Išties gali. Tik klausimas: kas yra toji emocinė erdvė? Tai laikas, energija, ir erdvė, kurią partneris skiria jums, išklausydamas jūsų mintis, įsijausdamas į jūsų jausmų, patenkindamas norus ir pan. Kalbant apie emocinę erdvę, egzistuoja tam tikri porų tipai, rašo womentodaymagazine.com.

1. Vienas asmuo santykiuose užima daugiausia emocinės erdvės

Šiuose santykiuose vienas partnerių yra emocionaliausias, turi daugiausia poreikių, savinasi kitą žmogų, tuo tarpu kitas lyg laikosi nuošaliai ir atrodo, kad iš viso neturi savo norų.

Tas partneris, kuris daugiausia reiškiasi, paprastai baiminasi, kad santykių nebus iš viso, jei emocinė erdvė nebus užpildyta. O tai yra klaida.

Emocinį santykių gyvenimą turi kurti abu partneriai po lygiai. Kitaip santykiai sugrius, o jūs abu būsite nelaimingi. Vienas bus nelaimingas, nes jis ar ji nuolat rūpinosi santykiais, o kitas – nes jis negalėjo nieko padaryti.

Dar daugiau, asmuo, kuris įdėjo daugiausia energijos, gali perdegti ir jam reikės sustoti. Todėl santykiai gali paprasčiausiai natūraliai išsisemti.

Pagalba pirmojo tipo santykiams

Jei būtent jūs esate santykių varomoji jėga, sustokite. Užimdamas daugiausia erdvės, neleidžiate partneriui dalyvauti santykiuose. Užimkite mažiau erdvės, perkelkite savo poreikius už santykių ribų; žinoma, tai nereiškia neištikimybės. Vietoje to, kad kalbėtumėte su partneriu, kalbėkitės su draugais ar šeima, arba rašykite dienoraštį. Vietoje to, kad stengtumėtės, jog visi jūsų poreikiai būtų patenkinti, pasitenkinkite dalimi arba kuriam laikui nustokite tik reikalauti.

Sukurkite tuščią erdvę, kad jūsų partneriui būtų kur žengti. Atrodys keista ir nemalonu, bet toks nemalonumas yra būtinas. Jei partneris nedalyvauja santykiuose, ryšių jis gali imti ieškoti kitur.

Išmokite neužimti per daug emocinės erdvės. Pasikalbėkite su psichologu. Jis taip pat gali padėti jūsų porai išmokti, kaip dalintis savo emocine erdve.

2. Abu partneriai nuolat keičiasi, kiek emocinės erdvės užims, ir vienas asmuo visada užima per daug

Tai panašus į pirmąjį tipą pobūdis, tik pora yra artimesnė. Vis dėlto kadangi emocinės erdvės kiekis kinta, gali kilti ir konfliktų. Konfliktuojanti pora nuvargsta ir išsisemia, bet nepasiekia artimumo ir to ryšio, kurio abu trokšta.

Pagalba antrojo tipo santykiams

Liaukitės konfliktuoti. Svarbiausia jums abiem – sumažinti savo emocijas, poreikius, norus ir pan. Antra – įsitikinkite, kad partneris dalyvauja santykių kūrime kartu su jumis. Tai gali atrodyti paprasta, bet iš tikro yra gana sudėtinga. Kreipkitės profesionalios pagalbos ir sužinokite, kaip subalansuoti savo santykius.

3. Nė vienas partnerių neužima per daug emocinės erdvės – arba visai jos neužima

Tai santykiai, kuriuose žmonės, pasiekę tam tikrą lygį, sustoja. Jiems gali patikti vienas kito draugija, jie netgi gali būti labai artimi, gyventi kartu ar net būti susituokę. Vis dėlto jie nesigilina į vienas kito emocinį gyvenimą.

Kai kuriems žmonėms toks santykių tipas yra daugiau nei pakankamas – jis juos tenkina. Kitiems tai tik maloni preliudija pasiekiant tikrąją intymumo gelmę. Jei tokie santykiai jums tinka – puiku. Bet jei ne ir jei norite daugiau – štai jums galimi sprendimai.

Pagalba trečiojo tipo santykiams

Jei jūsų santykiuose nė vienas neužima per daug emocinės erdvės, galiausiai jūs nutolsite vienas nuo kito. Jei norite išlaikyti šiuos santykius, verta investuoti daugiau ir pakviesti partnerį padaryti tą patį.

Bet pasisaugokite, kad jūsų santykiai nepereitų į pirmąjį tipą. Veikite iš lėto, iš pradžių atskleiskite tuos savo jausmus, kuriuos seniai slėpėte. Tiesiog būkite atviresni, tikresni, autentiškesni. Rizikuokite ir stebėkite, ar partneris daro tą patį.

Žinokite, kad partneris gali nesekti jūsų pavyzdžiu – kai kuriems žmonėms artumas yra sunkus išbandymas. Jei tai jūsų atvejis, jums reikės pasirinkti, ar norite tęsti šiuos santykius, ar ne. Jums reikės nuspręsti, kokio artimumo santykius norėsite turėti.

4. Abu partneriai užima pakankamai emocinės erdvės, jaučiasi artimi ir mylimi

Štai tokie ir turėtų būti sveiki santykiai. Abu žmonės įdeda po lygiai pastangų ir atsiveria. Ir daugiau mažiau ta pusiausvyra išlieka visą laiką.

Kaip ir kitais atvejais, taip ir santykiuose svarbi pusiausvyra. Raskite savo emocinės erdvės pusiausvyrą, kad abu jūs turėtumėte užtektinai erdvės būti savimi!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją