Kas kiek galvoja apie seksą

Paplitęs įsitikinimas, kad vyrai apie seksą galvoja dažniau nei moterys. Dauguma jaunesnių nei 60 m. vyrų pripažįsta, kad mažiausiai kartą per dieną pagalvoja apie seksą. Tą patį pasakė tik ketvirtadalis tyrime dalyvavusių tokio paties amžiaus moterų. Vis tik daugiau minčių apie seksą nereiškia, kad lytinio akto metu bus patiriamas stipresnis pasitenkinimas. Žinoma, kad moterys geba patirti kelis orgazmus iš karto, tad ar gali būti, kad, nepaisant silpnesnio libido, jos jaučia stipresnį malonumą?

Seksualinės reakcijos ciklas

Norint atsakyti į klausimą, kas jaučia stipresnį malonumą – vyrai ar moterys, reikia suprasti seksualinių reakcijų ciklą. Seksualinių reakcijų ciklas – besikeičiantys pojūčiai, kuriuos žmogus patiria, kai yra seksualiai stimuliuojamas. Pokyčiai, kitaip tariant, fazės yra fizinio ir emocinio pobūdžio. Seksualinė veikla – nebūtinai seksualinė sueitis, tai gali būti ir masturbavimasis.

Pasak ekspertų, seksualinių reakcijų ciklas yra tipinis, bet nereikia siekti kokių nors rezultatų. Geriausia – mėgauti seksu ir leisti vykti natūraliems procesams.

Kopuliacinio ciklo fazės

Šiuolaikinėje seksologijoje vyrauja JAV seksologų Williamo Masterso ir Virginios Johnson 1966 m. aprašytas modelis, skirstantis kopuliacinį ciklą į 4 fazes: susijaudinimo fazę, aukštumos fazę, orgazmo fazę ir atsipalaidavimo fazę.

Susijaudinimo fazė

Susijaudinimo fazę dar vadina geismo faze. Tiek sekso poroje metu, tiek masturbuojantis, šios fazės požymiai išlieka tokie patys:

Santykiuose moteriai trūksta aistros.


Taigi, kieno patiriamas malonumas stipresnis? Šioje fazėje sunku pasakyti, lyginant požymius, susidaro įspūdis, kad abiejų lyčių atstovai seksualiai stimuliuojami jaučia panašų geismą.

Paminėtina, kad kai kurie požymiai pasireiškia skirtingu laiku; tarkime, penio erekcija galima jau tiek per pirmas 10 sekundžių, tiek po 10 minučių.

Aukštumos fazė

Antra kopuliacinio ciklo fazė – aukštumos, arba susijaudinimo, fazė. Trumpai tariant, tai – fazė prieš orgazmą.

Šios fazės metu abiejų lyčių atstovai jaučia panašų susijaudinimo lygį. Tiesa, sprendžiant iš kai kurių požymių, vyrams aukštumo fazės pojūčiai gali būti ryškesni.

Aukštumos fazės požymiai:

  • moterims – labai jautrus klitoris; vertėtų tiesiogiai nestimuliuoti klitorio galvutės, nes ji labai jautri, prisilietimai netgi gali būti skausmingi,
  • Moterų makšties sienelės dėl priplūdusio kraujo tampa tamsiai raudonos,
  • Sėklidės gali įsitraukti į kapšelį.


Iš tiesų netgi neįmanoma tiksliai pasakyti, kada žmogus iš susijaudinimo fazės pereina į aukštumos fazę. Paprasčiausiai fiziniai ir emociniai pojūčiai stiprėja.

Kai kas tiki, kad pratęsus aukštumos fazę bus intensyvesnis orgazmas.

Orgazmo fazė

Orgazmas – trumpiausias iš vidų keturių kopuliacijos fazių, įprastai jis trunka vos kelias sekudes. Orgazmo požymiai:

  • visas kūnas parausta,
  • nevalingai susitraukinėja raumenys, taip pat ir pėdų,
  • padažnėja širdies plakimas, kvėpavimas, padidėja kraujospūdis,
  • atlėgsta seksualinė įtampa,
  • moterims susitraukinėja makšties ir gimdos raumenys,
  • vyrams pakartotinai susitraukinėja penio pagrindas, išsiveržia sėkla.


Ką gi – atsižvelgiant į minėtus požymius, kaip manote – vyras ar moteris jaučia stipresnį malonumą? Ekspertų teigimu, vyrų ir moterų orgazmų intensyvumas nesiskiria. Teisybė – moterų orgazmas būna ilgesnis, tačiau intensyvumu jis nesiskiria nuo vyrų orgazmo.
Yra nuomonių, kad vyrų orgazmas šiek tiek intensyvesnis, bet net tokiu atveju skirtumas praktiškai nepastebimas.

Jei klaustume, kieno orgazmai ilgesni, turėdami omenyje, kad moterys gali patirti kelis orgazmus iš eilės, žinoma, laimėtojos būtų moterys. Pasak ekspertų, praėjus kelioms minutėms po pirmo orgazmo, moteris gali patirti jau kitą orgazmą.

Atsipalaidavimo fazė

Ketvirta kopuliacijos ciklo fazė – atsipalaidavimas, jo metu kūnas grįsta į įprastą būseną, buvusią iki susijaudinimo. Šiuo etapu žmonės jaučiasi patenkinti, gali jausti nuovargį, netgi silpnumą.

Tęsiant stimuliavimą, po kelių minučių moterys vėl gali grįžti į orgazmo fazę, todėl jos ir geba patirti po kelis orgazmus.

Vyrams atsipalaidavimo fazė trunka skirtingai – vieni pailsi per kelias minutes, kitiems pririekia kelių dienų; tai priklauso nuo sekso dažnumo ir nuo amžiaus.

Apibendrinamieji teiginiai

Seksualinis malonumas – tai ne vien orgazmas, jis susideda iš daugelio dalykų. Ekspertai pataria atsipalaiduoti ir mėgautis kiekviena faze. Jų teigimu, atsipalaidavę, psichologiškai neįsitempę žmonės greičiau pasiekia orgazmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)