Paklauskite bet kurios poros, kurios santykiai yra ilgalaikiai, apie jų seksualinį gyvenimą ir išgirsite ką nors labai panašaus į tai: „Mūsų santykiai nebe tokie aistringi kaip anksčiau, tačiau manau, kad jie vis dar neblogi.“

Dr. Pat Love, knygų „Karšta monogamija“ ir „Tiesa apie meilę“ autorė, teigia, kad blėstanti seksualinė aistra yra normalus visų porų bruožas. Tačiau aistros pokyčiai dažniausiai yra individualūs.

Laimei, seksualinio potraukio skirtumus galima išspręsti ir jūs galite atgaivinti savo seksualinius ryšius. Svarbiausia – vertinti ir reaguoti į partnerio „meilės kalbą“, tvirtina P.Love, nes „norint gauti tai, ko norite, reikia duoti tai, ko trokšta jūsų partneris.“

Perduokite savo aistrą

Tačiau pirmiausia jūs turite sugebėti kalbėti apie seksą, o būtent šioje vietoje poros atsimuša lyg į mūrinę sieną, teigia Susan Townsend, Santykių tobulinimo centro direktorė.

Daugeliui mūsų yra sudėtinga kalbėtis šia tema, taigi mes jos neliečiame iš viso arba šnekame neigiamomis frazėmis ir taip užkertame kelią efektyviam bendravimui.

Townsend siūlo tokį pavyzdį: galbūt įžangoje jūs norėtumėte susilaukti daugiau bučinių, taigi sakote: „tu manęs niekada pakankamai nebučiuoji.“ Tai nėra troškimas; tai kritika. Savo troškimą galėtumėte perduoti taip: „žinai, aš pagalvojau. Būtų puiku, jeigu prieš mylėdamiesi mes galėtume ilgiau pasibučiuoti.“

Svarbiausia – identifikuoti troškimą, vengti kritikos ir išreikšti jį pozityviai, naudojant tokius junginius kaip „verčiau“, „vietoj“, teigia Townsend, vadovaujanti „karštos monogamijos“ darbo grupėms. „Jūs nepatikėsite, kaip stipriai pasikeičia bendravimas seksualinėmis temomis, kai žmonės pradeda sakyti „Vietoj… aš norėčiau, kad tu…“, teigia ji.

Po to, kai pozityviai išsakote savo seksualinį troškimą, jūsų partneris patvirtina tai pakartodamas ir nieko neiškraipydamas bei nepridurdamas. Jūs jį taisote, kol jis viską atkartoja teisingai. Tuomet jūs padėkojate savo partneriui už tai, kad jus išgirdo ir paklausiate, ar jis norėtų ką nors pakeisti, kad išpildytų konkretų jūsų troškimą. Jūsų partneris gali atsakyti „taip“, „ne“ arba sutikti, jeigu išpildysite kai kurias iš jo sąlygų.

Šios bendravimo technikos, dažnai vadinamos „atspindėjimo“ technika, panaudojimas ne visuomet gali atnešti tokius rezultatus, kokių norėjote, tačiau tikimybė, kad jūsų trokšimai bus išpildyti, žymiai išauga, jeigu jūs išmokstate transformuoti kritiką į prašymus ir kreipiate dėmesį į tai, ką iš partnerio gaunate ir ką jam suteikiate.

Toks minčių ir troškimų pasidalinimo būdas padeda sukurti gilesnį intymumą, kuris dažnai veda prie didesnės seksualinės aistros.

Sudarykite sutartį ir laikykitės jos

Jūs ir jūsų partneris teigiamu būdu perdavėte vienas kitam savo seksualinius troškimus ir įsipareigojote reaguoti į juos. Dabar atėjo laikas sudaryti sutartį, – siūlo sekso ekspertė dr. Lana Holstein, knygos „Kaip mėgautis puikiu seksu: 7 gyvybiškai svarbaus seksualinio ryšio dimensijos“ autorė.

Holstein, kuri taip pat vadovauja sekso darbo grupėms Canyon Ranch Tuskono mieste Arizonos valstijoje, teigia, kad dažniausiai problemos kyla ne dėl norų išsakymo, o dėl jų įgyvendinimo. Nuovargis bei kasdienio gyvenimo rutina palaidoja net ir geriausius seksualinius ketinimus.

Pavadindama susitarimą „sutartimi vardan seksualinės gerovės“, Holstein pataria savo santykiuose sukurti „gerą sekso skyrių“. Surašykite ant popieriaus, ko judu norite sekso srityje. Pavyzdžiui, galite nuspręsti, kad kitą mėnesį jūs būsite atsakinga už savo partnerio troškimų pildymą. Atsakingas už sekso inicijavimą partneris taip pat prisiima ir atsakomybę už tai, kad ši sueitis įvyktų.

Kad sutartis veiktų, jūs turite sugebėti pradėti sueitį esant žemam lytiniam potraukiui. Tai lyg sportas, teigia Holstein. Jūs ne visuomet norite tai daryti, tačiau kai pradedate, džiaugiatės, kad tam ryžotės. „Mes ne visuomet būname „nusiteikę“, tačiau kai įsitraukiame, dažnai džiaugiamės dėl to ir jaučiame palengvėjimą,“ sako ji.

