Tyrėjai bandė nustatyti, kokį poveikį emocijoms turi finansai ir gyvenimo būdas. Tyrime dalyvavo 10 tūkst. britų, kurių buvo paprašyta įvertinti, kokie laimingi jie jaučiasi. Taip pat buvo pasiteirauta apie jų turtą, sveikatą ir bendravimą su aplinkiniais.

Išanalizavę rezultatus, Londono universiteto ekspertai sudarė "pasitenkinimo gyvenimu skalę" nuo vieno ("visiškai nelaimingas") iki septynių ("esantis euforijoje") balų.

Tyrimo autoriai apskaičiavo, kiek papildomai pinigų turi uždirbti žmogus, kad patektų į kitą kategoriją skalėje. Jie taip pat aiškinosi, kiek įtakos turi atsitiktiniai įvykiai gyvenime ir socialinis bendravimas.

Pritaikę lyginamąjį metodą, jie nustatė socialinių ir gyvenimo būdo faktorių "kainą". Taigi, pavyzdžiui, puiki sveikata atitinka 304 tūkst. svarų sterlingų įplaukų padidėjimą per metus.

Santuoka pasitenkinimą gyvenimu padidina tiek pat, kaip papildomi 54 tūkst. svarų. Tuo tarpu nuolatinis draugiškas bendravimas su kaimynais padaro žmogų laimingą tiek pat, kiek ir pajamų padidėjimas 40 tūkst. svarų.

Nustatytas ir atvirkštinis ryšys. Našliu ar našle likusio žmogaus laimės jausmas sumažėja tiek pat, kaip netekus 200 tūkst. svarų per metus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją