1. Ikivedybinė sutartis nebūtina. Iš esmės šios sutartys netgi gali būti žalingos. „Mano manymu, ikivedybinės sutartys dažnai būna paskubomis inicijuojamos vienos iš pusių likus vos kelioms savaitėms ar net dienoms iki vestuvių“, - tikina skyrybų advokatas iš Naujojo Džersio Stuartas Minionas.

„Šios sutartys yra priverstinio pobūdžio, vienpusės, emociškai žlugdančios ir destruktyvios. Be to, nederėtų pamiršti apie galiojančius įstatymus, apsaugosiančius abi šalis bet kuriuo atveju. „Jei vienas iš jūsų ar jūs abu ketinate paruošti tokio tipo sutartį, tai darykite iš anksto, ne prieš pat vestuves“, - rekomendavo specialistas.

2. Per pasimatymus nepamirškite aptarti išlaidų klausimo. Žinoma, galbūt nevertėtų pirmojo pasimatymo metu pateikti savo kreditinės kortelės išklotinės, tačiau vis dėlto apie pinigus rekomenduojama pasikalbėti ankstyvoje santykių stadijoje ir tai padaryti labai rimtai.

„Daugelis nesupranta, kaip svarbu sutuoktiniams turėti panašius finansinius tikslus ir įpročius“, - tikina Amerikos santuokos advokatų akademijos prezidentė Joslin Davis. „Nors žmonės gali keistis, pradėsite santuoką ne ta koja, jei tikėsitės iš antrosios pusės, kuri visą savo gyvenimą turėjo problemų su išlaidų planavimu, pasikeitusių įpročių vos tik pasibaigus medaus mėnesiui“, - pridūrė advokatė.

3. Kalbėkitės apie išlaidas ir pajamas. S. Miniono teigimu, pagrindinės skyrybų priežastys – pinigai ir neištikimybė. „Labai dažnai antroji priežastis atsiranda dėl pirmosios“, - patikino advokatas. „Dėl pinigų konfliktuojama, o tada žmonės ima ieškoti kitų būdų tenkintis gyvenimu, o tai gali būti trečias asmuo“, - įvykių eigą dėstė jis. Taigi poros turėtų atvirai bendrauti išlaidų ir pajamų, o taip pat ilgalaikių ir trumpalaikių finansinių tikslų temomis.

4. Palaikymas būtinas. Santuoka nėra izoliuota sala. „Dažnai pasiryžimas tuoktis būna susijęs su didžiuliais šeimos narių ir draugų lūkesčiais“, - tikina porų terapeutė Abby Rosmarin. „Jie gali patirti papildomą spaudimą, kad liktų drauge, nes yra sutuoktiniai, o dažniausiai mėginama nuslėpti kylančius nesutarimus nuo tų, kurie galėtų palaikyti ir padėti“, - tikina A. Rosmarin. Vis dėlto nederėtų bijoti kritikos ar smerkimo, jei pripažinsite draugams ir šeimai, kad jūsų santuokai reikalinga pagalba, juk kas, jei ne šie žmonės patars geriausiai.
5. Tuokdamiesi apjungiate ir finansus. Dažniausiai taip ir nutinka. Net jei jūsų banko sąskaitos atskiros, vis dėlto neišvengsite finansinės partnerystės. „Kalbant finansiniais terminais, santuoka iš dviejų ekonominių vienetų padaro vieną“, - įsitikinęs Skyrybų finansų planuotojų asociacijos prezidentas Andrew Samalinas. Visos santuokoje gautos lėšos vertinamos kaip bendros sutuoktinių lėšos, taigi skyrybų atveju gali būti padalintos. „Iš esmės dalijatės tiek skolomis, tiek ir pajamomis, investicijų rizika ir galimu pelningumu“, - pridūrė specialistas.
6. Pasirūpinkite asmenine kredito istorija.
„Viena svarbiausių finansinių rekomendacijų, apie kurią visada primenu savo klientams, - patarimas susipažinti su savo kredito reitingu“, - tikina A. Samalinas ir rekomenduoja pasirūpinti, kad šis reitingas būtų teigiamas. „Turėdami kreditinį autonomiškumą užsitikrinate galimybę gauti paskolą be sutuoktinio, juk gyvenimas gali pasikeisti“, - rekomendavo žinovas.
7. Rūpinkitės savo asmeniniais finansiniais dokumentais, ypač jei mąstote apie santuoką. Net jei neplanuojate skirtis (juk daugelis apie tai tikrai negalvoja, kai tuokiasi), pasirūpinkite ikivestuvinėmis banko sąskaitos ataskaitomis. „Hipotetiškai jei vyras į santuoką įžengia turėdamas 100 tūkst. vertės aktyvų, jis pats ir turi pasirūpinti, kaip prireikus įrodys, kad tai užgyveno prieš santuoką“, - sakė A. Samalinas. „Taip pat jis pats turi pasirūpinti įrodymais, kad turėjo šį tą iki vestuvių ir tai neatsidurtų bendroje santuokoje įgyto turto krūvoje, nes kitokiu atveju labai tikėtina, kad šios lėšos bus įtraukos į skyrybų sutartį“, - patikino jis.
8. Skyryboms reikia daug laiko ir pinigų. Vestuvėms iškelti dažnai prireikia nemažų pinigų, tačiau skyrybos gali būti ne ką pigesnės. „Skyrybų advokato darbo valanda kainuoja apie 300-500 JAV dolerių, būna atvejų, kai skyrybų kaina siekia5-15 tūkst. JAV dolerių, tačiau kartais gali prireikti net kur kas didesnės sumos“, - įspėjo A. Samalinas. Savaime suprantama, situacijos būna skirtingos, tačiau neretai skyrybų procesas trunka metus, o kartais ir dar ilgiau.
9. Nesitikėkite pasipelnyti vien dėl to, kad sutuoktinis buvo neištikimas. Troškimas neištikimą sutuoktinį nubausti kaip įmanoma skaudžiau normalus, tačiau keršto troškimui turbūt nebus lemta išsipildyti. „Daugeliu atvejų sutuoktinio neištikimybė nereiškia, kad skriaudą patyręs sutuoktinis turi daugiau teisių į sukauptus aktyvus“, - patikino J. Davis. Pinigai ir turtas dalinami pagal įprastus standartus, nebent galite tikėtis didesnių alimentų, tačiau tai jau priklauso nuo konkretaus atvejo.
10. Po skyrybų seka gedėjimo periodas. „Žmonės dažnai išgyvena netektį, net jei jau jaučiasi pasiruošę verti naują puslapį“, - tikina A. Rosmarin. „Pokyčiai visada trikdo. Galiausiai juk susituokusio asmens statusą keičia išsiskyrusio statusas, o tai turi įtakos asmens požiūriui į save ir tam, kaip asmenį vertina aplinka.
11. Jūsų teisininkas nėra jūsų psichologas. Anot S. Miniono, susitikdami su skyrybų advokatais žmonės dažnai nori papasakoti visą savo santykių istoriją. „Jie nori paaiškinti, kodėl skiriasi, nupasakoja priežastis; vis dėlto iš tikrųjų priežastys, dėl kurių jie atsidūrė teisme, neturi įtakos galutiniam rezultatui. Taigi be reikalo teisininkams pasakojate, kas ką padarė, ką jaučiate ir pan. Kur kas geriau su psichologais susitikti dar prieš atvykstant pas teisininkus, tada išvengsite šių visiškai nereikalingų dalykų“, - patarė S. Minionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)