Aistra – tai gyvybinės jėgos antplūdis, kuris prisideda prie ilgaamžiškumo. Tame nėra nieko keista: užsiimdami seksu, tampame laimingesni, o šis jausmas itin naudingas imuninei sistemai, rašo Psychologies.ru.

Fizinis malonumas pagerina hormonų pusiausvyrą. Orgazmo metu smegenyse išsiskiria endorfinai, sukeliantys euforijos pojūtį, kuris virsta bendros gerovės jausmu: mes nurimstame, sumažėja stresas, atslūgsta nerimas ir mes užmiegame – visa tai padeda atgauti jėgas.

Prieraišumo hormonas

Hormonas, kuris išsiskiria šios būsenos metu ir traukia mus vieną prie kito, vadinamas oksitocinu. Jo koncentracija kraujyje didėja apsikabinant bei bučiuojantis, o savo piką jis pasiekia orgazmo momentu. Yra žinoma, kad oksitocinas sukelia gimdymą ir skatina motinos prisirišimą prie kūdikio. Mažiau žinoma tai, kad jis taip pat atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią krūties vėžiui.

„1995 metais atliktas tyrimas parodė, kad moterys, kurių krūtys yra reguliariai glamonėjamos, būna geriau apsaugotos nuo krūties vėžio“, – aiškino ginekologas ir sekso terapeutas Sylvainas Mimounas. – Seksas gerina medžiagų apykaita tiek atskiruose organuose, tiek apskritai“.

„Reguliarus seksas taip pat malšina uždegimus, kurie gali sukelti vėžį ir širdies bei kraujagyslių ligas. Todėl tiems žmonėms, kurie išgyvena laikotarpį be partnerio, patariama patiems save pamaloninti“, – pataria sekso terapeutas.

Vyriški reikalai

„Kalbant apie vyrus, galima pasakyti, kad dažnos ejakuliacijos mažina prostatos vėžio riziką. Šį faktą patvirtino JAV atliktas tyrimas, susijęs su 30 tūkst. vyrų duomenų analize“, – teigia kardiologas Fredericas Saldmanas.

Pastebimą poveikį (grėsmės susirgti sumažėjimą) padaro ne mažiau kaip 12 ejakuliacijų per mėnesį, o jei per mėnesį ejakuliacija įvyksta 21 kartą arba daugiau, rizika sumažėja trečdaliu. Prostatos stimuliavimas ir sėklos išsiliejimas yra susiję su kancerogeninių ląstelių pašalinimu. Be to, dėl šių procesų slopinama prostatoje besikaupiančių kalcinatų (kalcio oksido kristalai) gamyba. Kaip teigiama tyrimų išvadose, tuo atveju, jei vyras neturi galimybės gyventi lytinio gyvenimo su partnere, gali padėti masturbacija.

Širdies problemos

Kartais tenka susidurti su nuostata, esą aktyvus seksualinis gyvenimas kelia pavojų širdžiai. Visgi yra kaip tik priešingai. Libido slopinimas ir galimybės patirti trokštamą malonumą nebuvimas ne tiktai blogina moterų savijautą, bet dar ir didina miokardo infarkto grėsmę. Vyrų atveju pakankamai aukštas seksualinis aktyvumas grėsmę numirti nuo širdies bei kraujagyslių ligų sumažina net du kartus.

Į seksą galima žvelgti kaip į tam tikrą fizinę veiklą, kuria užsiimant padažnėja širdies susitraukimai, kartu su prakaitu iš organizmo šalinami toksinai ir gerėja raumenų tonusas.

Tai gal patartina ar bent prasminga mylėtis pagal griežtą grafiką?

„Orgazmą tikrai pavyks pasiekti, jei judesius atliksite mechaniškai, tačiau jo nelydės gilūs jausmai ir visa apimantys potyriai, – įspėja seksologas Alainas Herilas. – Tai, ar pavyks atsiskleisti žmogaus seksualumui, lemia ne kiekybė, o kokybė.“

Juslingumo ugdymas

Kūną ir protą apimantis seksualumas, visų pirma, yra noro reikalas.

