„Mes esame didelės lytiškumo ir seksualinės tapatybės apibrėžimų revoliucijos įkarštyje, – sako Santa Kruzo universiteto psichologijos profesorius Phillipas Hammackas, kuris studijuoja seksualumo ir lytiškumo klausimus. – Dėl to vis atsiranda naujų sąvokų ir naujų žodžių joms apibūdinti.“

Taigi, skolioseksualumas yra potraukis asmenims, kurie nesitapatina su dvinare lyčių sistema arba asmenims, kurie nesitapatina su savo biologine lytimi (vyriška ar moteriška), aiškina klinikinė seksologė, santykių ekspertė ir Džefersono bei Vilmingtono universitetų profesorė Debra Laino.

„Ši orientacija labai taki ir sunkiai apibūdinama, šie žmonės tiesiog nejaučia potraukio konkrečios lyties genitalijoms, – aiškina D. Laino. – Skolioseksualumas yra panašus į panseksualumą – potraukį visoms lytims – nes asmenį nebūtinai jaudina peniai arba vaginos. Tačiau kitaip nei pansseksualai, skolioseksualai nejaučia potraukio asmenims, kurie tapatinasi su konkrečia lytimi.“

Pabandykime panagrinėti išsamiau.

Skoliosesualas yra gana nauja terminas

Skolioseksualas dar tik neseniai atsirado tviterio sferoje, nors akademikai jau kelerius metus girdėjo šį žodį, šnabždamą koledžų koridoriuose. Šis terminas ko gero neegzistavo, tarkim, prieš 10 metų, nes niekas nekalbėjo apie nedvinares lytis.

„Vis daugiau jaunų žmonių save identifikuoja kaip esančius už dvinarės lyčių sistemos ribų arba kaip neapibrėžtos lyties (genderqueer), – aiškina Ph. Hammackas ir pažymi, kad nėra daug duomenų apie tai, kiek žmonių save apibrėžia kaip skolioseksualus. – Terminas „skolioseksualus“ atsirado siekiant apibūdinti naują seksualinę orientaciją.“

Skolioseksualus skirtingiems žmonėms gali reikšti skirtingus dalykus
Žmonės, kurie save apibūdina kaip skolioseksualius, šiam žodžiui suteikia skirtingą reikšmę. „Vienus skolioseksualus traukia griežtai tik translyčiai asmenys, kitus – neapibrėžtos lyties asmenys“, – nurodo D. Laino.

Potraukis asmenims, kurie nesitapatina su vyriška ar moteriška lytimi, nėra tas pats, kas potraukis asmenims, kurie išoriškai neatrodo kaip moterys arba vyrai. Skolioseksualas gali turėti partnerį, kuris atrodo labai vyriškai, bet yra neapibrėžtos lyties (genderqueer). Arba gali įsimylėti asmenį, kuris atrodo kaip moteris, bet atmeta dvinarę lyčių sistemą. Taip pat gali įsimylėti androginiškai atrodantį asmenį. Esmė ta, kad skolioseksualų potraukis nėra grįstas konkrečia išvaizda.
Svarbiausia, kad asmuo, kuris suvokia esantis skolioseksualus, aiškiai iškomunikuotų potencialiems partneriams, ką jam asmeniškai reiškia skolioseksualumas.

Tai, kad asmuo yra skolioseksualus, nebūtinai atskleidžia jo paties lytinę tapatybę

Lytinė tapatybė (cislytis, translytis, nedvinaris, neapibrėžtos lyties, etc.) ir seksualinė orientacija (homoseksualus, heteroseksualus, biseksualus, panseksualus, skolioseksualus, ir pan.) yra du visiškai skirtingi dalykai. Tad nors visiškai įmanoma, kad asmenys, kurie jaučiasi esantys nedvinarės lyties, jaučia potraukį asmenims, kurie taip pat tapatinasi su nedvinare lytimi (pavyzdžiui, garsenybių pora Nico Tortorella ir Bethany Meyers), tačiau galima tapatintis su moteriška lytimi ir būti skolioseksuale.

Šis terminas taip pat neatspindi to, kokiems santykiams teikiate pirmenybę, ir kokiais tikite.

„Galima tapatintis su biologine lytimi, bet kartu būti ir skolioseksualiu, ir poligamišku“, – sako D. Laino.

Skolioseksualumas santykiuose gali reikšti didesnį intymumą

Kadangi skolioseksualams svarbiausia ne išvaizda, jie dažniausiai užmezga emociškai intymesnius santykius.

Pasak D. Laino, skolioseksualai rečiau atsiduoda momentiniam geismui. Skolioseksualas įsimyli tik gerai pažinęs vidinį žmogaus pasaulį, o ne viena susižavėjęs išvaizda.

„Tai potraukis vidinėms žmogaus savybėms, – priduria Ph. Hammackas. – Ir tai yra susiję su autentiškumu.“

Asmuo gali būti skolioseksualus, bet neapibrėžti savęs šiuo terminu

Net jei asmuo jaučia, kad skolioseksualo apibūdinimas sutampa su jo potraukiu ir tapatybe, jis nebūtinai norės taip įsivardinti.

Yra žmonių, kuriuos bet koks apibūdinimas labiau apriboja nei išlaisvina.

„Etiketės, pavadinimai yra pirmas žingsnis, padedantis žmogui pasijusti mažiau izoliuotu ir vienišu šiame pasaulyje, – sako D. Laino. – Kitas žingsnis yra pripažinti, kad visi mes esame žmonės ir visi mes labai skirtingi. O lytinė tapatybė, potraukis ar orientacija yra kiekvieno teisė ir asmeninis reikalas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)