Tirštas rūkas nežadėjo nieko gero

1972-ųjų gegužės 16-oji viename iš Kaliningrado srities kurortų išaušo tokia kaip visos. Tik rūkas virš Baltijos jūros gal buvo kiek tirštesnis nei įprastai, rašo „Bigpicture“. Sanatorijai „Svetlogorsk“ pavaldaus vaikų darželio auklėtiniai ką tiktai buvo sugrįžę iš pasivaikščiojimo ir ruošėsi pietauti.

Vaikų darželis buvo įsikūręs jaukiame dviejų aukštų name. Jį lankė tik 25 vaikai, kurių jauniausiajam buvo vos dveji metukai. Tiesa, daugybė miesto gyventojų norėjo įtaisyti čia savo vaikus, tačiau tai padaryti galėjo ne kiekvienas, mat įstaiga buvo iš tokių, kuri priimdavo tik turinčiuosius „blatą“. Vaikučių tėvų tarnybinė padėtis turėjo atitikti darželio statusą, taigi, jį lankė milicijos viršininko, VAI viršininko, miesto komjaunimo komiteto pirmojo sekretoriaus, Rūsių teismo darbuotojo, vyriausiojo gydytojo ir kitų įtakingų asmenų vaikai.

Maždaug vidudienį karinis transportinis orlaivis An-24 pakilo iš Kaliningrado Chrabrovo oro uosto, kad patikrintų ir sureguliuotų radijo aparatūrą. Tais laikais būta atvejų, kai į SSRS teritoriją neteisėtai prasmukdavo privatūs užsienio šalių lėktuvai. Tokių dalykų buvo užregistruota ir Kaliningrado srityje, todėl vietos štabo viršininkas nutarė patikrinti pakrantės žvalgybos sistemą.

Apie 12.30 val. An-24 pateko į virš Rūsių susitelkusį tirštą rūką. Lėktuvas skrido neleistinai žemai, taigi, jo sparnas užkibo už pušies viršūnės ir nulūžo. Po susidūrimo su kliūtimi 21 toną sveriantis gigantas paskrido dar maždaug 200 metrų ir smigo žemyn – tiesiai ant vaikų darželio. Pastatas buvo visiškai suknežintas, o iš jo antro aukšto ničnieko neliko.

Darželis priminė liepsnojantį fakelą

Pirmosios nuo tragedijos nukentėjo dvi prie vaikų darželio vaikštinėjusios aukštesnių klasių moksleivės 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)