Pykinimas ne tik nemalonus, bet ir kelia susirūpinimą, nes neaišku, kas jį sukelia. E. Carey aiškina, kad nemalonūs pojūčiai po sekso gali kilti dėl įvairiausių priežasčių – kai kurios jų reikalauja vizito pas gydytoją, o kitas galima pašalinti vaistais arba jos praeina savaime.

Womenshealthmag.com pateikia septynias priežastis, kodėl, anot ekspertų, po sekso gali pykinti.

1. Gilus įsiskverbimas

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl po sekso pykina – per gilus, komforto ribas viršijantis įsiskverbimas, sako E. Carey. „Gilus įsiskverbimas paveikia dubens organus, konkrečiai, gimdą ir gimdos kaklelį, – aiškina ji. – O bet koks poveikis gimdos kakleliui gali sukelti klajoklinio nervo reakciją, ir dėl to gali pykinti.“ (Tai automatinis atsakas į klajoklinio nervo, kuris jungia smegenis su keliomis svarbiausiomis organizmo sritimis, stimuliaciją).

Staigiai nukritęs spaudimas ir sumažėjęs širdies dūžių skaičius – tokią reakciją į maksimalų įsiskverbimą E. Carey yra pastebėjusi netgi per dubens dugno apžiūrą, imant tepinėlius ir dedant gimdos spiralę. Pykinimas – tai organizmo būdas psakyti, kad jam labai nepatinka, kai kažkas kišama per giliai.

Ką daryti: pasak E. Carey, tokia reakcija gana greit praeina, bet ji visada rekomenduoja atsigulti, iškelti kojas ir giliai pakvėpuoti – turėtų palengvėti.

Kalbant apie ilgalaikį sprendimą, geriausia būtų pasikalbėti su partneriu apie kitas sekso pozas, kurios leistų jums pačiai kontroliuoti įsiskverbimo gylį ir apissaugoti gimdos kaklelį nuo sužeidimų. E. Carey pataria mylėtis gulint ant šono.

2. Per greiti judesiai

Pykinti po sekso gali ir dėl pernelyg energingų judesių sueities metu.

Supimo liga gali užklupti ne tik automobilyje ar laive, sako E. Carey. Jei seksas itin energingas, judu su partneriu be jokios pertraukos judate pirmyn atgal, į viršų ir į apačią, į šonus – tikrai gali supykinti. Nors supimo liga sekso metu pasitaiko itin retai, vis dėlto tai gali būti pykinimo priežastis.

Ką daryti: pamėginkite sulėtinti tempą ir pažiūrėkite, kaip jausitės. Galbūt tai ir padės išspręsti šią nemalonią problemą.

3. Orgazmai

Nesijaudinkite – nepatarsime susilaikyti nuo orgazmo – tai būtų per žiauru. Vis dėlto orgazmas gali būti pykinimo priežastis.

Pasak E. Carey, kadangi orgazmo metu gimda susitraukinėja, tai gali sukelti visceralinį atsaką, todėl ir ima pykinti.

Kai kurioms moterims susitraukimai netgi sukelia skausmą ir galvos svaigimą, taip pat ir pykinimą. Nors tokia reakcija pasitaiko nedažnai, vis dėlto ji nėra visiška išimtis, aiškina E. Carey.

Ką daryti: „Tokioms pacientėms prieš sueitį ir orgazmą rekomenduoju vartoti nesteroidinius priežuždegiminius vaistus – jie blokuos tokią reakciją“, – sako ji. Po 400–600 miligramų tokio preparato susitraukimai nebeatrodys tokie stiprūs, todėl po sekso jausite tik tai, ką ir turėtumėte jausti – malonumą.

4. Fibroidai arba cistos

Jei jums diagnozuotas vienas iš šių darinių, pykinimas gali reikšti kažką rimtesnio. Sekso metu gali būti suerzinta gimdos cista arba pažeistas fibroidas ar koks nors kitas darinys, kurio gimdoje neturėtų būti, sako E. Carey. Tai gali sukelti dubens organų reakciją (panašiai kaip labai gilaus įsiskverbimo metu), kuri ir paskatina pykinimą bei daugybę kitų simptomų.

Ką daryti: apsilankykite pas ginekologą, kad jus apžiūrėtų, ir jei gimdoje ar kituose organuose ras darinių, būtinai pasidarykite tyrimą ultragarsu. Po to jums bus paskirtas reikalingas gydymas.

5. Emocinė reakcija

Kai santykiai nėra sveiki, juose vyrauja smurtas, E. Carey teigimu, po intymių akimirkų su partneriu, su kuriuo nėra sveiko emocinio ryšio, gali pasireikšti psichosomatiniai pojūčiai, vienas iš kurių – pykinimas.

Jei santykiai su dabartiniu partneriu geri, jūs didžiąją laiko dalį jaučiatės laiminga, koją pakišti gali ankstesniuose santykiuose patirta trauma. Intymaus artumo su naujuoju partneriu metu gali iškilti nemalonūs prisiminimai apie ankstesnius pojūčius, ir tai gali paskatinti pykinimą.

Ką daryti: jei santykiai su partneriu sveiki, jūs jaučiatės saugiai, atvirai jam pasakykite, kas jums kelia nemalonias emocijas ir pojūčius. O jei santykiuose nesujaučiate gerai, pasikalbėkite su psichologu apie tai, kaip ištrūkti iš nesveikų santykių. Taip pat galite pasikalbėti apie tai, kaip įveikti seną traumą, kuri kliudo jūsų naujiems santykiams.

6. Alkoholis ir narkotikai

Jei paprastai mylitės išgėrę alkoholio ar parūkę žolės, nenuostabu, kad sekso metu jus pykina – iš tiesų jus pykina ne nuo sekso, bet nuo kvaišalų. Taip pat gali būti, kad pykina ir nuo kvaišalų, ir nuo kitų išvardytų priežasčių, aiškina E. Carey.

Ką daryti: susilaikykite nuo alkoholio ir kvaišalų prieš seksą ir stebėkite, kaip jausitės po to. Jei jaučiatės geriau, vertėtų susimąstyti apie kvaišalų atsisakymą – leiskite savo kūnui atsigauti.

7. Nurijote spermos

Pasak E. Carey, kadangi sperma nėra labai skani, todėl visai nenuostabu, kad nuo jos gali supykinti.

Ką daryti: oralinio sekso metu nelaukite, kol partneris baigs jūsų burnoje – kitaip jums teks spermą nuryti arba išspjauti. Atsitraukite jam dar nepasiekus orgazmo. Tada stebėkite, kaip jaučiatės ir palyginkite savo savijautą su tuo, kaip jautėtės nurijusi spermą.

Labai svarbus išsiaiškinti, kodėl po sekso jus pykina. Galbūt teks pasikalbėti su partneriu ir pakeisti įprastą mylėjimos rutiną, tačiau pokyčių imtis verta, kad seksualinio gyvenimo netemdytų jokie nemalonūs pojūčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt