinoję, iš kur kyla jūsų jausmai.

Profesorius Robertas Cialdini nustatė, kad žmonės labiau vertina ir trokšta to, kas reta arba ką gauti sudėtinga. Jis tai pavadino stokos principu. Atlikęs daugybę eksperimentų, R. Cialdini ir kiti nustatė, kad paverčiant kažką retu („tik penki likę“), riboto laiko („vienos dienos išpardavimas“), arba unikaliu („tik jums“) padidinamas to dalyko patrauklumas ir vertė.

Jis aiškina, kaip veikia stokos principas. Jo pagrindas - tai, kad nė vienam mūsų nepatinka išgirsti „ne“, būti apribotiems. Mums nepatinka, kai suvaržoma mūsų laisvė. Taigi, kai manome, kad galime kažką praleisti, nebūti pasirinkti, negauti, ko norime, mes reaguojame. Ši reakcija verčia mus stengtis dar labiau ir dar labiau norėti to, ko gauti negalime.

Galvokite apie tai kaip apie vaikų „atvirkščią psichologiją“. Kai pasakote Tomui, kad jis negali valyti šparagų, jis suvalgys juos visus. Ko gera, kaip liudija ir šis tyrimas, suaugusieji - ne ką kitokie.

Stokos principas ir neapsisprendimas pasimatymuose ir santykiuose

Žinoma, jūs galite pasakyti, kad stokos principas suveikia išpardavimuose, bet ne meilėje. Na, tyrimai patvirtina, kad esate neteisus. Jei skaitote šį tekstą, gali būti, kad ir jūs pats esate motyvuotas kautis dėl kažko, ko negalite gauti...

Tyrimą, patvirtinantį šią versiją, pernai atliko Erin R. Whitchurch, Timothy D. Wilson (JAV Virdžinijos universitetas) ir Daniel T. Gilbert (Harvardo universitetas). Autoriai paprašė koledžo moterų peržiūrėti keturių vyriškos lyties studentų Facebook profilius. Joms buvo pasakyta, kad tie vyrai prieš tai peržiūrėjo jų pačių profilius. Autoriai paskui atsitiktine tvarka pasakė moterims, kad vyrai reagavo į jas vienu iš šių būdų: 

a) buvo labai susižavėję;
b) buvo vidutiniškai susižavėję;
c) nebuvo tikri dėl savo jausmų.

Iš pradžių moterys teigė, kad joms labiausiai patiko tie vyrai, kurie jomis buvo „labai susižavėję“, labiau nei tie, kurie jomis susižavėjo „vidutiniškai“. Tačiau galiausiai moterims labiausiai patiko tie, kurie „nebuvo tikri“ dėl savo jausmų. Joms jie pasirodė patraukliausi ir jos netgi galvojo apie juos daugiausiai.

Kito tyrimo, patvirtinančio stokos efektą, autoriai buvo susidomėję baro fenomenu - „visos merginos atrodo gražesnės barui beužsidarinėjant“.

Kitaip tariant, tuo fenomenu, kad tiek vyrai, tiek moterys įvertina priešingos lyties atstovus geriau, jei baro uždarymo laikas visiškai arti.

Istoriškai šis fenomenas buvo siejamas su alkoholio vartojimu. Buvo teigiama, kad klientai paprasčiausiai prisigerdavo, o tai neigiamai veikdavo jų sprendimų priėmimą ir impulsyvumą. Tačiau tyrėjai priėjo prie kitos išvados. Jie išmatavo alkoholio kiekį dalyvių kraujyje ir patrauklumo vertinimus nakties bėgyje. Alkoholio kiekis nebuvo susijęs su patrauklumo didėjimu.

Remdamiesi tuo, autoriai argumentavo, kad šis fenomenas buvo bent iš dalies susijęs su stokos principu. Nakčiai bėgant, laikas, skirtas susirasti partnerį, senka. Sumažėja ir žmonių, iš kurių būtų galima rinktis. Taigi situacija tampa panaši į vienos dienos išpardavimą prekybos centre. Pasilikusieji atrodo patraukliausi, kadangi jų mažai.

Ką tai reiškia jūsų meilės gyvenime?

Stokos principas turi didžiulės įtakos tam, kaip vertinate žmonių patrauklumą ir vertę. Taigi, jei vaikotės kažkokio žmogaus palankumo, verta stabtelėti ir paklausti savęs, kodėl. Ar tikrai yra tvirtas pagrindas jūsų simpatijoms? Ar tas „nepaprastas ryšys“, „nepaaiškinama trauka“ yra tiesiog iliuzija, kurią susikūrėte, kadangi tas žmogus verčia jus bėgioti paskui jį?

Taip pat, jei jaučiate, kad kitiems „atsibodote“, arba jie ima jus vertinti mažiau, pasibranginkite. Nepasiduokite taip lengvai.

Priverskite ir juos šiek tiek padirbėti. Sukurkite „savęs stoką“. Nustebsite, kai pamatysite rezultatus.

Stokos principas išties veikia. Jis gali veikti ir jus. Tik prieš imdamiesi medžioti naują simpatiją, paklauskite savęs, ar išties verta - o gal jus tiesiog veikia stokos principas. Jei tai pastarasis atvejis, pagalvokite dar sykį. Leiskite kitiems vaikytis jus...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (713)