Toronto universiteto mokslininkai nustatė, kad žmonės turi skirtingų lūkesčių ir įsitikinimų dėl seksualinio gyvenimo: vieni mano, kad tai – sunkus darbas, kiti savo ruožtu neabejoja, kad tikruosius sielos draugus natūraliai sieja geri ilgalaikiai seksualiniai santykiai.

Šio tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „The Journal of Personality and Social Psychology“, o mokslininkai teigia nustatę, kad tokie sekso lūkesčiai santykius išlaiko arba kaip tik sugriauna, rašo „The Independent“.

Atlikus tyrimą, kuriam vadovavo Jessica Maxwell, paaiškėjo, kad žmonės, tikintys likimu sekse, naudoja savo seksualinį gyvenimą kaip savotišką barometrą, skirtą įvertinti santykių sėkmingumą. Tokie asmenys linkę žvelgti į miegamojo problemas ir santykius iš esmės ištinkančias problemas kaip į visumą. „Žmonės, tikintys seksualiniu augimu, ne tik neabejoja, kad gali seksualinio pobūdžio problemas išspręsti, bet dar ir neleidžia tokioms problemoms neigiamai paveikti pasitenkinimo santykiais iš esmės“, – patikino J. Maxwell.

Tyrimą vykdę mokslininkai apklausė 1 900 asmenų (tiek heteroseksualių, tiek ir tos pačios lyties atstovų porų) ir nustatė, kad po pradinio dvejus ar trejus metus trunkančio medaus mėnesio periodo, kad pasitenkinimas seksualiniais santykiais būna didžiausias, įsitikinimas, kad seksualiniams santykiams reikia pastangų, pradeda duoti vaisių.

Mokslininkai rodė tyrimo dalyviams netikrus žurnalų straipsnius, kuriuose liaupsinama seksualinio gyvenimo kaip lemties filosofija, sielos draugai siejami su seksualiniu suderinamumu, arba tuos tekstus, kuriuose kaip tik patvirtinimas priešingas įsitikinimas, kad tinkamiems seksualiniams santykiams palaikyti reikia pastangų.

Nors tyrimo eigoje nustatyta, kad moterys dažniau linkusios teigiamai vertinti istorijas apie sielos draugus ir romantiškąjį likimą, vis tik nustatyta dar ir tai, kad dailiosios lyties atstovės labiau nei vyrai linkusios tikėti, kad seksas palaikant ilgalaikius santykius reikalauja pastangų.

J. Maxwell teigimu, tokie tyrimo rezultatai galimai susiję su surinktais įrodymais, liudijančiais, kad norėdamos pasiekti seksualinį pasitenkinimą moterys turi įdėti daugiau pastangų, todėl jos seksualinio augimo skalėje užima aukštesnes pozicijas.

Dar šis tyrimas padėjo atskleisti, kad lūkesčiai dėl sekso nėra nekintantys, kai siekiama sėkmingų ilgalaikių seksualinių santykių. Rasta įrodymų, liudijančių, kad dalis seksu kaip likimu tikinčių tyrimo dalyvių vis dėlto yra pasirengę ryžtis seksualinio gyvenimo pokyčiams, jei tik tai tenkintų jų partnerius, kuriuos jie laiko savo sielos draugais.

Be to, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad net ir tie asmenys, kurie tiki galimybe augti sekso prasme, gali susidurti su problemomis, kurios yra pakankamai rimtos ir gali turėti neigiamo poveikio jų seksualiniam gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)