Svetainė „Bright Side“ pristato veiksmingus psichologinės įtakos triukus, kurie padės jums atpažinti situacijas, kai kažkas bando jumis manipuliuoti ar įveikti jus gudrumu. Kai juos žinosite, sugebėsite išvengti bet kokių mąstymo spąstų, rašo brightside.me.

10. Sensacijų vaikymasis ir būtinybė

Tokia įtakos rūšis priverčia mus šiek tiek panikuoti ir sukelia jausmą, kad mums trūksta kažko svarbaus. Mes pradedame mąstyti: „Kaip taip gali būti? Visi tai turi, o aš – ne! (Pagal filmą „Volstryto vilkas“)

Būtinybė priklausyti bendruomenei yra esminis primityvus poreikis. Šį triuką dažnai naudoja viešbučių rezervavimo sistemos. Kai jos siunčia informaciją potencialiems klientams, dažniausiai naudoja tokias frazes kaip „Liko tik vienas kambarys“, „Ką tik buvo užsakytas toks pat numeris“, „Šiuo metu tai žiūri 2 žmonės“ ir pan. 90 proc. atvejų tai tėra psichologiniai triukai.

9. Faktų ir nuomonių maišymas

Pagrindiniam veikėjui meluojama, jis klaidinamas ir viliojamas susikurti naujo gyvenimo iliuziją. Šiuo atveju manipuliacija yra terapijos dalis. (Pagal filmą „Psichoterapija“)

Pagrindinis bet kokio manipuliatoriaus tikslas yra sukurti jums iliuzinę aplinką, kad nepastebėtumėt manipuliacijos ir suvoktumėt ją kaip tam tikrą aplinkybių derinį. Pavyzdžiui, jeigu turite kažką atleisti iš darbo, pirmiausia parodysite, kad tas žmogus yra nevykęs darbuotojas. Nusivylimas bus natūralus, jei darbas bus atliktas blogai. Neapsigaukite. Įvertinkite savo darbą iš šono.

8. Stereotipų aktyvavimas

Mes visi mintyse nešiojamės tobulos šeimos vaizdinį. Kai matome beveik tobulą pavyzdį, bandome jį kopijuoti. (Pagal filmą „Džounsai“)

Levas Tolstojus kadaise rašė: „Visos laimingos šeimos yra laimingos vienodai; kiekviena nelaiminga šeima yra nelaiminga savaip“. Kai vadovaujamės stereotipais, mes nesąmoningai atspindime juos savo gyvenime. Taip gali būti dėl primityvaus poreikio justi vienybę su kitais. Kitą kartą, kai norėsite elgtis taip, kaip kiti, prisiminkite, iš kur kyla šis poreikis.

7. Nemanykite. Tikėkite!

Manipuliatorius įrodo jums savo autoritetą, stengiasi būti patikimas ir parodo propagandos privalumus, pasitelkdamas asmeninius pavyzdžius. Jis beveik tampa jūsų alter ego. (Pagal filmą „Jis sako „Taip!“)

Marionetės šeimininko pagrindinė užduotis yra pasistengti, kad auka negalėtų blaiviai mąstyti ir kelti logiškų klausimų. Jis stengiasi, kad auka ne mąstytų, bet tikėtų. Jūs manote, kad pats priimate sprendimus, bet tai tėra iliuzija. Manipuliatorius gali sėkmingai jums įpiršti bet kokią idėją.

Jei norite to išvengti, tiesiog sustokite ir pagalvokite: „Kas nutiks, jeigu nepasieksiu šių tikslų?“. Mes liūdime, kai nepatenkiname savo pačių poreikių, bet mums nereikia sukti galvos dėl primestų dalykų.

6. Durų trenkimo prieš veidą technika

Yra toks triukas: jei nori didelės paslaugos, pirmiausia paprašyk dar didesnės. Gerokai didesnės. Kai jūsų oponentas atsisakys, jam kils kaltės jausmas, kad jis liko skolingas. (Pagal filmą „Piršlybos“)

Kitam žmogui galima sukelti kaltės jausmą, kad gautum tai, ko nori. Veikiausiai jis sutiks padaryti antrą, labiau pagrįstą paslaugą, o ne tą didelę, kurios buvo prašomas iš pradžių. Maža to, jis gali jaustis įpareigotas ir pajusti palengvėjimą, kai jums padės.

