Kiek galite sau leisti mokėti nuomos mokesčio? Kaip turėtumėte jį pasidalinti? Kieno baldus atgabensite į naują butą, o kurie baldai liks „už borto“? Norite trijų kambarių buto be indaplovės, ar dviejų kambarių buto, esančio netoli maisto prekių parduotuvės? Ir vienas iš svarbiausių pasirinkimų: kur geografiškai yra geriausia gyventi?

Sveikas protas patartų lizdelį sukti vietoje, esančioje tarp jūsų darboviečių − taip sumažinsite kelionės į darbą ir atgal laiko sąnaudas. Tačiau remiantis neseniai atlikto tyrimo išvadomis, galimai rinksitės vietą, iš kurios galėsite kartu keliauti į darbą.

Neseniai buvo atlikti trys skirtingi tyrimai, kuriuose ieškota asociacijų tarp, rodos, visiškai atsitiktinai parinktų kintamųjų: vedybinio pasitenkinimo ir krypčių, kuriomis sutuoktiniai keliauja į darbus.

Taigi, tyrimo išvadose teigiama, kad viena kryptimi į darbą keliaujančios poros santuokoje jaučiasi laimingesnės. Šiam rezultatui daug įtakos turėjo daugybė kitų faktorių: kaip ilgai poros yra kartu, turi ar neturi vaikų, ar į darbą vyksta kartu, koks laiko skirtumas tarp kiekvieno iš partnerių praleidžiamo laiko kelyje į darbą ir iš jo. Be to, tyrėjai gavo panašų rezultatai eksperimentuodami su nepažįstančiais vieni kitų dalyviais laboratoriniame tyrime. Pasirodo, kad keliavimas viena kryptimi santykiams išeina tik į gera.

Kodėl keliavimas ta pačia geografine kryptimi, o ne skirtingomis kryptimis, prisideda prie santykių kokybės? Tyrėjai mano, kad taip keliaudamos poros jaučiasi, lyg siektų bendrų tikslų ir juos įgyvendintų, mat fizinis keliavimas ta pačia kryptimi metaforiškai siejasi su bendradarbiavimu dėl vieno, bendro tikslo.

Šis metaforinis ryšys yra pastebimas kalboje, kurią mes vartojame apibūdindami bendrus siekius (pavyzdžiui, „judame į priekį“) bei kalboje, apibūdinančioje tarpusavyje konkuruojančius tikslus (pavyzdžiui, „keliavome skirtingais keliais“, „jie savo projektą pasuko kita linkme“). Kasdien fiziškai keliaudamos ta pačia kryptimi, partneriai pajus, jog turi daugiau bendrų tikslų su savo mylimuoju, o toks jausmas yra svarbus santykių kokybės ingredientas.

Taigi, jei ieškote vietos bendram gyvenimui, atsižvelkite į maršrutą, kuriuo keliausite į darbus. Vietoje pusiaukelėje jūsų darbų esančios gyvenamosios vietos, iš kurios kasdien išvažiuosite į skirtingas puses, siūlome jums rinktis vietą, iš kurios galėsite į darbą keliauti viena kryptimi. Šie tyrimai parodo, kad bendros kelionės į darbą teigiamai santykius veikia kur kas labiau nei papildomų 20 miego ryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)