Šiais laikais seksas tapo priemone patikrinti, ar verta toliau plėtoti santykius. Tyrimų duomenys rodo, kad per pastaruosius 30 metų laiko tarpas tarp pirmojo pasimatymo ir pirmojo seksualinio intymumo nuolat mažėja. Kadangi seksas yra labai svarbi sudedamoji santykių dalis, tyrėjai priversti persvarstyti tai, kas buvo laikoma „normalia“ santykių raida, rašo scienceofrelationships.com.

Aptarkime „draugų be įsipareigojimų“ fenomeną. Jei jums mažiau nei 25 m. ir jūs skaitote šį straipsnį, ko gero pagalvojote „niekas dabar jau nebebūna „draugais be įsipareigojimų“, tai mūsų tėvų laikų atgyvena“.

Tačiau prieš numodami ranka atkreipkite dėmesį į vieno tyrimo, kurį atliko Mongeau ir jo kolegos, išvadas. Jie išsiaiškino, kad „draugų be įsipareigojimų“ santykiai nėra tokie paprasti, kaip manome. Tyrėjai paprašė tyrimo dalyvių (šiuo atveju tai buvo koledžo studentai) apibūdinti „draugų be įsipareigojimų“ sąvoką.

Išanalizavę jų atsakymus tyrėjai išskyrė ne vieną apibrėžimą, o net septynis – nuo pagrįstų akivaizdžiai fiziologiniais poreikiais iki tradicinių romantiškų santykių.

Pradėkime santykių tipu, kuris dažniausiai atskleidžiamas populiariojoje kultūroje: „gerų draugų“ santykis. Šioje kategorijoje svarbiausia yra draugystė. Partnerius anksčiau siejo tik platoniškas ryšys, bet jie nusprendė suteikti savo „draugystei“ šiek tiek pikantiškumo. Dauguma žmonių gali pamanyti, kad būtent tokie yra jų santykiai... kol neperskaitys apie kitus tipus.

Pavyzdžiui, „draugai be įsipareigojimų“, kuriuos sieja vien seksas. Tokio santykio siejami partneriai susitinka tik vienam vieninteliam tikslui (nesunku atspėti, kokiam). Tokie partneriai gali susirašinėti ir net susiskambinti, bet kai susitinka gyvai, abu žino, ką veiks. Fizinis jų bendravimas pagrįstas tik seksu.

Šioje vietoje ko gero pagalvojote, kad jūsų santykiai nepanašūs nei į pirmą, nei į antrą apibūdinimą. Ko gero manote, kad tai gali būti tarpinis variantas. Galbūt kažkada su savo „draugu be įsipareigojimų“ buvote geri draugai, po to tapote meilužiais. Galbūt nueinate kartu išgerti su kitais draugais (gal net jūsų draugai bendri!), ir kartu grįžtate namo pas vieną iš judviejų, jei vakarui nesusiradote nieko kito. Jūs nesate geriausi draugai, bet nesate ir visiškai svetimi žmonės. Jei tai apie jus, reiškia, jūsų santykiai yra trečio tipo – „draugai be įsipareigojimų“ iš bendro rato.

„Draugų be įsipareigojimų“ santykių esmė ta, kad tokie santykiai retai stovi vietoje. Tiesą sakant, tokie santykiai dažniausiai šokinėja iš vieno tipo į kitą. Įdomu tai, kad jie gali paskatinti porą užmegzti tikrus santykius, tačiau šioje vietoje daug kas komplikuojasi. Kartais vienas ar abu partneriai nori, kad „draugų be įsipareigojimų“ santykiai pakiltų į kitą lygį. Jei esate išbandę šią strategiją ir jums pavyko, ko gero perėjote į „sėkmingo perėjimo“ kategoriją. Tačiau jei jums nepavyko, patekote į „nesėkmingo perėjimo“ kategoriją, ir pakliuvote į tikrą „draugų be įsipareigojimų“ zoną.

Be abejo, mes ne visada suvokiame, kad mūsų santykiai juda link romantiškų. Vieną akimirką jūs lengvabūdiškai leidžiate laiką su kažkokiu žmogumi, ir nespėję nė mirktelėti suvokiate, kad jus jau sieja realus santykis. Tai būtų „netyčinio perėjimo“ kategorija. Tokia santykių raida pasitaiko daug dažniau, nei manote – tyrimai parodo, kad dauguma „draugų be įsipareigojimų“ santykių „tiesiog kažkaip nutiko“. Nenuostabu, kad šie santykiai natūraliai perauga į romantiškus.

Dar yra išėjimo iš „draugų be įsipareigojimų“ santykių kategorija. Ši paskutinė kategorija labiausiai primena santykius, kurie vadinami nereguliariais. Tokias poras kažkada siejo romantiniai santykiai, bet dėl kažkokių priežasčių jie išsiskyrė. Nepaisant išsiskyrimo, šiai kategorijai priskiriami partneriai ir toliau puoselėja seksualinį (o kartais dar ir platonišką) santykių aspektą, tačiau leidžia vienas kitam susitikinėti su kitais žmonėmis arba susitaria susitikinėti vienas su kitu rečiau, nei įprasta.

Taigi, ar jūsų santykiai telpa į kurią nors iš aprašytų kategorijų? Nepamirškite, kad net jei jūs garsiai neįvardinate savo santykių kaip „draugai be įsipareigojimų“, nereiškia, kad faktiškai jūsų santykiai tokie nėra.

Tiesą sakant, dažniausiai, jei apie santykius vengiama kalbėti ar vengiama juos priskirti kokiai nors kategorijai, kai partnerius sieja „draugų be įsipareigojimų“ santykiai.

„Draugai be įsipareigojimų“ labiausiai ir stengiasi išvengti bet kokių etikečių, tačiau, atrodo, tyrėjai juos prispaudė prie sienos. Dabar „draugai be įsipareigojimų“ tapo etikete, ir tokių santykių siejamiems partneriams teks ieškoti kitų būdų, kaip nekonkretinti savo ryšio ir ... išvengti bet kokių įsipareigojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)