A. Lincolno vaiduoklis tikriausiai yra geriausiai žinomas paranormalus fenomenas, susijęs su JAV prezidentais. Liudininkai teigia, jog 1865-aisiais nužudytą 16-ąjį prezidentą ne tik matė, bet ir girdėjo Baltuosiuose rūmuose:

• Atrodo, jog A. Lincolno vaiduoklis aktyviausiai veikė F. Roosevelto administracijos laikais. Taip gali būti dėl to, jog abu valdė metais, kada Jungtinės Amerikos Valstijos dalyvavo dideliuose karuose. 13 metų trukusio vadovavimo metu Baltiesiems rūmams, ponai Rooseveltai buvusio prezidento miegamajame buvo įkūrę pirmosios ponios Eleanoros darbo kambarį. Nors ji niekada neteigė mačiusi A. Lincolno vaiduoklį, Eleanora Roosevelt sakė, jog kartais jautėsi taip, lyg ją kažkas stebėtų. Ji manė, jog kambaryje su ja būdavo ir A. Lincolnas.

• Jaunas Baltųjų rūmų klerkas teigė matęs patį vaiduoklį, sėdintį ant lovos ir besiaunantį batus.

• F. Roosevelto prezidentavimo metu svečiuodamasi Baltuosiuose rūmuose Olandijos karalienė Wilhelmina pabudo nuo tuksenimo į miegamojo duris. Atidariusi jas, karalienė koridoriaus gale išvydo stovintį A. Lincolno vaiduoklį.

• Nepaisant savo džentelmeniškumo, A. Lincolnas vaidenosi dažnai. Prezidentai T. Rooseveltas, H. Hooveris ir H. Trumanas teigė girdėję nepaaiškinamus miegamojo durų girgždėsius. Kodėl jie manė, jog tai A. Lincolnas – neaišku.

• Žinoma, jog A. Lincolnas sielvartavo dėl JAV pilietinio karo. Gali būti, jog jo dvasia sielvartavo ir po mirties. Calvino Coolidge‘o žmona teigė kelis kartus mačiusi A. Lincolno vaiduoklį, stovintį už nugaros sudėtomis rankomis prie lango Apvaliajame kabinete, giliai susimasčiusį ir žvelgiantį į kruvinus Potomaco kovos laukus.

• Antrojo pasaulinio karo metu W. Churchillis, vizito Jungtinėse Amerikos Valstijose metu, vienai nakčiai apsistojo Baltuosiuose Rūmuose. W. Churchilliui patiko vėlai gultis prieš tai pagulėjus šiltoje vonioje su viskio taure rankoje ir cigaru. Tą kartą jis išlipo iš vonios pasiimti cigaro iš greta esančio kambario. Jis nustebo, kai, įėjęs į kambarį, prie židinio išvydo stovintį A. Lincolną. W. Churchillis, neieškojęs žodžio kišenėje, tarė: „Labas vakaras, pone Prezidente. Regis, susitikome nepatogioje situacijoje“. A. Lincolnas nusišypsojo ir dingo.

Nuo H. Trumano prezidentavimo laikų nėra pranešimų apie vaiduoklio pasirodymą. Kai kurie teigia, jog taip nutiko dėl didelės Baltūjų rūmų rekonstrukcijos. Tiesa, A. Lincolno vaiduoklis rodydavosi ne tik prezidentūroje. Sakoma, jog jo dvasia buvo pastebėta vaikštanti šalia savo kapo Springfielde Ilinojaus valstijoje. Kai kurie teigia matę traukinio, kuriame jo kūnas buvo atvežtas į Springfieldą, vaiduoklį. Teigiama, jog liudininkai metinių minėjimo metu matė du traukinius. Pirmas traukinys vežė juodus automobilius, o antruoju buvo vežamas nužudytasis prezidentas.

A. Lincolno nuojauta

Egzistuoja išsamūs rašytiniai šaltiniai, kuriuose užfiksuota, jog A. Lincolnas sapnuose regėjo savo ankstyvą mirtį. Jis susiejo tą sapną su savo artimu draugu Wardu Hillu Lamonu:

„Prieš maždaug dešimt dienų miegoti nuėjau labai vėlai. Iškart pradėjau sapnuoti. Atrodė, jog aplinkui tvyrojo mirtina tyla. Tada išgirdau prislopintą raudojimą, tarsi keli žmonės verktų. Man atrodė, jog palikau savo lovą ir nusileidau laiptais žemyn. Ten tylą nutraukė tas pats graudus verkšlenimas, tačiau verkiančiųjų nemačiau. Ėjau iš kambario į kambarį, tačiau neradau jokios gyvos dvasios. Nepaisant to, mane laikas nuo laiko pasiekdavo graudūs verkšlenimai. Mane tai suglumino ir suneramino. Norėdamas išsiaiškinti šį mįslingą raudojimą, aš klaidžiojau, kol pasiekiau rytinį kambarį.

