Vengėjas

Vengėjas atsisako kovoti. Kilus konfliktui, jis išeis, užmigs, apsimes, kad turi daug darbo, ar kažkokiu kitu būdu vengs akistatos. Būnant su taip besielgiančiu partneriu, labai sunku išreikšti pykčio, nuoskaudos ar kitokius jausmus, nes vengėjas nekovos. Ginčytis su taip besielgiančiu žmogumi yra tas pats, kas būti bokso ringe su kovotoju, kuris net pirštinių neužsimovė.

Kaltintojas

Užuot pasakęs, kaip iš tikrųjų jaučiasi ir kad nepritaria tam tikram partnerio elgesiui, kaltintojas užuominomis stengiasi priversti partnerį jaustis atsakingą už sukeltą skausmą. Mėgstamiausia frazė – „viskas gerai, dėl manęs nesijaudink“, po kurios giliai atsidūstama.

Temos keitėjas

Tai vengėjo tipas. Pokalbiui palietus konflikto židinį, temos keitėjas iš karto stengiasi kalbėti apie ką nors kitą. Dėl tokio elgesio abu poroje esantys asmenys neturi galimybės nuodugniai išspręsti problemos.

Minčių skaitytojas

Minčių skaitytojas neleidžia savo partneriui atvirai išreikšti jausmų ir minčių, jis užbėga už akių analizuodamas partnerio charakterio ypatumus ir aiškindamas, „ką jis tokiu savo pasisakymu iš tikro turėjo omenyje“. Tokiu elgesiu minčių skaitytojas išvengia akistatos su savo jausmais bei nepalieka vietos partnerio jausmams ir mintims.

Pykčio kaupėjas

Man ganėtinai pažįstamas vaidmuo. Esmė – neišreikšti tam tikroje situacijoje kilusio pykčio, jį „nuryti“. O tada, kai jau pakankamai daug to pykčio bus prisikaupę, viską išlieti su kaupu.

Smulkmenų tironas

Užuot atvirai išreiškęs neigiamus jausmus, smulkmenų tironas „netyčia“ palieka neplautus indus kriauklėje, karpo savo nagus lovoje, garsiai raugėja ir t. t. Esmė – smulkmenų tironas yra tikrai girdėjęs, kad būtent toks jo elgesys labiausiai nepatinka partneriui.

Džokeris

Partneriui bandant pakalbėti rimtai, džokeris viską bando nuleisti juokais. Su juo neįmanoma pasikalbėti rimtai.

Virtuvės kriauklės kovotojas

Šis įspūdingas pavadinimas kilo dėl to, kad konfliktui įsiplieskus dėl neplautų indų virtuvės kriauklės kovotojas kalbės apie bet ką, bet ne apie kriauklę ir indus. Jo esminė savybė – stulbinanti atmintis (ypač neigiamų dalykų apie jus): jis primins, kuo prasikaltote praeitais metais per Valentino dieną, kad nemokate susitvarkyti su savo finansais, ar netgi tai, jog jums iš burnos sklinda blogas kvapas.

Nedavikas

Užuot išreiškęs pyktį atvirai, nedavikas baudžia savo partnerį neduodamas kažko, kas jam labai vertinga: pagarbos, šiltų jausmų, skanių pietų, humoro, sekso. Kaip jau galite suprasti, tokia strategija tik pablogins santykius.

Išdavikas

Pykstantis partneris, kuris atlieka šį vaidmenį, atsilygina sabotuodamas savo antrąją pusę. Vakarėlio metu jis neapgins nuo įžeidinėjimų, o kartais netgi pats skatins kitus su jumis elgtis pašaipiai ir įžeidžiančiai.

Lobis rastas knygos „Looking Out, Looking In“ (autoriai R. Adler ir N. Towne) 365 puslapyje.

Naujajame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje skaitykite:

Interviu su legendine aktore ir režisiere Galina Dauguvietyte.
Studijos užsienyje – puikus karjeros startas.
Tėvų bendravimo klaidos.
Kaip išgyventi dukros paauglystę
Meilės reikalai sovietiniais metais ir dabar
Meilė auga pamažu
10 būdų kaip išvesti iš kantrybės savo mylimąjį
Kalėjimai: saldus visuomenės kerštas nusikaltėliams
Kiekviena moteris – deivė
Laimingos moterys – tai milžiniška jėga
Kelias į sėkmę – tikėti savimi
Kada meluoja psichologai...
Ačiū, kad rūkote!
Aš ir mano katė
Stiliaus svarstyklės