Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra, nes tai priklauso nuo daugelio dalykų. Žmonių pakantumo lygis ir poreikiai skiriasi. Panašiai kaip viename Woody Alleno filme, kai terapeutas klausia sutuoktinių, ar dažnai jie mylisi. Jie atsako vienu metu. Žmona sako: „Nuolat. Triskart per savaitę.“ O vyras atsako: „Beveik niekada. Triskart per savaitę.“

Bet jei abu partnerius tenkina santykiai be sekso, ar verta nerimauti? Problema ta, kad paprastai abu partneriai jaučiasi skirtingai. Vienas partneris dažniausiai kenčia labiau, nei kitas.
Meile pagrįstuose santykiuose seksas yra vienas iš būdų intymumui išreikšti. Jis gali sustiprinti santykius labiau nei žodžiai.

Seksas tokiuose santykiuose yra daugiau nei fizinis suartėjimas – jis gali būti ir dvasinis suartėjimas. Seksas kaip niekas kitas leidžia pajusti artumą su savo bendražygiu, su savo sielos draugu. Pajusti, kad kartu judu esate stiprūs ir galite drąsiai priimti pasaulio iššūkius.

Vis dėlto kai kurios poros visai neblogai sutaria ir be sekso. Žinoma, kiekvienoje santuokoje būna laikotarpių, kai intymių santykių sumažėja, ypač po gimdymo ir kol vaikai maži. Atsakomybė už kitą žmogų tampa prioritetu, svarbesniu už visas kitas veiklas, įskaitant seksą.

Dar viena priežastis, kodėl poros kažkurį laikotarpį gyvena be intymių santykių, yra neištikimybė. Partneris, kuris nebuvo neištikimas, kurį laiką gali jausti stiprų skausmą, ir kol dvasinė žaizda neužsitraukė, nesugebėti intymiai suartėti su partneriu, kuris buvo nuklydęs į šoną. Santykių intymumas buvo pažeistas, o pasitikėjimui atkurti reikia nemažai laiko.

Kitos gyvenimo be sekso priežastys gali būti susilpnėjęs lytinis potraukis. Partneriai po ilgos darbo dienos, buities darbų ir šeimyninių rūpesčių vakare išsekę krenta miegoti, nes ryte reikia anksti keltis.

Šis modelis kartojasi tol, kol vienas iš sutuoktinių pradeda svarstyti, kada jie paskutinį kartą mylėjosi. Praeitą mėnesį? Prieš kelis mėnesius? Galima ilgą laiką gyventi labai intensyviai ir to net nepastebėti.

Problemų kyla, kai partnerių lytinis potraukis nesutampa. Vienas partneris nori mylėtis dažnai, o kitas nenori. Tai gali būti didžiulis stresas ir išbandymas santuokai – vienas partneris jaučia nuolatinį spaudimą mylėtis, o kitas nuolat nusivylęs dėl sekso stokos, panašiai kaip minėtoji pora iš Woody Alleno filmo. Tačiau šių sutuoktinių pliusas buvo tai, kad jie nekentėjo tyloje, o ieškojo sprendimo.

Bet jei sprendimas gyventi kartu be sekso priimtas abipusiu sutikimu, nėra dėl ko nerimauti. Niekur neparašyta, koks dažnas seksas užtikrina pilnaverčius santykius.

Nėra teisingesnio atsakymo negu tas, dėl kurio abu susitariate, jei tik abu esate sąžiningi ir pagarbūs vienas kitam. Galiausiai, juk pastarosios savybės gali būti net svarbesnės nei seksas. Ir be abejo, visų gerų santykių pagrindas yra pakankamas meilės ir švelnumo kiekis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1473)