„Būtent noras yra pagrindinis veiksnys, nuo kurio priklauso, ar pagerės savijauta, sveikatos būklė“, – tvirtina A. Herilas.

Bet kaip sukelti savyje tą stebuklingą norą, jei nepasisekė sutikti širdžiai artimo žmogaus? Išeitis tikrai yra. Neleiskite sau prisirišti prie minčių apie seksą primityviausia šio žodžio prasme: ugdykite savo seksualumą, mokykitės mėgautis fiziniais potyriais, kūniškuoju savo gyvenimu.

„Erotinis virpulys – svarbus aspektas, – sako holistinės medicinos šalininkė, terapeutė Galya Ortega. – Nesidrovėkite kai kurių klausimų aptarti su draugais. Be to, nevenkite pasimėgauti savo jautrumu masturbuodamiesi, masažuojami ar masažuodamiesi.“

Jei leisite savo juslėms laisvai reaguoti į supantį pasaulį, tiktai išlošite, todėl uoskite kvapus, stenkitės pagauti skonio niuansus, kai valgote, niūniuokite, jei girdite pažįstamą melodiją. Be galo padeda buvimas gamtoje, todėl susiruoškite į iškylą: lai oda jaučia vėją, pėdos – žemę, o rankos apkabina medį.

Kūryba kaip sprendimas

Sublimacija, šiuo atveju – gebėjimas nukreipti seksualinę energiją kūrybinės veiklos linkme, galėtų būti vienu iš sprendimų, jei sekso dėl kokių nors priežasčių gyvenime tiesiog nėra. Galima užsiimti sportu, išmėginti jėgas teatro scenoje, užsirašyti į šokius, pradėti tapyti ir t. t. Įsitraukimas į kūrybinę veiklą leidžia keistis energija su kitais kūrybinio proceso dalyviais, kuriais gali būti ir partneriai ar bendraautoriai, ir žiūrovai.

„Kuo labiau įsitraukiama į kūrybinę veiklą, kurioje dalyvauja ir kiti žmonės, tuo daugiau energijos – seksualinės ar kitokios – pasisemiame, o ši energija padeda atkurti vidinę pusiausvyrą“, – sako A. Herilas.

„Mano gyvenime yra buvę susilaikymo laikotarpių, kadangi ne visada turėjau partnerį, – prisipažįsta viena aktorė, – tačiau dažniausiai būtent tada pavykdavo pradėti kokį nors naują meninį projektą. Taigi, per tuos laikotarpius manęs nekamavo seksualinė vienatvė. Atvirkščiai – buvau įsitraukusi į turimų sumanymų realizavimą.“

30-metė Marija neseniai išsiskyrė. Skyrybos jai sukėlė skausmingų išgyvenimų, moteris ilgai nesugebėjo atsigauti. Apie pasimatymus su vyrais ji negalėjo nė pagalvoti. Tačiau kažkoks neaiškus noras joje vis dėlto ruseno. Ji jausdavosi taip, tarytum viduje tūnantis impulsas ieškotų progų prasiveržti į išorę. Moteris pradėjo lieti akvareles. Per piešimo užsiėmimus, kuruose būdavo ir kitų žmonių, ją apimdavo emocinis pakilimas ir malonus pilnatvės jausmas. Žinoma, seksualinio pasitenkinimo ji nepatirdavo, bet vis dėlto įveikti liūdesį ir sloguti pasidarė daug lengviau.

Dar vienas puikus norų generatorius – mėgėjiškas teatras. Svarbu šiuo atveju tai, kad atliekant kokį nors vaidmenį turi dalyvauti kūnas, veikti vaizduoti ir reikštis meniniai gebėjimai. Kai esame scenoje, mes patys nematome, kaip atrodome, užtat mus stebi kiti žmonės. Jų žvilgsniai, jų susidomėjimas tuo, ką darome, sustiprina mūsų savivertę, sugrąžina pasitikėjimą savimi, pripildo energijos ir pažadina norus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)