Priešais save išvydau katafalką, kuriame gulėjo laidotuviniais rūbais aprėdytas lavonas. Aplink jį buvo sustoję kariai, besielgiantys tarsi būtų sargais. Taip pat buvo žmonių, kai kurie raudojo mirusiojo, kurio veidas buvo uždengtas, kiti – graudžiai verkšleno. „Kas numirė Baltuosiuose Rūmuose?, - paklausiau aš vieno kareivių. - Prezidentas“, - atsakė jis. – Jis buvo nužudytas“.

A. Lincolno-J. Kennedy sąsajos

Nors abu prezidentai buvo labai mylimi ir abu buvo nužudyti, A. Lincolno ir J. F. Kennedy prezidentavimo metai turi stulbinančių sutapimų ir paralelių:

• A. Lincolnas buvo išrinktas 1860-ųjų lapkričio 6 dieną; J. Kennedy – 1960-ųjų lapkričio 8 dieną.

• Abu prieš tai buvo Kongreso nariais. A. Lincolnas pirmą kartą į Kongresą išrinktas 1846-aisiais, J. Kennedy – 1946-aisiais.

• Po abiejų prezidentų žmogžudysčių, į jų vietas stojo iš pietų kilę asmenys, kurių pavardės sutapo – Johnsonai. Be to, abu Johnsonų gimimą skyrė 100 metų: Andrew Johnsonas gimė 1808-aisiais, Lyndonas Johnsonas – 1908-aisiais.

• Abu prezidentai nužudyti penktadienį šūviu į galvą; šalia jų buvo žmonos.

• Johnas Wilkesas Boothas nušovė A. Lincolną teatre ir pasislepė klojime; Lee Harvey Oswaldas, apkaltintas J. F. Kennedy žmogžudyste, šūvį paleido iš mokyklinių vadovėlių sandėlio ir pasislėpė kino teatre. Abu žmogžudžiai nužudyti nesulaukus jų teismo.

• Abi žmogžudystės įvykdytos konspiracijos metu (nepaisant to, kad J. Kennedy mirtį vis dar supa gausybė klausimų).

• A. Lincolnas nušautas Fordo teatre; J. Kennedy nušautas Lincolno limuzine, kurį pagamino „Ford Motor Company“.

• Kaip ir A. Lincolnas nujautė savo mirtį, J. Kennedy, regis, irgi jautė artėjančią mirtį. Kelios valandos iki jo nužudymo Dalase, J. Kennedy savo žmonai ir asmeniniam patarėjui Kenui O‘Donnelliui pasakė: „Jeigu kas nori mane nušauti pro langą, niekas negali to sustabdyti, taigi – kam jaudintins“.

Prieš J. Kennedy mirtį taip pat buvo kitų aiškiariagiškų ženklų. Aiškiariagė Jeanne Dixon prasitarė prezidentui, jog ji matė jo žmogžudystę šiam keliaujant pietuose. Prezidentą taip pat perspėjo jo padėjėja, jog kelionė į Dalasą gali baigtis tragiškai ir paragino jos atsisakyti. Sekretorės vardas – Evelyn Lincoln.

Keli su Baltaisiais rūmais susiję vaiduokliai

• Buvo matomas Kapitolijaus rotondos statybos metu žuvusio darbininko, besinešančio padėklą, vaiduoklis.

• Teigiama, jog Baltųjų rūmų palėpėje galima išgirsti prezidentą Harrisoną.

• Manoma, jog prezidento Andrew Jacksono vaiduoklis vaidenasi buvusiame jo Baltųjų rūmų miegamajame.

• Pirmosios ledi Abigail Adams vaiduoklis, regis kažką nešantis, taip pat buvo pastebėtas Baltųjų rūmų koridoriuose.

Pranašiškas katino vaiduoklis

Teigiama, jog prieš dideles nacionalines tragedijas Baltųjų rūmų rūsyje pasirodo juodo katino šmėkla. Čia dirbęs sargybinis teigė matęs šią katę prieš prasidedant Didžiajai depresijai. Katino šmėkla pastebėta ir prieš pat J. Kennedy mirtį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją