Pasaulio pabaigos baimė, tikėjimas Žemės atsinaujinimu ar viltis visiems kartu išvykti į Sirijų... O gal vienas talentingas manipuliatorius, palenkęs į savo pusę šimtus žmonių?

„Liaudies šventykla“ – po labdaringos organizacijos priedanga

1978-ųjų lapkritį pasaulį apskriejo sukrečiančios nuotraukos: vyrų, moterų ir vaikų kūnai, gulintys pievoje šalia atogrąžų miško. Tai nusižudę sektos „Liaudies šventykla“ nariai. Šią sektą 1953 m. JAV įkūrė Džimas Džounsas.

Gana ilgai ji veikė kaip labdaringa organizacija, padedanti narkomanams ir benamiams, todėl gaudavo didelį finansavimą iš JAV vyriausybės. Vėliau dauguma sektos narių persikėlė į Gajaną, kur įkūrė, anot jų, tobulą Džonstauno miestą.

1978 m. šiame mieste apsilankius JAV kongreso nariui Leo Ryan dalis žmonių pareiškė, kad nori palikti sektą. Tą pačią dieną sektos lyderis Dž. Džounsas įsakė visiems nariams nusinuodyti. Tie, kurie priešinosi, taip pat kongreso narys ir jį lydėję žurnalistai, buvo sušaudyti. Žuvo 912 sektos narių.

„Baltoji brolija“ tikėjo pasaulio pabaiga

Ezoterinė sekta „Baltoji brolija“ įkurta 1989-aisiais Ukrainoje. Posovietinis laikotarpis buvo puiki terpė naujoms idėjoms skleisti. Spaudos, žodžio, tikėjimo ir nuomonės laisvė tapo realybe. „Baltoji brolija“ tikėjo, kad 1993 m. lapkritį, kaip tik tada, kai jos įkūrėjai Marijai Devi Kristus sukaks 33 metai, įvyks pasaulio pabaiga. Todėl geriausia ją pasitikti mirus kankinio mirtimi!

Tų pačių metų vasarą, siekdami išprovokuoti susidorojimą, baltais drabužiais apsirengę „Baltosios brolijos“ nariai įsiveržė į stačiatikių bažnyčias Rusijoje bei Ukrainoje ir užpuolė šventikus. Lapkričio mėnesį bandė surengti masinę savižudybę, įsiverždami į Šv. Sofijos soborą Kijeve. Dėl laiku įsikišusios policijos savižudybė nepavyko, o sektos vadai buvo suimti. Sektos vadovė, atlikusi bausmę, išėjo į laisvę ir toliau skelbia „tikėjimo tiesas“.

Išėję pro „Rojaus vartus“...

Sektą „Rojaus vartai“ 1975 m. įkūrė Maršalas H. Eplvaitas, talentingas dainininkas, nieko nepasiekęs muzikoje dėl jį persekiojusių emocinių problemų. Sektos tikėjimui didelę įtaką darė mokslinė fantastika ir filmai. Jos nariai tikėjo, kad Žemės planetą artimiausiu metu planuojama atnaujinti sunaikinant žmoniją.

Sektos nariai apsigyveno kartu laukdami, kada ateis skirtoji diena. Kai kurie jų buvo talentingi programuotojai, uždirbantys didelius pinigus, kuriuos skyrė sektos reikmėms. Jie gyveno labai asketiškai: mažai valgė ir miegojo, rengėsi paprastais, maišus primenančiais drabužiais.

1996 m. astronomai pastebėjo į Žemę skriejančią Heilo-Bopo kometą. Vėliau nuotraukose įžiūrėjo švytintį objektą, kuris galėjo būti ateivių kosminiu laivu. Sektos nariams tai buvo ilgai lauktas ženklas.

M. H. Eplvaitas įtikino savo narius nusižudyti, kad jų sielos galėtų patekti į kosminį ateivių laivą. 1997-aisiais Sante Fe viloje (Kalifornija, JAV) nusižudė 39 sektos nariai, nusinuodydami fenobarbitaliu, sumaišytu su pudingu ir vaisių želė.

Pakeliui į Sirijų

Sektą „Saulės šventykla“ tikėdami mitu apie vis dar egzistuojantį Tamplierių ordiną 1984 m. Ženevoje įkūrė Joseph Di Mambro ir gydytojas homeopatas Luc Jouret. „Saulės šventyklos“ nariai tikėjo artėjančia apokalipse ir galimybe persikelti į Sirijų. Pasaulis apie šią sektą išgirdo 1994 m. po kelių masinių jos narių savižudybių Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Kanadoje.

Tų pačių metų spalį Kvebeke, Kanadoje, vieno sektos nario trijų mėnesių sūnelis Emanuelis buvo mirtinai subadytas mediniu virpstu. J. Di Mambro įsakė nužudyti kūdikį, nes „atpažino“ jame įsikūnijusį Antikristą. Po kelių dienų šios sektos įkūrėjas kartu su dvylika pasekėjų atliko Paskutinės vakarienės ritualą, po kurio Vakarų Šveicarijos kaimuose įvyko kelios masinės savižudybės.

Apie tragediją sužinota ir aukos rastos po to, kai ugniagesiai atvyko gesinti gaisrų, sukeltų nuotolinio valdymo įrengimais. Aukų kūnai rasti slaptose požeminėse koplyčiose, kurių sienos nukabinėtos veidrodžiais ir dekoruotos tamplierių simbolika. Kai kurie nusižudė išgerdami nuodų, kiti krito nuo kulkų arba mirė dėl kitų priežasčių.

Sektantų kūnai, aprengti ritualiniais drabužiais, gulėjo ratu, suglaudę pėdas. Daugelio jų galvas dengė plastikiniai maišai, kurie, kaip manoma, simbolizavo ekologinę katastrofą, neva ištiksiančią žmoniją po to, kai sektos nariai persikels į Sirijų. Kai kurios aukos paliko atsisveikinimo laiškus.

Rasta duomenų, kad sektos nariai aukojo J. Di Mambro dideles pinigų sumas. 1995-ųjų gruodį 16 sektos narių savižudžių kūnų rasta Prancūzijoje, 1997 m. penki nusižudė Kanadoje. Manoma, kad iš viso žuvo 74 žmonės. Visos savižudybės vykdavo lygiadienio arba vasaros ir žiemos saulėgrįžos dienomis.

Faktai

Tradicinių religijų požiūriu savižudybė yra smerkiama kaip nuodėmė.
Senovės majai ritualines savižudybes prilygindavo aukojimui dievams, todėl tokie savižudžiai buvo labai gerbiami.

XVII–XIX a. Rusijoje, protestuojant prieš įvykdytą cerkvės reformą, daugelyje vietų sentikiai užsidarydavo vienuolynuose arba bažnyčiose ir susidegindavo. Tikslus jų skaičius nežinomas, bet manoma, kad nusižudžiusiųjų buvo tūkstančiai.

1993 m. JAV kilus įtarimams, kad sekta „Dovydo šaka“ gali užsiimti ginklų prekyba, buvo surengtas reidas į jos būstinę. Sektos nariai nusprendė, kad policijos įsiveržimas reiškia armagedono pradžią ir sukėlė gaisrą pastatuose. Žuvo 75 sektos nariai, tarp kurių 25 vaikai. „Dovydo šaka“ neretai priskiriama sektoms žudikėms, tačiau atkreipiamas dėmesys, kad masinė savižudybė buvo išprovokuota neprofesionalaus policijos elgesio.

Daugelyje sektų, prisidengiant meditacijomis ir religiniais ritualais, naudojami hipnozės metodai.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimą, kas 40 sek. pasaulyje nusižudo vienas žmogus.

Pasaulyje savižudybių atvejų yra daugiau negu žmogžudysčių.
Hinduizmas savižudybę smerkia, tačiau žmogus, neturintis įsipareigojimų pasauliui, gali numarinti save badu.

Ne vieną kartą yra įvykę masinės banginių ir delfinų savižudybės, kai suaugę gyvūnai bei jaunikliai iššoka į krantą ir nugaišta. Mokslininkai iki šiol negali paaiškinti, kas verčia jūrų žinduolius taip elgtis.