Kai kurias moteris partnerio malonumas jaudina gerokai labiau nei jų pačių. Save jos stato į antrą vietą, manydamos, kad seksas – vyrų privilegija, jis čia lyderis ir jis turi teisę pirmas, o kartais ir vienintelis, poroje patirti pasitenkinimą. Kodėl moterys taip nusižemina?

Kvinslendo universiteto psichologė Emily Harris kartu su kolegomis iškėlė hipotezę, kad moters pasitenkinimui lovoje trukdo vadinamasis „geranoriškas seksizmas“. Tyrimo metu gauti duomenys patvirtino šią hipotezę. Tyrime dalyvavo daugiau kaip 600 moterų. Tyrimu pagrįstas straipsnis „Apie ryšį tarp geranoriško seksizmo ir orgazmų dažnumo heteroseksualių moterų atveju“ šiemet birželį išspausdintas leidinyje „Archives of Sexual Behaviour“.

Pirmame eksperimente psichologai aiškinosi, kaip kiekviena respondentė supranta priešiško ir geranoriško seksizmo principus. Antrame – moters pasirengimą reikalauti pasitenkinimo.

Priešišką seksizmą moterys suvokė kaip atvirą dailiosios lyties atstovių panieką. Čia moterys sutarė beveik vieningai, jos nepriėmė tokio vyrų elgesio ir vertino jį itin neigiamai. O štai vadinamasis geranoriškas seksizmas – daug sudėtingesnis, su daugybe atspalvių, ir moterys jį priima gana ramiai.

Iš dalies geranoriškas seksizmas apsprendžiamas tikėjimo, kad moterys – silpnoji lytis, ir joms reikia vyrų globos. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, šis įsitikinimas moterims yra palankus, tačiau ne viskas taip paprasta.

E. Harris mano, kad geranoriškas seksizmas romantizuoja tikėjimą, kad moterys turi priklausyti nuo vyrų, tai yra, tokiu atveju numanomas jų pasyvumas sekse. Moteris tikisi, kad jos partneris dominuos, ir tiki, kad lovoje jis turi teisę pirmiausia patenkinti savo poreikius. Šios moterys suvokia seksą kaip moters pareigą vyrui, o ne kaip malonumo šaltinį.

Pamatavus seksistinių įsitikinimų lygį, psichologai palygino jį su tuo, kiek egoistiškais moterims atrodo jų seksualiniai partneriai. Tyrimo dalyvės dėjo varneles prie teiginių „Sekso metu jis domisi tik savo malonumu“ arba „Vyrams rūpi tik jų pasitenkinimas, bet ne moterų orgazmas“, kitaip tariant, laikė vyrus egoistais.

Respondentės taip pat atsakė į klausimus apie savo orgazmų dažnumą ir taip, kaip juos pasiekia. Paaiškėjo, kad moterys, kurios laikosi geranoriško seksizmo nuostatų, dažnai vyrus laiko egoistiškais ir dėl to rečiau patiria orgazmą.

„Mūsų tyrimas rodo, kaip stipriai ideologiniai faktai gali veikti moters gebėjimą patirti orgazmą“, – reziumuoja E. Harris.

Socialinė psichologė Mercedes Duran iš Sevilijos universiteto tvirtina, kad geranoriško seksizmo pasaulyje seksas moterų suvokiamas kaip mainai. Jeigu vyras domisi žmona ir ją išlaiko, jos pareiga yra patenkinti jo seksualinius poreikius. Dar daugiau, moteris nelaiko prievartavimu net to, kad vyras verčia ją užsiiminėti seksu. Jeigu moterys savo troškimus nuleidžia taip žemai, apie kokį orgazmą gali būti kalba, klausia mokslininkė 2011 metais leidinyje „The Journal of Sex Research“ išspausdintame straipsnyje „Tai jo teisė, jos pareiga: geranoriškas seksizmas ir tradicinių lyčių vaidmenų pateisinimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)