Tokiu atveju turite suprasti, kad jei kažkas daro jums paslaugą, jums pakanka tik padėkoti. Jūs neprivalote atsilyginti tuo pačiu už kiekvieną gerą darbą, kuris buvo jums padarytas.

5. Nekasdieniai žodžiai

Pasak Mortimerio Adlerio, kai nesugebame pasitelkti tinkamų žodžių, dažniausiai kaltiname kitus, kad jie yra pernelyg protingi. Ponios ir ponai, tai kombinacija. (Pagal filmą „Šerlokas“)

Kai naudojame specialią terminologiją, mes tyčia priverčiame jaustis savo oponentą ne tokiu protingu. Mūsų oponentas gali pajusti didelį diskomfortą dėl savo nekompetencijos. Jei norite visiškai jį sugniuždyti, pradėkite cituoti garsias asmenybes. Dabar galėsite pakreipti pokalbį bet kokia linkme.

4. Fragmentacijos metodas

Tai galite pastebėti kiekviename rajone ar priemiestyje. Visi trokšta parodyti tik gerąją savo gyvenimo pusę, o visus neigiamus aspektus slepia už tvoros. (Pagal serialą „Nusivylusios namų šeimininkės“)

Esmė ta, kad kai kurie gyvenimo faktai yra slepiami, o sąmoningai pabrėžiami kiti. Teigiami dalykai labiau paplitę visuose gyvenimo aspektuose. Tačiau specifinis faktas, išplėštas iš konteksto, neatspindės visos padėties.

Pavyzdžiui, manikiūrininkė netyčia jus sužaloja, kai pajudinate savo ranką. Jūs išsinešite slogų įspūdį apie šį saloną ir visus jo darbuotojus. Tačiau tai nereiškia, kad visi darbuotojai yra blogi.

3. Išankstinis sutikimas

Kai esate užvaldytas emocijų, galite sutikti su bet kokiu beprotišku nuotykiu. Vėliau būna sunku pasitraukti, ypač jei šį sprendimą paskelbėte viešai. (Pagal filmą „Aplink pasaulį per 80 dienų“)

Kartais mes neturime laiko pasverti visus „už“ ir „prieš“, taigi sutinkame padaryti kažką beprotiška. Atminkite, kad bet kokiu atveju jūs turite teisę ištarti „ne“ ar ieškoti kompromiso. Štai čia prasideda manipuliacijos: „Žmogau, tu pažadėjai, kad padėsi!“ arba „Maniau, kad galiu tavimi pasitikėti!“.

Nesidrovėkite atsisakyti ir nesijauskite dėl to kalti.

2. Goebbelso metodas

Šis metodas paremtas daugkartiniu kartojimu ir idėjos piršimu. Norite jūs to ar ne, jūsų suvokimas vis tiek sugers šią informaciją. (Pagal filmą „60-as greitkelis“)

Bet kuri reklama yra puikus šio metodo pavyzdys. Pagrindinis šio filmo veikėjas nebūtų norėjęs pasimatyti su mergina, jeigu prieš savo kelionę nebūtų jos tiek daug kartų regėjęs. Neleiskite jiems jumis manipuliuoti ir sąmoningai priimkite savo sprendimus. Tokios priežastys kaip „tiesiog to norėjau“ ir „nežinau, kaip tai atsidūrė mano pirkinių krepšyje“ nėra pakankamai pagrįstos.

1. Neproduktyvūs argumentai

Aš esu tavo motina. Aš geriau žinau. (Pagal animacinį filmą „Karališka Drąsa“)

Anot tyrimų, 60 proc. atvejų pasekmės bus teigiamos, jei argumentams vartosite žodelį „nes“. Nesvarbu, kas seka po šio svarbaus jungtuko – jis pats savaime skamba labai įtikinamai. Štai kodėl girdėdami žodelį „nes“, mes dažniau sutiksime su savo oponentais.

Stenkitės įsiklausyti į argumentus, kurie seka po šio žodžio, nes tai yra svarbu.

Kaip pasiekti, tai ko nori?

Dabar žinote psichologinius triukus bei spąstus ir kaip jų išvengti. Nepaisant to, kokie ateityje bus jūsų tikslai, jūs galėsite rinktis iš dviejų variantų: naudoti šiuos triukus arba siekti tikslų patys.

Gerai pagalvojus, kur kas smagiau siekti tikslų, kai nenaudoji šių triukų ir nesinaudoji kitų žmonių jausmais. Mes manome, kad svarbu turėti tvirtą savo nuomonę ir nesiblaškyti tarp skirtingų galimybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)