Pažinčių svetainėse jie ieško arba seksualinės partnerės, arba namų šeimininkės. O kiek šansų turi protingos, sėkmingos, karjeros siekiančios moterys, kurių daugėja?

Anot psichologų, savimi nepasitikintys vyrai dažniau ieško moters-lėlės, kurios aiškiai matomas moteriškumas pabrėžtų jų vyriškumą, o naivumas – jų pranašumą. Tačiau vėliau jiems reikia asmenybės.

Trumpiausias sėkmingas prisistatymas: „būsiu tau linksma ir ištikima žmona“

Internete galima rasti daugybę pažinčių svetainių, kuriose antrosios pusės ar tiesiog partnerio laisvalaikiui galima ieškoti tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Kaip žmonės jose prisistato ir ko iš tiesų ieško?

Anot psichologo, parlamentaro Gedimino Navaičio, įsteigusio pažinčių tarnybą ir tinklapį „Darni pora“, viena svarbiausių žmogaus laimės sudėtinių dalių yra darnūs santykiai arba darni šeima. Tačiau nors visos valstybės skiria daug dėmesio šeimos politikai, sėkmingų veiksmų, pavyzdžiui, geresnio jaunimo parengimo gyventi šeimoje, akivaizdžiai trūksta. Vis dar manoma, kad brandos atestatą turintis jaunuolis turi puikiai išmanyti Niutono dėsnius, o bendravimo dėsnių jam nereikia žinoti.

„Todėl mes susiduriame su problema, kad žmonės labai sunkiai suformuluoja savo pageidavimus ir prisistatymus. Pavyzdžiui, daugelyje pažinčių skelbimų yra tik tušti, neinformatyvūs žodžiai: „simpatiška miestietė susipažintų su kultūringu, išsilavinusiu, nemeluojančiu, negirtaujančiu vyriškiu“. Kuris vyras mano, kad jis melagis ir girtuoklis? O ką reiškia simpatiška miestietė? Tai gali būti vilnietė, alytiškė ar kito miestelio gyventoja. Nėra jokios informacijos nei apie amžių, nei apie vaikus, nei apie gyvenimo tikslus.

Vienoje iš bendravimo mokymo grupių buvo sukurtas turbūt geriausias ir trumpiausias prisistatymas: „būsiu tau linksma ir ištikima žmona“. Taip pat įstrigo vieno vyriškio prisistatymas. Gal ne kiekviena moteris jį pasirinktų, bet iš vieno sakinio visoms tapo aišku, ko iš jo tikėtis. Jis parašė: „Būsimą šeimą įsivaizduoju, kai žmona ir trys vaikai sėdėdami prie stalo laukia iš darbo grįžtančio vyro bendrai vakarienei“. Viskas labai aišku: vyras ieško moters, kuri augintų jo vaikus, rūpintųsi namais, o jis šeimą išlaikytų“, - pasakojo pašnekovas.

Anot jo, nors laikai keičiasi, moteriškumo ir vyriškumo sąvokos išlieka tos pačios.

Moteriškumas – tai rūpestis, dėmesys, švelnumas, seksualumas, grožis, sugebėjimas palaikyti vyrą.

Vyriškumas – tai sugebėjimas apginti ir išlaikyti šeimą, spręsti svarbiausius klausimus, būti stipriam, bet ne piktam.

„Žinoma, svarbi ir išvaizda. Kita vertus, kuris, eidamas į vakarėlį, nepasistengia pasigražinti? Taigi tiek vyrai, tiek moterys stengiasi pažinčių svetainės nuotraukose stengiasi atrodyti patraukliai. Tačiau patrauklumas – sąlyginė sąvoka. Mes įpratę kalbėti apie kažkokius grožio standartus, tačiau paimkime kad ir grožio konkurso laimėtoją.

Dažnai šiuose konkursuose dalyvauja merginos, kurios iš tolo gerai atrodo televizijos ekrane. Tam svarbi didelė burna ir kiti bruožai, kurie gerai atrodo ekrane, bet realybėje gali atrodyti visai kitaip“, - įsitikinęs G. Navaitis.

Pažinčių svetainėse karjera moterys nesigiria

Ar vyrams patrauklios karjeristės? Pašnekovo manymu, nelygu kokio amžiaus vyras. Jauni žmonės neretai domisi vienas kito karjera ar netgi daro ją kartu, pavyzdžiui, kuria bendrą verslą. Tačiau jei 50-metis verslininkas susipažintų su savo amžiaus moterimi verslininke, vargu, ar galėtų gyventi jos verslu, o ji – jo.

Tokiu atveju profesinė sfera bus labai atskirta nuo bendravimo, bet jei karjeros moteris norės būti direktorė ir namuose, jai teks rasti tam tinkantį, paklusnų vyrą. Tik klausimas – ar jai bus su juo įdomu.

Anot pažinčių portalo draugas.lt rinkodaros ir plėtros vadovo Mindaugo Ramono, šioje svetainėje ieškoma arba pastovaus seksualinio partnerio, arba gyvenimo draugo. Daugiausiai vyrų dėmesio susilaukia tos moterys ir merginos, kurios sudeda geros kokybės nuotraukas. „Deja, reikia pripažinti, kad vyrai pirmiausiai myli akimis ir tik vėliau gilinasi į asmenybę“, - teigė pašnekovas. Tai nereiškia, kad nuotraukos turi būti seksualios, tačiau blogiausia, kai nuotraukoje nesimato, žmogus joje ar katė, arba įdedama klasės nuotrauka, kurioje tenka ieškoti žmogaus. Visiškai jokių šansų sulaukti dėmesio – jei visai nėra nuotraukos.

