Paneigti arba patvirtinti dešimt populiariausių, tvirčiausiai šaknis į žmonių sąmonę suleidusių mitų pabandė portale menslife.com skelbiamos publikacijos autoriai.

Mitas Nr. 1. Visos startuoja nuo 13–14 metų

Kas tos „visos“? Paauglės tiesiog labai daug apie TAI kalba, nes paprasčiausiai nežino, kaip kitaip įrodyti, kad jau yra suaugusios ir nepriklausomos. Pasaulinis merginų lytinio gyvenimo pradžios vidurkis, kaip teigiama, – 17,4 metų. (Kai kuriose šalyse, žinoma, gali būti ir mažiau: pavyzdžiui, Rusijoje siekia 16,2 metų.) Konkretų laiką, kada įvyksta seksualinis debiutas, iš esmės lemia santarvė merginos šeimoje, jos išprusimas, emocinė branda, taip pat, be abejo, savivertė. Dar nesulaukusios 16-os startuoja 1 iš maždaug 4 moksleivių ir kas antra profesinės mokyklos auklėtinė.

Mitas Nr. 2. Mergystės plėvė su metais storėja

Kai kurie mano, kad mergystės plėvė nuolatos storėja, todėl kuo vėliau įvyksta pirmas kartas, tuo sunkiau ją praplėšti, tačiau iš tikro mergystės plėvės matmenis ir tvirtumą lemia individuali merginos anatomija, jos organizmo ypatumai, o ne amžius. Jeigu plėvė buvo elastinga turint 18 metų, sulaukus 28-erių, jinai tikrai „nesumedėja“.

Mitas Nr. 3. Lytinis gyvenimas jaunyvame amžiuje kenkia sveikatai

O tai ne mitas. Dalykas tas, kad mergystės plėvė yra natūralus barjeras, užkertantis kelią infekcijoms, kol iki galo susiformuoja apsauginė mikroflora (vidutiniškai – iki 18–19 metų). Minėtina ir tai, kad jaunų merginų makšties sienelės turi labai ploną epitelį (jis baigia formuotis artėjant prie 17–18 metų), taigi, jį nesunku sužaloti lytinės sueities metu. Šios aplinkybės siejamos su uždegiminių procesų rizika, o jie, savo ruožtu, gali privesti net prie nevaisingumo.

Mitas Nr. 4. Užvėlinta lytinio gyvenimo pradžia kenkia sveikatai

Anksčiau net gydytojai būdavo linkę manyti, kad tokie negalavimai kaip migrena, kiaušidžių nepakankamumas ir netgi aknė yra užsitęsusios mergystės rezultatas. Nors kai kurie iš sutrikimų tikrai gali būti nulemti hormonų ir priklausyti nuo lytinių santykių (per kuriuos patiriamas orgazmas!) reguliarumo, tačiau mergystės plėvės buvimas arba nebuvimas čia jokios įtakos neturi. Atvejai, kai moterys pirmą kartą pasimyli būdamos 28-erių ar net 35-erių, o vėliau sėkmingai pastoja ir susilaukia atžalų, tikrai nėra reti. Ginekologinės „vyro nepažinusių“ moterų bėdos yra susijusios ne su skaistybe, o su visai kitu mitu.

Mitas Nr. 5. Lytinio gyvenimo negyvenančioms moterims nebūtina lankytis pas ginekologą

Būtų išties puiku, jei mamos įsikaltų sau galvas, kad dar 6–7 metų mergaites derėtų nuvesti pas vaikų ginekologą. Jeigu pas tokį užsiregistruoti neįmanoma, jau po pirmųjų mėnesinių reikėtų pačioms pradėti rūpintis savimi ir ne rečiau kaip kartą per metus vien profilaktikos tikslais apsilankyti pas ginekologą. Atminkite, kad jaunystėje, be to, anksti diagnozuotos gydymui pasiduoda beveik visos ligos.

Mitas Nr. 6. Defloracija – skausmingas ir kruvinas aktas

Kartais, be abejo, nutinka, kad trūksta kokia nors stambesnė kraujagyslė ir išsipildo viduramžių riterių svajonė išvysti kruviną paklodę, bet šiaip, jei po pirmosios lytinės sueities skausmas ilgokai nepraeina ir (arba) kraujavimas užtrunka ilgiau negu dvi dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad šis patikrintų, ar neįplyšo makšties sienelė.

Vis dėlto tikrai normaliu laikomas ir toks atvejis, kada nei kraujo, nei skausmo beveik arba visai nebūna, ypač jei lytinių santykių metu mergina stipriai susijaudina ir jos makštis pakankamai sudrėksta.

Mitas Nr. 7. Pirmas seksualinis partneris turi būti vyresnis ir pakankamai patyręs

Tam tikra prasme tai būtų pageidautina, jeigu darysime prielaidą, jog patirties turintis vyras veikiausiai nepristigs kantrybės ir įgūdžių, kad sugebėtų įkaitinti „naujokę“.

Mitas Nr. 8. Nekaltybę rekomenduotina prarasti vonioje

Šiltas vanduo atpalaiduoja raumenis, slopina įtampą ir mažina spazmų tikimybę, todėl tikėtini mažiau skausmingi potyriai. Deja, yra ir kita medalio pusė: vanduo išplauna natūraliai sudrėkstančią makštį, be to, mylintis vonioje nesunku patirti traumą, tad tai galėtų būti nebent patyrusių meilužių prerogatyva. Šiaip jau vonia geriau naudotis tiktai per preliudiją, o vėliau persikelti į miegamąjį.

Mitas Nr. 9. Su prezervatyvu labiau skauda

Net atvirkščiai! Prezervatyvai išvaduoja nuo skausmo, kadangi beveik visi yra sutepti slydimą pagerinančiu tepalu. Žinoma, defloracija (mergystės plėvės plyšimas) įvyksta bet kuriuo atveju, nes lemiamas vaidmuo tenka ne prezervatyvui, bet vyro terpiamai varpai.

Mitas Nr. 10. Po pirmo karto neįmanoma pastoti

Pastoti tikrai įmanoma ir po vienintelio pasimylėjimo! Vadinasi, jeigu nėštumas – nepageidautinas, reikia iš anksto pamąstyti apie kontracepciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)