Mano pagrindinės tvarkymosi taisyklės ir atradimai tokie:

1. Kiek įmanoma stengiamės daiktus padėti atgal į jiems skirtas vietas. Sunkiausia prie to įpratinti vaikus, bet labai suveikia „pokštas“, kai kuriam laikui dingsta koks nors jų ne vietoje numestas daiktas.

2. Mini tvarkymasis kasdien: susiskirsčiau savaitės dienas, kada ką „greituoju būdu“, t.y. per 10–15 min., susitvarkau: pirmadienis – laiptinės valymas, antradienis – WC, trečiadienis – šaldytuvo turinio revizija ir lentynų valymas ir t.t. Rezultatas – sutrumpėja generalinė savaitgalio tvarkos ceremonija.

3. Vonios ir kriauklės greitam pavalymui tobulai tinka specialios drėgnos valymo servetėlės. Brūkš brūkšt ir jau švariau. O valau taip dažniausiai, kol į išplautus plaukus 5 min geriasi plaukų balzamas – laukimo laikas neprailgsta, o ir tvarkai papildomo laiko skirti reikia mažiau.

4. Kad WC visad būtų švaru, patogu jo dangtį ir grindis greitai pavalyti drėgnu tualetiniu popieriumi. Nuvalius nešvarumus popierių galima išmesti tiesiai į klozetą.

5. Kadangi namuose auginame gyvūną, kilimų siurbimui mums nepamainomas specialus siurblio antgalis „pet brush“ – puikiai surenka gyvūno plaukus ir nereikia daug kartų brūžinti siurbliu tos pačios vietos. Taip pat labai džiaugiuosi įsigijusi dulkių siurblį ilgu 8 metrų laidu – siurbiant nereikia dažnai perjunginėti jo iš vienos rozetės į kitą. Panašus sprendimas galėtų būti siurbiant siurblį prijungus prie prailgintuvo.

6. Grindų plovimui atradau idealų sprendimą – komplektas (šepetys + kibiras) su jame integruotu nugręžimo mechanizmu. Nebereikia lakstyti po namus su skudurais, juos rankomis skalauti ir gręžti, viskas pasidaro operatyviai vienu – dviem paspaudimais.

7. Įsivedėme namuose taisyklę – kiekvienas išsiplauna arba į indaplovę sudeda savo indus, kad nešvarūs puodeliai ir lėkštės nestūksotų kalnais kriauklėje. Aišku, būna išimčių, bet stengiamės šio susitarimo laikytis.

8. Apibėgusiai stiklo keraminei viryklei atradau ypatingai švelnias metalines šveitimo kempinėles, kuriomis lengvai nugramdau net prisvilusį paviršių nepažeisdama jautrios stiklo keramikos.

9. Didelių vitrininių langų valymui šiemet išbandžiau naujovę, kuri man labai patiko – išsinuomavau langų valymo robotuką. Nuomos kaina tikrai nėra didelė, o laiko ir jėgų jis sutaupė man tikrai daug – pasiekė netgi tas sunkiai pasiekiamas vietas, kurias anksčiau persisvėrusi per lango kraštą bandydavau pasiekti ir išvalyti bei nusausinti ilgakočiu šepečiu. XXI amžiaus technikos naujovės atkeliauja į buitį, smagu jas išbandyti.

10. Kartu su vaikais susėdę sudarėme pagrindinių „generalinės tvarkos“ darbų sąrašą ir pasidalinome atsakomybėmis – vieni gėles laisto, kiti kambarius siurbia, treti skalbinius džiausto ir t.t. Vaikams labai patinka savo darbų sąraše apibraukinėti jau atliktus darbus, varžosi tarpusavyje, kuris pirmas užbaigs namų ruošą. Dirbant visiems tikrai viskas greičiau pasidaro, o be to vaikams formuojasi tvarkymosi įgūdžiai.

Čia tik keletas greitų mūsų šeimos tvarkymosi „gudrybių“. Mano nuomone tam, kad namai būtų švarūs, nebūtina aukoti generalinei tvarkai ištisų savaitgalių – paieškojus modernių sprendimų ir pasidalinus darbus tarp visų šeimos narių, galima viską nuveikti greitai linksmai ir be nuovargio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)