Prisistatymai, pašnekovo teigimu, taip pat labai įvairūs – nuo prašymo susisiekti ir pabendrauti iki filosofinių traktatų apie požiūrį į gyvenimą ir meilę, tačiau lakoniški prisistatymai sulaukia daugiau sėkmės. „Kad moterys prisistatydama girtųsi karjera, neteko pastebėti – gal todėl, kad karjeristės įvaizdis mūsų visuomenėje nėra patrauklus. Dauguma paprastai akcentuoja bendras moteriškas savybes – jos gražios, šiltos, malonios“, - pasakojo M. Ramonas.

Blondines ir didžiakrūtes moteris vyrai fiziologiškai pastebi pirmiausiai

Psichologės Rūtos Bačiulytės manymu, idealios moters etalonų gali būti daug.

„Įsivaizduokime lietuvaitę, kuri turi kažkokį moters idealą ir jo siekia. Tai gali būti labai veiklios, energingos, žaismingos moters vaizdinys. Dabar pagalvokime, koks moters idealas būtų naudingas visuomenei. Tai jau būtų kitoks vaizdinys: galbūt irgi veikli, bet tuo pačiu labai šeimyniška, komunikabili. O dabar įsivaizduokime vyrą, kuris svajoja apie savo idealią moterį. Greičiausiai į pirmą planą iškiltų jos fiziniai duomenys, seksualumas, švelnumas, rūpestingumas, dėmesingumas, o veiklumas atsidurtų kur nors paskutinėse pozicijose.

Kita vertus, vienas mano klientas kartą pasakė: „Taip, mes matome fizinius moters duomenis, mums patinka moters krūtinė, bet su krūtine juk negyvensiu, gyventi aš noriu su žmogumi“.

Aišku, pradinėje pažinties stadijoje ar paviršutiniškame bendravime vyrai daug dėmesio skiria moters fiziniams duomenims. Kokie jie turi būti, jau pakankamai daug prirašyta: laibakojė, didele krūtine, riestu užpakaliuku, laibu liemeniu, išraiškingomis akimis, pageidautina, blondinė. Fiziologiškai vyrai iš tiesų tokias moteris pastebi. Tačiau ar jie nori su jomis gyventi – jau kitas klausimas“, - teigė pašnekovė.

Anot psichologės, jaunam vyrui, kurio dominuojantis poreikis – seksas, svarbesnės, žinoma, fizinės savybės, bet brandesnio amžiaus vyrai vis labiau ima vertinti žmogiškąsias moters savybes – jos patikimumą, atsakomybę, intelektinius gebėjimus, nuoširdumą. Partnerystę jie jau nori užmegzti su moterimi-asmenybe, o fiziniai duomenys šiek tiek nueina į antrą planą.

Už savo karjeros neištekėjusios sėkmingos moterys retai būna vienišos

„Tačiau jeigu vyras nepasitiki savimi – nesijaučia vyriškas, patrauklus, tuomet jis labiau ieškos išoriškai matomos moters, moters-lėlės, nes jos buvimas šalia jį tarsi papuošia ir suteikia jam vyriškumo, kurio jis pats viduje nejaučia. Brandesnis vyras, kuris pasitiki savimi, yra kažko pasiekęs, ko gera, orientuosis į moters asmenybės savybes – ji turi būti įdomi, energinga, žaisminga, taip pat save realizavusi.

Žinoma, dauguma jaunų žmonių nei save realizavo, nei atrado save kaip vyrus ar moteris, todėl jie labiau ir orientuojasi į išorinius veiksnius. Čia reikėtų prisiminti ir vidutinio amžiaus krizę, kai vyras ima abejoti savo seksualiniais gebėjimais, todėl jam kaip kompensacijos reikia ryškių, iš karto matomų moteriškumo požymių – jaunystės, seksualumo, naivumo. Tuomet jis jaučiasi vyriškesnis, nes esą yra pranašesnis – kuo moteris bejėgiškesnė, tuo jis pats jaučiasi geriau“, - pasakojo R. Bačiulytė.

Taigi teiginys, kad tik „kvaila blondinė“ turi šansų susirasti sėkmingą ir turtingą vyrą, šiandien jau pasenęs. Žinoma, šios moterys vis dar turi ką veikti, nes yra daugybė savimi nepasitikinčių vyrų, kurie ieško truputį naivokos, švelnios, gražios blondinės. Tačiau psichologė teigė iš savo praktikos pastebinti, kad šiandien vyrams vis labiau patrauklios tampa veiklios karjeros moterys.

„Sėkmė visgi labai traukia žmones – tiek vyrus, tiek moteris. Kodėl jaunutės merginos ieško sėkmingų ir turtingų vyrų? Mes sakome – pinigų jos nori. Tačiau dažnai jos nori ne tik pinigų, kaip popieriukų, bet pasišildyti vyro sėkmės spinduliuose. Tai galioja ir vyrams.

Kuo moteris sėkmingesnė, geriau įsitvirtinusi gyvenime, tuo ji labiau traukia vyrus, beje, bet kokio amžiaus vyrus. Šios veiklios, sėkmingos moterys, aišku, jei jos nėra ištekėjusios už savo karjeros, nepriklausomai nuo jų fizinių duomenų, turi daugybę gerbėjų.

Taigi, jei moteris sėkminga, save realizavusi, patenkinta gyvenimu, rūpinasi savimi, ji visada bus patraukli vyrams. Tokios moterys labai retai būna vienišos – nebūtinai jos ištekėjusios, pasigimdžiusios vaikų, bet visada turi draugą, kuris jomis žavisi, nori būti šalia“, - įsitikinusi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)