Po mėnesio aptarkite, kaip veikia jūsų sutartis, kuri patirtis buvo maloni, kuri padėjo jums ko nors išmokti, o kuri nepasiteisino. Tuomet jūs galite nuspręsti išplėsti arba pakeisti pradinį susitarimą – ir galbūt numatyti baudas už jo nesilaikymą.

Seksualinio nesuderinamumo problemų sprendimas

Kai jūs išsakėte vienas kitam savo pageidavimus ir jūsų sutartis pradėjo veikti, labai tikėtina, kad pastebėsite tą visiems būdingą problemą – geismo nesuderinamumą. Jis būdingas visų amžiaus grupių poroms ir, priešingai nei jūs greičiausiai manote, vyrų geismas ne visuomet būna stipresnis nei moterų. Būtent pasiekus vidutinį amžių moters seksualumas sužydi, o vyro susidomėjimas seksu pradeda blėsti.

Geismo intensyvumo pokyčiai nebūtinai partneriams sukelia problemų, nebent vienas iš partnerių jaučiasi nusivylęs bei atstumtas. Tai dažniausiai būna seksualiai aktyvesnis partneris, nes jis visuomet inicijuoja seksą, tačiau būna seksualiai atstumtas.

Išmokite savo partnerio meilės kalbą
Pat Love turi pasiūlymų, kaip skirtingo aistros lygmens partneriams pagerinti savo mylėjimąsi. Jos sąrašo pradžioje eina mylimojo meilės kalbos išmokimas. Tai reiškia gilų suvokimą apie tai, kas sujaudina partnerį ir dažniausiai tai yra subtilesni dalykai nei seksualūs apatiniai jam bei šokoladas ir gėlės jai.

Love pateikia tokį pavyzdį: Tomas norėtų mylėtis kiekvieną dieną, tačiau Suzaną patenkina vienas kartas per savaitę. Kas galėtų sušvelninti Suzaną ir priversti ją reaguoti į Tomo norą dažniau mylėtis? Tomas turi tapti žinovu, mokančiu sužadinti Suzanos aistrą.

Gali būti, kad Tomas nežino, kad yra ryšys tarp Suzanos geismo bei jos kasdieninio gyvenimo. Ji dažnai teigia, kad vaikai ją per daug išvargina ir dėl to ji nebenori mylėtis. Tačiau tarkime, kad vieną vakarą Tomas sako Suzanai: „Aš valandai išsivesiu vaikus, kad tu galėtum atsipalaiduoti ir padaryti tai, ko norėtum pati.“

Toks kilnumas gali sukelti Suzanos meilės Tomui antplūdį bei sukurti seksui tinkamą atmosferą. Suzanos nuomone, toks Tomo veiksmas yra puiki įžanga seksui.

„Jūs privalote gerbti kito žmogaus realybę bei patirtį,“ sako Love. „Jūs privalote tai suvokti bei reaguoti į užuominas; jūs turite surasti būdų, kaip pasakyti partneriui „aš tave myliu.“

Praktiniai patarimai partneriui, turinčiam stiprų geismą

Savo knygoje „Karšta monogamija“ P.Love pateikia pasiūlymų, kurie padėtų sukurti pusiausvyrą tarp poroms, turinčioms seksualinio geismo nesuderinamumo problemą.

Jeigu jūsų geismas stiprus:

· Suvokite faktą, kad jūsų partneriui gali reikėti papildomos stimuliacijos, sužadinančios geismą.

· Susilaikykite nuo tiesioginių savo aistros skatinimų; tai tik padidins skirtumus.

· Gerbkite savo partnerio išankstines sąlygas seksui.

· Apsvarstykite galimybes patenkinti savo grynai fizinius poreikius masturbacijos pagalba.

· Nukreipkite dalį savo seksualinės energijos į kitas sritis.

· Nepainiokite geidulio su meile. Nestiprus jūsų partnerio geismas nereiškia meilės trūkumo. Jeigu taip būtų, jūs pastebėtumėte tai kitose jūsų santykių srityse.

Jeigu jūsų geismas silpnas:

· Prisiimkite daugiau atsakomybės dėl seksualinio geismo sužadinimo ir suteikite seksui erdvės savo gyvenime (surašykite ir pasirašykite aukščiau minėtą sutartį!). Laikykitės tos sutarties ir pažymėkite joje tas sąlygas, kurios padeda jums susijaudinti, kad galėtumėte tai daryti dažniau.

· Savo išankstines sąlygas seksui bei norus ir troškimus išsakykite aiškiai ir tiesiai.

· Jeigu jūs nusprendžiate nesimylėti, darykite tai be kaltės jausmo. Jeigu jūs stengiatės leistis į kompromisus su partneriu, nesijauskite kalta sakydama „ne“.

· Skatinkite savo psichologinį geismą. Jūsų noras suvokti partnerio minčių rėmus padės jums susijaudinti pačiai. O tai yra puikus dalykas, vertas sveikinimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)